Συρία

Τετάρτη 6 Δεκέμβρη. Μπορεί το ψόφιο κουνάβι να παραμένει η βιτρίνα, μέχρι νεωτέρας, αλλά ο “τρελός σκύλος” είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που κυβερνούν πραγματικά. Ο αμερικάνος υπ.αμ. James Mattis, λοιπόν, εξήγγειλε την συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας (συγκαλυμένης κατοχής) πίσω απ’ τους ypg στο ¼ περίπου της συριακής επικράτειας· αλλά, όπως θα έλεγε και ένας έλληνας πρωθυπουργός, «για καλό σκοπό».

… Οι μάχες τελειώνουν, με την έννοια της ανάγκης για επιθετική ικανότητα. Συνεπείς σ’ αυτή την εξέλιξη θα τροποποιήσουμε την σύνθεση των δυνάμεών μας προς κάτι που θα υποστηρίζει τους διπλωμάτες και την διαδικασία στη Γενεύη… Οπότε αυτό που κάνουμε είναι να αλλάξουμε την αποστολή μας, ώστε να υποστηρίξουμε τους διπλωμάτες. Μ’ άλλα λόγια, πηγαίνουμε από μια προσπάθεια καθοδηγούμενη απ’ τον στρατό … στο να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να υπάρξει μια διπλωματική λύση… Οπότε αλλάζει η αποστολή του στρατού μας… Αυτό ισχύει και για τους συμμάχους μας… Όπως βλέπετε ο Ευφράτης είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και στις δυνάμεις που υποστηρίζουμε εμείς για να ηττηθεί ο isis…

Τι σημαίνουν αυτά τα αμερικανικά καραβανοκορακίστικα; Ότι το πεντάγωνο θα κρατήσει τις βάσεις του στην ypgκρατούμενη βόρεια και ανατολική συρία με το πρόσχημα ότι αυτό είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί «διπλωματική λύση». Εν τω μεταξύ χρειάζεται και «λίγος isis» ακόμα. Γι’ αυτό το λόγο έχει γίνει συμφωνία να παραχωρηθεί (απ’ τις ypg και τους αμερικάνους διοικητές τους) στους ένοπλους του isis μια έκταση ερήμου στα σύνορα με το ιράκ, ώστε να παρκάρουν εκεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο: ο αμερικανικός στρατός δεν σκοπεύει να φύγει απ’ τη συρία· σίγουρα όχι «με το καλό». Πρόκειται για καθαρή κατοχή (οι ypg είναι μόνο η απαραίτητη βιτρίνα)· καθώς δεν υπάρχει καν το τυπικό της άδειας απ’ την κυβέρνηση (όπως συμβαίνει με το γειτονικό ιράκ).

Υπάρχει περίπτωση να αναλάβει κάποιος / κάποιοι την ευθύνη να ζορίσει/ουν (έμμεσα προφανώς) αυτόν τον αμερικανικό τσαμπουκά, με επίθεση στην ypgκρατούμενη ζώνη; Δεν ξέρουμε. Ωστόσο αυτή η κίνηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού / μιλιταρισμού, με εγκατάσταση χερσαίων βάσεων, είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με οτιδήποτε στο παρελθόν, αφού δεν κρατάει κανένα πρόσχημα (οι ypg δεν είναι «κρατική οντότητα»). Και σαν τέτοια δεν «κλείνει» τον πόλεμο στο συριακό πεδίο μάχης, αλλά ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο.

Comments are closed.