Το απόλυτο pet

Πέμπτη 2 Νοέμβρη. Το 1999 (πριν 18 ολόκληρα χρόνια) η ιαπωνική sony παρουσίασε το “aibo”. Έναν ρομποτικό σκύλο. Για τα δεδομένα εκείνης της εποχής ήταν εντυπωσιακό (κάτι σαν ζωντανή κούκλα): πούλησε 3.000 κομμάτια μέσα σε 20 μόνο λεπτά, αν και η τιμή του ήταν μάλλον υψηλή. Δύο χιλιάδες διακόσια δολάρια σε σημερινές τιμές.

Τα επόμενα χρόνια το “aibo” πήγε εμπορικά καλά: πούλησε πάνω από 150.000 κομμάτια, σε διάφορα χρώματα και επιμέρους χαρακτηριστικά. Αλλά το 2006 η sony μπήκε σε κρίση: ο διεθνής συναγωνισμός την γονάτισε. Έπρεπε να αναδιαρθρωθεί. Η παραγωγή του “aibo” σταμάτησε, αν και η εταιρεία κράτησε ως το 2014 την “κλινική για το aibo”, δηλαδή το τμήμα επισκευών.

Η γιαπωνέζικη εταιρεία στάνιαρε εν τω μεταξύ. Τον ερχόμενο Γενάρη η sony θα αναστήσει το “aibo”, εξελιγμένο φυσικά. Το ύψους 30 πόντων ρομποτόσκυλο θα έχει αυτιά που γυρνούν, ουρά που στριφογυρίζει (ανάλογα με την «διάθεση»), ενώ θα κουνάει και τα μάτια για να δείχνει τα αισθήματά του. Θα έχει μια μεγάλη γκάμα αισθητήρων, μικροφώνων και φακών, με εύκολη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες του να μπορούν να παίζουν μαζί του και από απόσταση.

Τι δεν θα κάνει ο “aibo”; Αυτό που αναγκάζει τους ιδιοκτήτες των κοινών σκύλων, στις πόλεις, να βγαίνουν απ’ το σπίτι τους είτε έχουν όρεξη είτε δεν έχουν, κρατώντας σακουλάκια…

Αν οι πωλήσεις του aibo 2.0 πάνε καλά, κι αν κι άλλες τεχνολογικές φίρμες προχωρήσουν σε ανταγωνιστικά μοντέλα, τότε ο πλανήτης θα λυτρωθεί απ’ την σχετικά πρόσφατη διάγνωση κάποιων “εξωγήινων”, ότι δηλαδή η γη διευθύνεται από ένα βασιλικό είδος (τα κατοικίδια σκυλιά) ενώ ένα άλλο είδος (το δικό μας) υπηρετεί τους βασιλιάδες μαζεύοντας τα σκατά τους…

Comments are closed.