Κορέες

Τρίτη 6 Φλεβάρη. Κι ενώ το σύμπαν (και όλα τα παράλληλα σύμπαντα) παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα αν η μαύρη αντίδραση μάζεψε στην Αθήνα 140, 190 ή 270 χιλιάδες ψεκασμένους, αν η κάμερα της ελληνικής αστυνομίας έσβησε την ώρα στο βίντεό της επίτηδες ή κατα λάθος, κι αν τα υπόλοιπα εκατομμύρια των ελλήνων της υφηλίου ψηφίζουν δαγκωτό Τσίπρα / Καμμένο / Κοτζιά και σία ή Σώρρα, σε ένα απομακρυσμένο και ασήμαντο σημείο του πλανήτη, την κορεατική χερσόνησο, συμβαίνουν εντελώς αδιάφορα πράγματα.

Είχαμε κάνει την υπόθεση (ρίχτερ στην Ουάσιγκτον με επίκεντρο την κορεατική χερσόνησο, 26 Γενάρη) ότι θα μπορούσε (ακόμα και) να βρεθεί ο βορειοκορεάτης Kim δίπλα στον νοτιοκορεάτη Moon στην τελετή έναρξη των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στη Σεούλ, σε 3 ημέρες…

Εεε… Δεν πέσαμε και πολύ έξω, θα πρέπει να το παραδεχτείτε (ακόμα και οι «βιογράφοι του ασταμάτητου»): με κάθε μετριοφροσύνη δεν υστερούμε μέχρι στιγμής (για αύριο ποιος ξέρει;) σε αναλυτικό ρεαλισμό, πάντα από εργατική σκοπία – κι ας είναι για ζητήματα τόσο ασήμαντα και τόσο μακρινά όσο το κυρίως μέτωπο του 4ου παγκόσμιου… Στην τελετή, λοιπόν, θα βρίσκεται ο Kim Yong-nam, που είναι κάτι σαν ο νο 2 του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Ουάου!!!

Μια μικρή περιγραφή έχει την αξία της. Ο 90χρονος Kim Yong-nam δεν είναι το «Θεωδορακίστικο» λείψανο της Πγιονγκγιάνγκ. Είναι πρόεδρος της «ανώτατης λαϊκής συνέλευσης» της βόρειας κορέας απ’ το 1998 (έχει συμμετάσχει, δηλαδή, στη sunrise policy στο μεγαλύτερο μέρος των ‘00s) ενώ απ’ το 1983 ως το 1998 ήταν υπ.εξ. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό σύνταγμα, ο Kim Yong-nam σαν πρόεδρος της ανώτατης λαϊκής συνέλευσης, ο Pak Pong-ju σαν πρωθυπουργός και ο (γνωστός…) Kim Jong-un σαν πρόεδρος συγκροτούν την τριανδρία της κεντρικής εξουσίας, με τυπικά ίσιες μεταξύ τους εξουσίες και αρμοδιότητες. Σε κάθε περίπωση, πρακτικά, ο Kim Yong-nam θεωρείται ο αμέσως επόμενος στην ιεραρχία μετά τον Kim Jong-un. Αυτός, λοιπόν, θα κάτσει δίπλα στον Moon (αν, τελικά, δεν ζηλέψει το ταξίδι, τελευταία στιγμή, ο άλλος Kim, ο νο 1…)

Και τώρα τα ασήμαντα και όμορφα. Στην ίδια τελετή έναρξης στη Σεούλ, σε 3 ημέρες, υποτίθεται ότι θα βρίσκεται (έχει κληθεί και έχει απαντήσει θετικά) ο αντιβασιλιάς της Ουάσιγκτον Pence, καθώς και «μέλη της οικογένειας Trump» – λογικά η Ivanka (σύμβουλος του μπαμπά / βασιλιά) μετά του Kushner (βασιλικός σύμβουλος και σώγαμπρος).

Θα πάνε όμως; Κι αν πάνε πώς θα αντέξουν την έστω εθιμοτυπική χειραψία με την επιτομή του βορειοκορεάτικου καθεστώτος, την νο 2 έκφραση της παγκόσμιας απειλής, τον συγκυβερνήτη του “rocket man”; Κι αν, πάλι, δεν πάνε πως θα διαχειριστούν αυτήν την έμμεση έξωσή τους απ’ τον σύμμαχο Moon;

Δεν είναι άσχημη ιδέα: την ερχόμενη Παρασκευή, χορτάτοι από ελληνική μαύρη αντίδραση και φαιορόζ εθνοκαπατριωτική κουτοπονηριά, να παρακολουθήσετε μια τελετή έναρξης χειμερινών ολυμπιακών αγώνων.

Φαντασμαγορική θα είναι οπωσδήποτε! Κατά πάσα πιθανότητα η Ουάσιγκτον δεν θα συμμετάσχει με τους cruise missiles της…

Comments are closed.