Συρία

Κυριακή 25 Μάρτη. Μπορεί ο λόγος να είναι η αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού πολέμου εκ μέρους του ρωσικού στρατού στη συρία… Υπάρχει όμως κάποιος σοβαρότερος που (όπως δείχνουν οι εξελίξεις) ανέστειλε ταυτόχρονα τις απειλές της Ουάσιγκτον (και του Παρισιού) ότι “θα κτυπήσουν τον Άσαντ αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» και την πιθανολογούμενη απ’ τη Μόσχα «χημική προβοκάτσια / δικαιολόγηση της επίθεσης»: είναι η ταχύτητα με την οποία αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν οι 2 (ως τώρα) απ’ τις 3 ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις (η Ahram al-Sham και η Faylaq al-Rahman) που δρούσαν στα ανατολικά προάστεια της Δαμασκού («ανατολική Ghouta»).

Η αναγνώριση της ήττας είναι ένας παράγοντας γι’ αυτή την συνθηκολόγηση. Ειδικά, όμως, για την περίπτωση της  3ης, της Jaish al-Islam, το ζήτημα είναι κάπως πιο σύνθετο: πρόκειται για την μεγαλύτερη απ’ τις τρεις, την οργάνωση στην οποία κυρίως βασιζόταν το Ριάντ ενισχύοντάς την με κάθε διαθέσιμο τρόπο.

Αν και η «μεσολάβηση» (έτσι λέγεται το «θα σου κάνω μια πρόταση που δεν μπορείς να την αρνηθείς…») του ρωσικού στρατού για την συνθηκολόγηση και αποχώρηση και της Jaish al-Islam δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, φαίνεται πως το μόνο εμπόδιο είναι το που θα πάνε οι ένοπλοι και οι οικογένειές τους. Αρνούνται το Idlib, επειδή βρίσκεται υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της Άγκυρας και φιλικών της ενόπλων. Ούτε η Άγκυρα, όμως, θέλει να πάνε εκεί· θα χαλάσουν τους συσχετισμούς που με κόπο έχει πετύχει μεταξύ των αντι-Άσαντ οργανώσεων.

Συνεπώς, η πολιορκία και η εκκαθάριση των ανταρτοκρατούμενων θυλάκων στην ανατολική Δαμασκό, όπως εξελίχθηκε και, κυρίως, όπως ΔΕΝ εξελίχθηκε (με τις αμερικανικές απειλές και τους σχετικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς) είναι μια επιτυχία του Άσαντ και των συμμάχων του ανάλογη, ίσως, εκείνης στο ανατολικό Aleppo. Όχι σκέτα “στρατιωτική” αλλά μάλλον “πολιτικοστρατιωτική”. Ίσως, μάλιστα, από κάποιες απόψεις να ήταν δυσκολότερη: στο Aleppo, η Ουάσιγκτον (κυβέρνηση Obama τότε) περίμενε ως την τελευταία στιγμή ελπίζοντας ότι θα γίνει «τάφος των ρώσων», και δεν έπαιξε το χαρτί «θα κτυπήσω γιατί είσαστε παλιάνθρωποι». Τώρα, στην ανατολική Ghouta, το ψοφιοκουναβιστάν προετοιμάστηκε· όμως ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε σίγουρα δεν πρόλαβε.

Μένει τώρα να φανεί αν η νίκη του τουρκικού στρατού συν το f.s.a. πεζικό του στην Afrin (ο «κλάδος ελαίας» τελείωσε…) και η νίκη του συριακού συν ρωσική και ιρανική βοήθεια στην ανατολική Ghouta (δύο επιχειρήσεις που είχαν έναν «εσωτερικό» πολιτικό συντονισμό) θα αδυνατίσουν την θέση του pkk (σαν proxy της Ουάσιγκτον) και των τελευταίων proxies του Ριάντ στην προσωρινά «φρεναρισμένη» πολιτική πλευρά της διαδικασίας της συριακής ειρήνευσης, που έχει αναλάβει το μπλοκ της Astana. Θα φανεί, επίσης, πως, αν και ως πιο βαθμό η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει και να στηρίζεται απ’ τις ypg…

Μέσα στον Απρίλη Πούτιν, Ερντογάν και Ρουχανί θα κουβεντιάσουν face to face στην Istanbul κάνοντας τον σχετικό απολογισμό…

(φωτογραφία: Άμαχοι αλλά και οι αντάρτες, μόνο με τα φορητά τους όπλα, φεύγουν απ’ την ανατολική Ghouta…)

Comments are closed.