Ψηφίσματα

Σάββατο 23 Δεκέμβρη. Όπως οι «φίλοι» της Ουάσιγκτον ψηφίζουν εναντίον της (κάτι σαουδικές αραβίες, κάτι εμιράτα, αλλά και κάτι ελλαδιστάν) έτσι και οι (αντικειμενικά μιλώντας) «φίλοι» της Πγιονγκγιάνγκ ψηφίσουν εναντίον της. Με 15 – 0 το συμβούλιο ασφαλείας του οηε (μόνιμα και περιστασιακά μέλη) αποφάσισε να επιβάλλει νέες κυρώσεις στο βορειοκορεατικό καθεστώς: περιορισμούς στην εισαγωγή πετρελαίου (4 μύρια βαρέλια τον χρόνο) και στα παράγωγά του (500.000 βαρέλια, στο 25% του προηγούμενου ορίου).

Προφανώς κάτι έχουν υπόψη τους η Μόσχα και το Πεκίνο επι του θέματος: θα είναι οι υπήκοοι της Πγιονγκγιάνγκ που θα πληρώσουν αυτό το εμπάργκο, και εκτιμάμε ότι ρωσία και κίνα δεν έχουν λόγους για κάτι τέτοιο.

Μας φαίνεται κάπως διαφορετικό ένα άλλο σημείο της απόφασης: ο ναυτικός έλεγχος των φορτίων από και προς την βόρεια κορέα. Αυτό θα μπορούσε να πάρει την μορφή ναυτικού αποκλεισμού απ’ τις ηπα (ο Κιμ το έχει θεωρήσει αιτία πολέμου) και δεν βλέπουμε σε τι εξυπηρετεί τις ρωσικές και κινεζικές μανούβρες στην ανατολική ασία / ειρηνικό. (Αλλά πάντα το να μην ξέρεις είναι η αρχή για το να μαθαίνεις!)

Πάντως οι λαθρέμποροι έχουν καινούργια πεδία δόξας. Κι όποιος πει οτι οι έλληνες εφοπλιστές είναι παλιές καραβάνες στο είδος, φωτιά να τον κάψει!!!

Κατά τα άλλα: Ω η εποχή της παραλλαγής!!!

Comments are closed.