Ένα και μόνο ένα κράτος: Παλαιστίνη

Τετάρτη 13 Δεκέμβρη. Όταν το υποστηρίξαμε δημόσια το θεωρούσαμε ακραία μειοψηφικό. Ίσως δεν είναι. Ίσως είναι κάτι δύσκολο μεν που μπορεί όμως να κατακτηθεί μετά από σκληρό, πολύ σκληρό, αλλά μαζικό αγώνα. Κι αν οι πληβείοι στην Παλαιστίνη υποδείξουν αυτό θα πρέπει να θέσουμε εαυτούς σαν απλούς στρατιώτες στην υποστηρίξη ενός τέτοιου αγώνα. Αναφερόμαστε στη μόνη δίκαιη και λογική απαίτηση απ’ τη μεριά των αράβων παλαιστινίων, μετά από χρόνια ψευδαισθήσεων περί “λύσης δύο κρατών”: ένα και μόνο ένα κράτος, για όλους, άραβες και ισραηλινούς, με ίσα δικαιώματα· και διοίκηση απ’ την (αραβική) πλειοψηφία, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα των δυτικών δημοκρατιών…

Σκόρπιες, από δω κι απο κει, ακούγονται παρόμοιες γνώμες. Προφανώς η δημιουργία του ενιαίου πολυεθνικού και διαθρησκευτικού κράτους της Παλαιστίνης συνεπάγεται τον τερματισμό της αποικιοκρατικής εκστρατείας των πρωτοκοσμικών, που είχε την μορφή της δημιουργίας του “προχωρημένου στρατιωτικού φυλακίου” που είναι διαχρονικά το ισραηλινό κράτος. Συνεπάγεται, επίσης, το ξεπέρασμα όλων των “εκπροσώπων”, των “φίλων” και των “συμμάχων” που προώθησαν και στήριξαν την λύση / παγίδα των “δύο κρατών”. Αλλά, το ξαναλέμε: δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοια ανατροπή. Και τώρα είναι η (έσχατη) ιστορική στιγμή για να πολεμηθεί και να επιβληθεί ο τερματισμός της πρωτοκοσμικής αποικιοκρατίας στην Παλαιστίνη.

Τα αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά, αντι-απαρτχάιντ κινήματα στον πρώτο κόσμο σε ότι αφορά την μέση Ανατολή (και πολλά είναι που την αφορούν…) έχουν τώρα έναν συγκεκριμένο στόχο για να συγκλίνουν με τον αγώνα των παλαιστίνιων… Αν, φυσικά, αυτοί επιλέξουν έναν τέτοιο προσανατολισμό.

Κι αν πρόκειται να γίνει αυτή η επιλογή, πρέπει να γίνει γρήγορα…

Comments are closed.