Υεμένη

Τρίτη 5 Δεκέμβρη. Πράγματι …η Σανα’α δεν είναι Πγιονγκγιάνγκ. Πριν πετύχουν κάποιο σοβαρό πλήγμα στους αντιπάλους τους στο Ριάντ και στο Αμπού Ντάμπι, οι υεμενίτες Houthi «καθάρισαν» έναν ως πρόσφατα σύμμαχό τους (και παλιότερα αντίπαλό τους): τον πρώην πρόεδρο της υεμένης Ali Abdullah Saleh. Πριν εγκαταλείψει αυτόν τον μάταιο κόσμο ο Saleh είχε αρχίσει να το «γυρίζει» (πιθανόν έναντι κάποιας σοβαρής αμοιβής), ζητώντας διαπραγματεύσεις με τον τοξικό πρίγκηπα. Οι Houthi πανηγυρίζουν αλλά μένει κάτι που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει την ευφορία τους: το τι θα κάνουν αυτοί που ακολουθούσαν τον Saleh, σε μεγάλο βαθμό ο πρώην στρατός της υεμένης.

Σε κοινωνίες με ισχυρές πατερναλιστικές παραδόσεις (και η υεμενίτικη είναι τέτοια) η δολοφονία ενός οπλαρχηγού δεν σημαίνει υποχρεωτικά παράδοση των ενόπλων του. Πόσο μάλλον η δολοφονία ενός «πρώην προέδρου». Είναι στατιστικά απίθανο ότι οι οπαδοί του στο σύνολό τους θα ενσωματωθούν στους Houthi· πράγμα που σημαίνει ότι η μεριά της αντίστασης στην σαουδαραβική εισβολή θα αδυνατίσει. Πιθανόν οι Houthis να εκτίμησαν ότι αυτό θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς εφόσον ο Saleh το «γύριζε». Αλλά «το μη χείρον βέλτιστον» μπορεί να μην αντέξει μεσοπρόθεσμα.

Δεδομένων των θέσεων (δηλαδή των εδαφών) που βρίσκονται στον πάγκο του χασάπη στην υεμένη (μια ματιά στο χάρτη είναι αρκετή) υποθέτουμε ότι θα χρειαστεί κάτι περισσότερο απ’ την (συζητήσιμη) «ανθρωπιστική βοήθεια» στους υεμενίτες της δυτικής ζώνης για να μην καταρρεύσουν συν τω χρόνω· για να μην αποκτήσουν, δηλαδή, οι σύμμαχοι (και οι proxies) των ηπα, της αγγλίας και της γαλλίας τον μονοπωλιακό έλεγχο εισόδου / εξόδου ανάμεσα στον κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα.

Το Πεκίνο έχει φτιάξει βάση ακριβώς απέναντι, στο Djibouti. Φτάνει αυτή; Μας φαίνεται πως όχι…

Comments are closed.