Διεθνείς συνθήκες; Χα!!! Με την ελλάδα μέσα;

Δευτέρα 26 Μάρτη. Η λεζάντα της πιο πάνω φωτογραφίας είναι η περίληψη του άρθρου, για την «ιταμή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο». Γράφει επί λέξει (κρατάμε την ορθογραφία του πρωτότυπου):

Στο ελικόπτερο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού που παρενόχλησαν δύο τουρκικά F-16 εν μέσω θυελλωδών ανέμων επέβαιναν ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο διοικητής ΑΣΔΕΝ και όλοι οι άρτι ορισθέντες διοικητές των σχηματισμών των Δωδεκανήσων.

Για να μην σας ζαλίσουν οι θυελλώδεις άνεμοι συγκρατείστε τους άρτι διορισθέντες διοικητές των σχηματισμών των Δωδεκανήσων. Των στρατιωτικών σχηματισμών – εννοείται! Συγκρατείστε επίσης ότι η «τουρκική παρενόχληση / πρόκληση» έγινε προχτές στον, ας το πούμε έτσι, «εναέριο χώρο των Δωδεκανήσων»: μεταξύ Ρόδου και Στρογγύλης.

Αίσχος! Για τον παλιοΕρντογάν… Ή, μήπως, όχι; Πάμε σ’ έναν πατριώτη που κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον εθνικό του οίστρο (και επαγγελματισμό). Τον κύριο Νίκο Λυγερό (υποστηρίζει «πάμε για διαμελισμό της τουρκίας», σήμερα – για να καταλάβετε το ποιόν του… – είναι σα να κάνει την προσευχή του, όπως εδώ και δεκαετίες…). Σε μια έκδοση που έκανε πριν κανά δυο χρόνια με τίτλο «στρατηγική ανάλυση της Συνθήκης των Παρισίων» σημειώνει περιληπτικά (ο τονισμός δικός μας):

Στη συνδιάσκεψη ειρήνης των Παρισίων στην οποία συμμετείχαν οι νικήτριες Μεγάλες Δυνάμεις και τα υπόλοιπα κράτη που μετείχαν στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Άξονα, μεταξύ άλλων ρυθμίστηκε και το καθεστώς των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με το Άρθρο 14 της Συνθήκης Eιρήνης των Παρισίων (10 Φεβρουάριου 1947), η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία των Νησιών Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψοί, Σύμη, Κώ και Καστελόριζο, καθώς και τις παρακείμενες σε αυτές νησίδες.

Μετά από αίτηση της Σοβιετικής Ένωσης, στα Νησιά των Δωδεκανήσων επιβλήθηκε αποστρατικοποίηση (Παράρτημα ΧΙΙΙ της Συνθήκης)…

Όχι ότι δεν το ξέραμε, το ξέραμε: κατά τις διεθνείς συμφωνίες της διάσκεψης των Παρισίων και της συνθήκης που υπογράφτηκε, με βάση τις οποίες τα Δωδεκάνησα πέρασαν απ’ την ιταλική κυριότητα στην ελληνική, απαγορεύεται να έχουν στρατό!

Φυσικά είχαν εδώ και δεκαετίες – κάποια μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων… Σιγά μην το ελλαδιστάν σέβεται την υπογραφή του! Σε διεθνείς συνθήκες και οπουδήποτε αλλού!! Σιγά!!! Απλά ήταν κάπως undercover. Παρουσιάζονταν σαν «χωροφύλακες», σαν «τουρίστες», ό,τι τέλος πάντων κατέβαζε η φαντασία του ελληνικού πενταγώνου. Και, φυσικά, δεν είχαν φανερά «βαριά όπλα», τα οποία εύκολα εντοπίζονται από δορυφορικές φωτογραφίες.

Έλα, όμως, που η συνθήκη των Παρισίων εξακολουθεί να ισχύει! Έλα που την σέβεται ακόμα και το παλιοΝατο και αποφεύγει να παρκάρει τα πολεμικά του στα Δωδεκάνησα, ακόμα και για λίγο, (παρότι ο ψεκασμένος επιμένει ότι στη Ρόδο υπάρχει χώρος για μια ωραιότατη αμερικανική βάση…).

Και να που τώρα, οι «άρτι διορισθένες διοικητές των σχηματισμών των Δωδεκανήσων», οι στρατιωτικοί διοικητές των στρατοπέδων στα συγκεκριμένα νησιά δηλαδή (που απαγορεύονται να υπάρχουν…), μαζί με τον αρχηγό γεσ (που δεν έχει με βάση τις διεθνείς συνθηκες κανένα λόγο να πετάει εκεί, εν ώρα υπηρεσίας…), δεν πήγαν να κάνουν επιθέωρηση ντυμένοι ασιάτες τουρίστες, αλλά φόρεσαν τα λιλιά τους, μπήκαν στο στρατιωτικό ελικόπτερο, και έκαναν κωλοδάκτυλο. Και στην συνθήκη των Παρισίων, και στην διάδοχο της ε.σ.σ.δ. (την ρωσία δηλαδή) και στην τουρκία – φυσικά…

Κατόπιν αυτών, δύο ερωτήματα, καθόλου φιλοσοφικά: α) Τι άλλο θα έκανε ο τουρκικός στρατός εκτός απ’ το να «παρενοχλήσει, ακόμα και εν μέσω θυελλωδών ανέμων» τους «γράφω στα γεννητικά μου όργανα τις διεθνείς συμφωνίες που έχω υπογράψει» – αφού τους πήρε για τα καλά χαμπάρι; β) Την επόμενη φορά που έλληνες θα αρχίσουν να σκούζουν για το ενδεχόμενο να αμφισβητεί η Άγκυρα την συνθήκη της Λωζάνης αναρωτηθείτε αν υπάρχει καμία διεθνής συμφωνία που να την έχουν υπογράψει και να την σέβονται οι ίδιοι. (Μάλλον όχι…)

Και γ) αν κάποια επόμενη φορά την “παρενόχληση” την κάνουν ρωσικά πολεμικά θα είναι ο.κ.;

(Έχει και το Sarajevo 126 b μερικά επί άλλης διεθνούς συμφωνίας που “σέβεται” το ελλαδιστάν…)

Comments are closed.