Μέση ανατολή

Κυριακή 26 Νοέμβρη. Είναι απ’ αυτά που πιθανόν να μπουν στα “ψιλά της ιστορίας”. Απ’ την άλλη μεριά είναι απ’ αυτά που συμβαίνουν σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς· και κάτι δείχνουν.

Ένας στρατηγός υπεύθυνος για την ασφάλεια του Dubai (έχει και το Dubai στρατηγούς, όχι παίζουμε! – βλήματα θέλει ο στρατηγός; μας περισσεύουν…), των «ενωμένων αραβικών εμιράτων», χρέωσε την προχθεσινή επίθεση στο Σινά στο … al Jazeera (του κατάρ…) … Και ζήτησε τον βομβαρδισμό του.

Η συμμαχία [των εμιράτων με τη σαουδική αραβία και το μπαχρέιν, δηλαδή με τους εαυτούς τους] πρέπει να βομβαρδίσει την μηχανή της τρομοκρατίας… το κανάλι του isis, της al Qaeda και της al Nusra, τους τρομοκράτες του al Jazeera τιτίβισε ο στρατηγός. Και συνέχισε: Για πόσο καιρό αυτοί θα συνεχίσουν να απειλούν την ασφάλεια της αιγύπτου και του αραβικού κόσμου;

Φταίνε τα ναρκωτικά; Φταίει η «αμεσότητα» της κοινωνικής δικτύωσης; Φταίει η απελπισία απ’ αλλαγή των συσχετισμών; Μάλλον και τα τρία. Ωστόσο τέτοιοι συνδυασμοί (και, κυρίως, τα λούμπεν ψηφιακά ξεσπάσματα) είναι ιστορικά και κοινωνικά προσδιορισμένα. Μπορεί να έχουν γίνει μόδα, σε αφέντες και υποτελείς – ναι, πράγματι… Ωστόσο οι δημόσιοι εμετοί (ιδιαίτερα γνωστοί και δημοφιλείς και στα μέρη μας, από πολλές και διάφορες μεριές) εκφράζουν την απόλυτη παρακμή. Εκείνων που τους κάνουν, εκείνων που τους ακολουθούν και τους απολαμβάνουν, ακόμα κι εκείνων που «απαντάνε» ξερνώντας επίσης.

Να θυμήσουμε πάντως και την προηγούμενη φυσιογνωμία που αναρωτήθηκε (όχι σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπήρχαν τότε, σε συνάντηση με συμμάχους) δεν μπορούμε να το κτυπήσουμε με κανά πύραυλο; εννοώντας τα κεντρικά του καναλιού των καταριανών σεΐχηδων. Λεγόταν Μπους ο νεώτερος, ήταν πρόεδρος των ηπα, και ήταν το 2004. Όταν το κανάλι έδειξε πλάνα απ’ το τι έκανε ο αμερικανικός στρατός (με τον “mad dog” επικεφαλής αν δεν κάνουμε λάθος) στην Fallujah…

Αλλά μετά είπε (και είπαν όλοι οι φίλοι του, συμπεριλαμβανόμενου του Μπλερ που ήταν παρών) ότι ήταν αστείο.

Χο, χο, χο!!!

Comments are closed.