Μιλιταριστική, ρατσιστική γραφειοκρατία

Πέμπτη 8 Φλεβάρη. Η δεκατετράχρονη παλαιστίνια Ghada (αυτό είναι το όνομα με το οποίο είναι προς το παρόν γνωστή) δέθηκε απ’ τον ισραηλινό στρατό σαν «παράνομη ξένη». Τι ήταν που έκανε η πιτσιρίκα; Ξεκίνησε για επίσκεψη στη θεία της, που μένει μικρή απόσταση απ’ το σπίτι της· αλλά έπεσε πάνω σε κατοχικό μπλόκο. Η Ghada έχει ταξινομηθεί απ’ τον ισραηλινό καθεστώς κατοχής σαν «κάτοικος δυτικής Όχθης». Η θεία της σαν «κάτοικος Ιερουσαλήμ» – ζήτημα διοικητικών ορίων…. Είχε άδεια να αλλάξει «τομέα» στο στρατόπεδο συγκέντρωσης η μικρή Ghada; Όχι, δεν είχε… Συνεπώς την έδεσαν σαν «απειλητικό υποκείμενο». Τίποτα προσωπικό, it’ s just a job…

Η Ghada, με ιστορικό επιληπτικών κρίσεων, κλείστηκε για δύο μέρες στη φυλακή. Μετά, και παρότι ο ισραηλινός στρατός εξακολουθούσε να την θεωρεί επικίνδυνη, ένας ισραηλινός δικαστής διέταξε την αποφυλάκισή της. Όλον αυτόν τον καιρό η Ghada ήταν σε απομόνωση απ’ τους οικείους της, τους γονείς της. Κανείς δεν την περίμενε όταν βγήκε απ’ τη φυλακή.

Και ύστερα έγινε ένα μικρό, τόσο δα, «γραφειοκρατικό λάθος». Κάποιος γραμματέας έβγαλε το χαρτί της αποφυλάκισής της χαρακτηρίζοντάς της «κάτοικο Γάζας». Οπότε απελάθηκε στη λωρίδα της Γάζας, όπου δεν είχε πάει ποτέ στη ζωή της, δεν είχε κανένα συγγενή ή γνωστό….

Οι παλαιστινιακές αρχές της Γάζας φρόντισαν το κορίτσι και προσπάθησαν να πείσουν τον ισραηλινό ρατσιστικό κράτος ότι έχει γίνει λάθος. Με τα πολλά τα κατάφεραν. Ύστερα από 2 εβδομάδες, η Ghada γύρισε σπίτι της… Θα πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια «μαμά, πετάγομαι λίγο στη θεία», τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία.

Έγινε, απλά, «ένα λάθος» – μετά από ένα άλλο, που είχε γίνει νωρίτερα. Έγιναν μερικά «λάθη» πάνω στον καμβά της απάνθρωπης, ρατσιστικής, μιλιταριστικής, απαρτχάιντ μεταχείρισης των παλαιστίνιων απ’ το ισραηλινό κράτος.

Κάποια γυναίκα είχε μιλήσει κάποτε για την «κοινοτυπία του κακού». Ήταν εβραϊκής καταγωγής. Λεγόταν Hannad Arendt, και η αιτία των διαπιστώσεών της ήταν οι απολογίες των ναζί στις δίκες μετά την ήττα τους. Δεν είχε υπόψη της την ισραηλινή κατοχή και βία. Γλύτωσε, τουλάχιστον, τις κατηγορίες για «αντισημιτισμό»…

Ναι, τα «λάθη» σε βάρος της Ghada ήταν γραφειοκρατικά. Παράγωγα του ανθρωποφάγου πρωτοκοσμικού / ισραηλινού ιμπεριαλισμού.

Η κοινοτοπία του φασισμού, παλιού και νέου…

(στη φωτογραφία δεν είναι η Ghada. Είναι, όμως, η βομβαρδισμένη Παλαιστίνη…)

Comments are closed.