Κορέες 2

Δευτέρα 12 Φλεβάρη. Το γεγονός ότι η κορεατική χερσόνησος είναι μακριά απ’ την ελληνική δεν δικαιολογεί, βέβαια, την “ντροπαλή σιωπή” και την “έλλειψη ενημέρωσης” της ντόπιας δημαγωγίας – και μιλάμε, κατ’ αρχήν, για τα γεγονότα – για όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες κάτω απ’ την ομπρέλλα των χειμερινών ολυμπιακών. Όποτε είναι να γρυλίσει ή να απειλήσει η Ουάσιγκτον μια χαρά ενημερώνονται· και σεγοντάρουν. Είναι θέμα συμμαχιών. Και, πιθανόν, σαν απόγονοι του “ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην κορέα”, να υποψιάζονται ότι ένα κορεατικό / ασιατικό στραπάτσο των ηπα δεν θα έχει όφελος για τις δικές τους ελπίδες περί νέων γεωπολιτικών προσόδων.

Να, λοιπόν, αποσπάσματα από το ρεπορτάζ του αμερικανικού καθεστωτικού cbs news το Σάββατο το βράδυ (όταν ο Pence είχε πάρει τον αεροπορικό δρόμο του γυρισμού):

Ο αντιπρόεδρος Mike Pence είπε το Σάββατο ότι δεν υπάρχει «απόσταση» μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους για το ραντεβού με την Βόρεια Κορέα στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στην Pyeongchang…. Κατά την πτήση της επιστροφής του απ’ το ταξίδι στην Ασία – Ειρηνικό, καθώς πετούσε κάπου πάνω απ’ τη Νότια Κορέα, είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Air Force Two ότι εκτίμησε την διαφάνεια και τις προοπτικές του Moon προς την Βόρεια Κορέα, αλλά επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα «θα συνεχίσουν να είναι σταθερές και να δουλεύουν με συντονισμένο τρόπο για να προκαλέσουν την μέγιστη οικονομική και διπλωματική πίεση στη Βόρεια Κορέα.

Το καθήκον του ταξιδιού του Pence, σχεδιασμένο να απομακρύνει την προσοxή του κόσμου απ’ την ολυμπιακή επανένωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, αποδείχθηκε αδύνατο να έρθει σε πέρας, καθώς οι εντυπωσιακές εικόνες μιας χαμογελαστής Kim Yo-jong να στέκεται δίπλα στον Moon στον Μπλε Οίκο βγήκαν απ’ την πρώτη μέρα και κυριάρχησαν στα μμε.

Ο τυπικός ηγέτης του Βορειοκορεατικού κράτους Kim Yong-nam συμμετείχε επίσης στο ιστορικό γεύμα με τον Moon. Τα ασιατικά media γέμισαν γρήγορα με φωτογραφίες των ανοικτόκαρδων μηνυμάτων που η Kim Yo-long και ο Kim Yong-nam έγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών του Μπλε Οίκου.

«Δουλεύοντας για την ενότητα στο δρόμο για την ενοποίηση» έγραψε ο Kim Yong-nam. «Είναι επιθυμία των λαών μας να το προσπαθήσουμε στ’ αλήθεια».

«Η απόσταση ανάμεσα στην Pyongyang και την Seoul μίκρυνε στις καρδιές μας» έγραψε η Kim Yo-Jong. «Εύχομαι ένα μέλλον με ένωση και ευημερία».

Είχε κανονιστεί ο Pence και ο Moon να παρακολουθήσουν μαζί έναν αγώνα ανδρών στο short-track speedskating πριν τον αντίστοιχο αγώνα των γυναικών [τον οποίο παρακολούθησαν], όπου η αμερικανική και η κορεατική ομάδα ήταν αντίπαλες, αλλά ο Moon άφησε τον Pence να περιμένει, και δεν πήγε καθόλου.

Μετά την τσιγκουνιά που έδειξε απέναντι στην αμερικανική αντιπροσωπεία σε σχέση με το speedskating, ο Moon πήγε να παρακολουθήσει έναν αγώνα χόκεϋ με τον Kim Yong-nam.

Το διάστημα που ο Pence προσπαθούσε να αποφύγει τους Βορειοκορεάτες στους Ολυμπιακούς στιγματίστηκε από άγαρμπες, στωικές φωτογραφίες και κανένα show.

Το πρωί του Σαββάτου, μετά την τελετή έναρξης, ο Pence τιτίβισε την συμφωνία του με τη γνώμη του πρώην πρέσβη των HΠΑ στον ΟΗΕ John Bolton, που είπε στο Fox News ότι το γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι της Βόρειας Κορέας τοποθετήθηκαν να κάτσουν κοντά σ’ εκείνους της Νότιας στην τελετή έναρξης, ήταν ένα «προπαγανδιστικό παραμύθι» της Βόρειας Κορέας.

«Καλά τα είπε ο Bolton. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν η προπαγανδιστικη κοροϊδία του Βορειοκορεατικού καθεστώτος να περάσει χωρίς απάντηση απ’ την παγκόσμια σκηνή. Ο κόσμος ΔΕΝ μπορεί να κλείσει τα μάτια στην καταπίεση και στις απειλές του καθεστώτος του Kim”.

Υποθέτουμε ότι δεν χρειάζονται τα σχόλιά μας…. Απλά κάπου γράφτηκε κι αυτό: «ξέρουμε τον νικητή των χειμερινών ολυμπιακών του 2018: είναι η βόρεια κορέα».

(φωτογραφία: Εδώ ο αντιβασιλιάς είναι ντυμένος, αλλά στην πραγματικότητα ολόγυμνος. Ώστε “προπαγανδιστική κοροϊδία” η σκηνή; Και γιατί ωρέ, κοτζάμ αντι-αρχιστράτηγος του πλανήτη, δέχτηκες τέτοια ταπείνωση; Και γιατί τα λες τιτιβίζοντας, σαν παιδάκι που ντρέπεται να κατουρήσει στον κήπο που έχουν καλέσει το σόι του, αλλά δεν κρατιέται κιόλας, οπότε στο τέλος κατουράει πάνω στο κανίς των οικοδεσποτών; Ε;

Επειδή αυτό μπορεί να το αγοράσει το fox news – αυτή είναι η απάντηση…)

Comments are closed.