Συρία (Η επιθετικότητα – 3)

Τετάρτη 14 Φλεβάρη. Για το ελληνικό φασισταριό, δεξιό κι αριστερό, «η τουρκία υποφέρει στην Afrin», «η τουρκία έχει σοβαρά προβλήματα» – ίσως πρόκειται (ξανά) να διαλυθεί…. Όπως κάνουν στα πάντα, απ’ τις σχέσεις τους και την συμμετοχή τους στην ε.ε. και την ευρωζώνη μέχρι ό,τι θέλετε, οι έλληνες (και οπωσδήποτε οι ενταταλμένοι δημαγωγοί των υπηρεσιών) είναι μόνιμα σε παράκρουση.

Τι συμβαίνει στον ypgκρατούμενο θύλακα της Afrin; Ο τουρκικός στρατός και το fsa πεζικό του προχωρούν καταλαμβάνοντας σταθερά (και με αργούς ρυθμούς) εδάφη στα βόρεια και στα δυτικά του θύλακα (κυρίως) αλλά και στα ανατολικά (λιγότερο). Θεωρούμε εντελώς απίθανο το τουρκικό επιτελείο να πίστευε σ’ έναν «γρήγορο πόλεμο», σ’ έναν «περίπατο» – μια ματιά στο ανάγλυφο του εδάφους στον θύλακα είναι αρκετή. Οι ypg αμύνονται σκληρά (και καλά κάνουν απ’ την μεριά τους) αλλά υπάρχει σαφής διαφορά δυναμικού και μέσων. Επιπλέον φαίνεται ότι οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν χαρτογραφήσει μεγάλο μέρος των τούνελ που θα ήταν ένα βασικό εργαλείο άμυνας των ypg· δεν εξηγείται αλλιώς η ευστοχία στο να τα βομβαρδίζουν καταστρέφοντας τα.

Με σχετικά λίγες απώλειες ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του προχωρούν στην Afrin. Αργά (αυτό θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο) αλλά προχωρούν. Και δεν πρόκειται, βέβαια, για «πανστρατιά» απ’ τη μεριά της Άγκυρας! Ένα πολύ μικρό μέρος του στρατού της εμπλέκεται στην εισβολή…

Εκείνο που το ελληνικό φασισταριό, δεξιό κι αριστερό, κάνει ότι δεν βέπει και ότι δεν καταλαβαίνει (επειδή δεν ταιριάζει με τις φαντασιώσεις του) είναι αυτό: ότι, απ’ την άποψη της διάρκειας, η τουρκική εισβολή έχει ξεπεράσει ήδη τον χρόνο που θα περίμενε κανείς να υπάρξουν σοβαρές «διεθνείς αντιδράσεις»! Που σημαίνει: η εισβολή έχει γίνει (έστω και σιωπηλά) αποδεκτή – ακόμα και απ’ την Ουάσιγκτον, που το δήλωσε έγκαιρα ότι δεν πρόκειται να ανακατευτεί γι’ αυτήν την περιοχή.

Οι ypg του Afrin έχουν κάνει έκκληση στους πάντες να τους βοηθήσουν: στην Ουάσιγκτον, στη Μόσχα, στη Δαμασκό, στον οηε, στη «διεθνή κοινότητα»…. Κανείς δεν πρόκειται να κάνει κάτι που να αλλάξει τους εκεί συσχετισμούς δυνάμεων. Ο λόγος; Απλός: οι ypg πόνταραν σε λάθος «σύμμαχο» έχοντας εντελώς εκτός πραγματικότητας στρατηγική! Και, επιπλέον, τον θύλακα της Afrin τον έχουν πουλήσει οι ίδιοι οι ypg του Kobani!!! Για να κρατήσουν (όσο….) τα πετρελαιοπήδαγα δίπλα στον Ευφράτη, για τα οποία η αμερικανική αεροπορία μπορεί να σκοτώσει και μερικές δεκάδες σύριων στρατιωτών (και ρώσων λεγεωνάριων) – άμα χρειαστεί.

Η αντίθεση ανάμεσα στο τι κάνει η αμερικανική αεροπορία για να προστατέψει το ypg πεζικό της στην ανατολική συρία και στο τι δεν κάνει στη δυτική συρία (στην Afrin) είναι παραπάνω από όρατη. Και όσοι κούρδοι έχουν στοιχειώδη νοημοσύνη θα έπρεπε να έχουν καταλάβει…

Όσο για τους ελληνάρες; Αυτοί «ζουν τους μύθους τους»…

Comments are closed.