Αριστοκρατία

Πέμπτη 2 Νοέμβρη. Οι βασιλιάδες ήταν ένα ελάχιστο μέρος του είδους μας που δεν χρειαζόταν να ανοίγουν πόρτες· τις άνοιγαν οι υπηρέτες τους. Οι πικρόχολοι υποστήριζαν ότι δεν χρειαζόταν να έχουν χέρια· έτσι κι αλλιώς δεν τα χρησιμοποιούσαν πουθενά. Κάποιοι, κάποια στιγμή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζονταν ούτε τα κεφάλια τους…

Το αυτόματο άνοιγμα της πόρτας φαίνεται ότι είναι ένα κλισέ ανωτερότητας, που έχει, οπωσδήποτε, εκδημοκρατιστεί. Υπάρχουν κάμποσα είδη θυρών που ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται να τις ακουμπήσει κανείς· υπάρχουν όμως ακόμα περισσότερες που έχουν ακόμα κλειδαριές και πόμολα.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που σε διάφορες τεχνολογικές έρευνες (ή και εφαρμογές) το αυτόματο άνοιγμα της πόρτας παραμένει μια καλή ευκαιρία διαφήμισης. Σε μια τέτοια πρόσφατη περίπτωση τεχνο-ερευνητές απ’ το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρουσίασαν ίνες και ρούχα που μπορούν, με μαγνητική φόρτιση, να αποθηκεύουν κωδικούς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αν το μπουφάν έχει αποθηκευμένο τον κωδικό ανοίγματος / πρόσβασης, αρκεί ένας αισθητήρας που τον διαβάσει για να ανοίξει η πόρτα διάπλατα.

Φαίνεται ότι αν τέτοιες πατέντες αλλά και οι φωνητικές εντολές (σε μηχανές) αναπτυχθούν όπως γίνεται ήδη, τα ανθρώπινα χέρια θα χρειάζονται ελάχιστα.

«Βασιλιάδες» μέσα στα internet of things: έκπτωτοι με βάση τα παλιά ανθρώπινα κριτήρια, αλλά τουλάχιστον χωρίς τον κίνδυνο της λαιμητόμου…

Comments are closed.