Κορέες

Κυριακή 25 Φλεβάρη. Το δημοσίευμα της ιαπωνικής καθεστωτικής εφημερίδας Asahi Shimbun, ότι αξιωματικοί των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών πήγαν στη βόρεια κορέα μέσω κίνας για συζητήσεις τουλάχιστον δυο φορές τον περασμένο Δεκέμβρη, θα μπορούσε να είναι μια “κατασκευασμένη είδηση”. Όμως τα παιδιαριώδη επιχειρήματα των νοτιοκορεατών για να την διαψεύσουν μας πείθουν ότι είναι πραγματικό γεγονός. Χωρίς γνώση για τέτοιου είδους επαφές είχαμε υποστηρίξει, άλλωστε, σαν ασταμάτητη μηχανή το λογικό: προφανώς και πριν ο βορειοκορεάτης Kim Jong-un «ρίξει το σύνθημα» (της επαναπροσέγγισης) με τον πρωτοχρονιάτικο λόγο του είχαν γίνει αρκετές και αναλυτικές κουβέντες.

Το ενδιαφέρον είναι (και, αυτό δεν είναι υποχρεωτικά αληθινό…) ότι κατά την Asahi Shimbum το πάγωμα των στρατιωτικών γυμνασίων νότιας κορέας – ηπα έχει ήδη αποφασιστεί μεταξύ των δυο κορεών· ήταν «όρος», υποτίθεται, της Πγιονγκγιάνγκ. Είναι κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί μέσα στο Μάρτη, είναι ωστόσο λογικό: Σεούλ και Πγιονγκγιάνγκ έχουν κάθε λόγο να δουλεύουν πάνω στο σχέδιο του «διπλού παγώματος» που έχει προτείνει η Μόσχα από πέρυσι, και έχουν αποδεχθεί Πεκίνο, Βερολίνο – και το Παρίσι (απ’ ότι διαπιστώνουμε). Με μόνους να τρώγονται την Ουάσιγκτον και το Τόκιο ποιός δεν θα προετοίμαζε μια τέτοια εξέλιξη;

Η άφιξη του αρχικαραβανά Kim Yong-chol στη Σεούλ με το πρόσχημα της «τελετής λήξης» είναι μια κίνηση υψηλού επιπέδου· και, πια, με πολύ περισσότερη «ουσία» και λιγότερους συμβολισμούς. Κι ούτε λόγος να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκριση με την διακοσμητική παρουσία της «συμβούλου – βασιλικής κόρης» Ivanka Trump…

Πέρα απ’ τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Moon Jae-in ο βορειοκορεάτης αρχικαραβανάς Kim θα έχει σήμερα, αύριο και μεθαύριο συναντήσεις με τον Suh Hoon (επικεφαλής των νοτιοκρεατικών μυστικών υπηρεσιών…), τον Cho Myoung-gyon (υπουργό ενοποίησης της χερσονήσου), και άλλους. Το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν έχει ανακοινωθεί μεν, αλλά θα είναι συνέχεια εκείνων που έγιναν με την προηγούμενη αποστολή, στην έναρξη των ολυμπιακών. Στο μενού είναι λοιπόν μια σειρά θεμάτων: από καθαρά στρατιωτικά, μέχρι το θέμα της επανένωσης των κορεατικών οικογενειών (εκκρεμεί απ’ τα ‘50s…) .

Στο μενού είναι κι αυτά τα δύο: η πρόσκληση του βορειοκορεάτη Kim Jong-un στον Moon να επισκεφτεί το γρηγορότερο την Πγιονγκγιάνγκ, και η «τάση αποπυρηνικοποίησης» την οποία ο Moon παρουσιάζει σαν ένα μέσο για να καλμάρει (δηλαδή να στριμωχτεί μεσομακροπρόθεσμα) η Ουάσιγκτον (χωρίς να το λέει μ’ αυτές τις λέξεις). Σαν αφετηρία μιας τέτοιας τάσης θα μπορούσε να προβληθεί η επίσημη ανακοίνωση του βορειοκρεοατικού καθεστώτος ότι «παγώνει» τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές του «προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος»….

Σε αντίθεση με την αντιπροσωπεία της έναρξης των αγώνων, η τωρινή αποστολή υπό τον Kim Yong-chol αποτελείται από ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης του πυρηνικού προγράμματος και των σχέσεων με τις ηπα, και διαχειρίζονται αυτά τα ζητήματα με πρακτικό τρόπο δήλωσε ένας αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού «μπλε οίκου» στη νοτιοκορεατική εφημερίδα Hankyoreh. Συνεπώς, η δική μας στάση θα εξαρτηθεί απ’ το περιεχόμενο του μηνύματος που φέρνει αυτή η αντιπροσωπεία. (Που δεν το ξέρουν, υποτίθεται… Κι όμως: ο νο 2 στην ιεραρχία των βορειοκρεοατικών μυστικών υπηρεσιών, κάτω απ’ τον Kim Yong-chol, βρίσκεται καθόλη την διάρκεια των ολυμπιακών στη Σεούλ· και όχι σαν «προπονητής» κάποιου χειμερινού σπορ…)

Εν τω μεταξύ, ενώ οι βορειοκορεάτες υπό τον Kim Yong-chol θα φύγουν απ’ τη Σεούλ στις 27 Φλεβάρη, την ίδια ημέρα το πρωί, στη «νεκρή ζώνη» ανάμεσα στα δύο κράτη, θα συναντηθούν οι ομάδες εργασίας για την προετοιμασία της συμμετοχής της βορειοκορεατικής ομάδας στους χειμερινούς παραολυμπιακούς στην Pyeongchang.

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο! Ανάμεσα στους χαριτωμένους διακανονισμούς για τελετές και λοιπά, τα «μηνύματα» θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και να επισημοποιηθούν σαν πρακτικές αποφάσεις…

(φωτογραφία: Πέρα απ’ την celebrity φάση, η βασιλική θυγατέρα είναι “πολύ περιορισμένης ευθύνης” για αυτά που διαδραματίζονται, φανερά ή υπόγεια, στην κορεατική χερσόνησο. Βέβαια η δική της αποστολή ήταν κανονισμένη απ’ την αρχή, σ’ ένα σχέδιο που προέβλεπε ότι ο Pence θα «καθάριζε» στην αρχή των ολυμπιακών. Μετά την αποτυχία του, η Ivanka δεν μπορεί να κάνει κάτι, ειδικά όταν ο «μπαμπάς» φορτώνει κυρώσεις και απειλές…)

Comments are closed.