Συρία 1

Τετάρτη 28 Φλεβάρη. Το θεώρημα περί χρήσης “περίπου” χημικών όπλων απ’ το καθεστώς Άσαντ μπορεί να μπαίνει σε μια καινούργια φάση – μετά το “σκοτώνουν παιδιά” (πράγμα που ισχύει…). Της οποίας φάσης η αμερικανική επίθεση με καμιά 50αριά (;) πυραύλους cruise κατά συριακών θέσεων πριν περίπου ένα χρόνο (στις 6 Απρίλη του 2017) θα μπορούσε να αποδειχθεί απλό πρελούδιο.

Ακόμα κι αν ο στόχος του καθεστώτος Άσαντ ήταν να κάμψει το ηθικό των αμάχων που υποστηρίζαν ή/και υποστηρίζουν ακόμα αντικαθεστωτικούς ένοπλους (όπως συμβαίνει στην ανατολική Ghouta) η χρήση «χημικών» θα ήταν άχρηστη έως επικίνδυνη. Γιατί όταν κάποιες περιοχές πολιορκούνται απ’ όλες τις μεριές η ανάγκη των αμάχων δεν είναι να έχουν ή να μην έχουν ακμαίο ηθικό· αλλά να διαφύγουν, ό,τι και να υποστηρίζουν. Σε επιχειρήσεις όπου το καθαρό και μοναδικό ζητούμενο είναι η κατάληψη εδάφους από ένοπλους, το ζήτημα της εξόντωσης των αμάχων με χημικά αέρια είναι αδιάφορο. Σε τελευταία ανάλυση οι πολιορκητές (η ρωσική αεροπορία και το συριακό πεζικό και πυροβολικό) τους εξοντώνουν κι αλλιώς. Με την πείνα ή με τους βομβαρδισμούς.

Φαίνεται, όμως, ότι η υποτιθέμενη χρήση χημικών απ’ τον Άσαντ έχει ξαναγαπηθεί από διάφορους δυτικούς. Γιατί; Όχι επειδή στέκει ή επειδή έχουν σοβαρές αποδείξεις. Αλλά επειδή βιάζονται να εμπλακούν απευθείας σ’ έναν πόλεμο εναντίον του· μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών (if…).

Μπορούν τέτοιες πρωτοκοσμικές (κατά κύριο λόγο: αμερικανικές…) ενέργειες να αποκαταστήσουν το βάρος και την απειλή κάποιων αντικαθεστωτικών πυρήνων στη συρία; Όχι. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί τhς μάλλον θέλουν να δοκιμάσουν (και να αξιοποιήσουν) τα όρια των ρωσικών όπλων (δηλαδή της πολιτικής της Μόσχας) στη συρία. Θέλουν, σα να λέμε, να δηλώσουν παρουσία… με την υποσημείωση ότι «… και δεν μπορείτε να μας εμποδίσετε».

Είναι κλιμάκωση του 4ου παγκόσμιου πολέμου στο συριακό πεδίο μάχης. Και, στο βαθμό που συμβεί έτσι, είναι ζόρικη κλιμάκωση. Γιατί η μεν Μόσχα είναι υποχρεωμένη να αυτοσυγκρατηθεί – ίσως. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για οτιδήποτε μπορεί να εμφανιστεί σαν «συριακή άμυνα», ακόμα κι αν πρόκειται για ρωσικά όπλα, με ρώσους χειριστές.

Comments are closed.