Τηλεοπτική «επιθετικότητα»…

Πέμπτη 4 Γενάρη. Κρίνοντας το ζήτημα από καθαρά εμπορευματική άποψη, οι επιτυχίες των τουρκικών σήριαλ διεθνώς θα ήταν αξιοζήλευτες (όχι για το ελλαδιστάν, δεν υπάρχει καν τέτοιο όνειρο…) αλλά ακόμα και για “παραγωγούς πολιτισμού” τύπου γαλλίας. Αυτό που μετριέται σαν “ανάπτυξη” στον κλάδο, δηλαδή τα κράτη στα οποία παίζονται τα τουρκικά σήριαλ και τα έσοδα των παραγωγών εταιρειών, δείχνει ότι την τελευταία δεκαετία οι made in turkey σειρές σκαρφάλωσαν στη δεύτερη θέση παγκόσμια, πίσω μόνο απ’ τις ανάλογες αμερικανικής παραγωγής. Με έσοδα πάνω από 300 μύρια τον χρόνο (το 2016) έναντι μόλις 10 μυρίων το 2008.

Οι σεναριακές συνταγές μπορεί να είναι το δεύτερο στη σειρά «μυστικό της επιτυχίας»: η σκηνοθεσία, η τεχνική αρτιότητα και το κάστινγκ δείχνουν μια πολύ ανθηρή και «πειστική» βιομηχανία μαζικού τηλεοπτικού θεάματος, που έχει φτάσει σε 140 κράτη του κόσμου – με υψηλά επίπεδα τηλεθέασης.

Tο πολιτικό ερώτημα που θα έπρεπε να απασχολεί κάθε έλληνα πατριώτη και πούρο επαναστάτη μετά απ’ αυτά είναι το πως είναι δυνατόν ένα καθεστώς συντηρητικό (αναμφίβολα) – και για ορισμένους ετοιμόρροπο από στιγμή σε στιγμή, έτσι θα ήθελαν – να πρωταγωνιστεί παγκόσμια σ’ έναν τέτοιο τομέα. Τον τομέα που, υποτίθεται, δείχνει την πολιτιστική (και τεχνική) ανωτερότητα του λευκού πρωτοκοσμικού.

Δύο εξηγήσεις θα μπορούσαν να δοθούν. Είτε δεν υπάρχει τέτοια ανωτερότητα… Είτε ο πολιτικός συντηρητισμός των ισλαμοδημοκρατικών είναι απλά η έκφραση μιας ορισμένης κοινωνικής πλειοψηφίας που, κατά τα άλλα, είτε η ίδια διαθέτει υψηλού επιπέδου καπιταλιστικές δυνατότητες, είτε δεν έχει κανένα πρόβλημα να τις έχουν άλλα, πιο μειοψηφικά ρεύματα.

Καμία δεν θα άρεσε τους πιο πάνω έλληνες πατριώτες – επαναστάτες. Ας ξεσκονίσουν τις συλλογές τους με αναλύσεις για «βάση» και «εποικοδόμημα» μπας και βρουν καμιά άλλη…

Comments are closed.