Όλοι οι κυβερνοφασίστες την ίδια μούρη έχουν

Τρίτη 10 Οκτώβρη. Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η Αθήνα (μέσω του εξοχότατου ογκόλιθου Nick the Greek και, προφανώς, με την «πλατιά» διακομματική συναίνεση, ακόμα και δια της σιωπής· δηλαδή με οδηγίες του βαθέος κράτους) μπλόκαρε μια πρόταση για καταδικαστική ψήφο της ε.ε. για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αίγυπτο, σε ένα σχετικό ψήφισμα της ύπατης αρμοστείας για ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν ήταν η πρώτη φορά: με κάθε ευκαιρία δείχνει την υποστήριξη της σε ένα απ’ τα πιο βάρβαρα, ανθρωποφάγα καθεστώτα στην ιστορία της περιοχής (δείτε, ενδεικτικά, ένα απ’ τα λίγο παλιότερα σχόλια της ασταμάτητης μηχανής: παραλίγο να ξεχαστούμε, Σάββατο 12 Αυγούστου).

Η Αθήνα δεν είναι μόνη της. Έχει στο πλευρό της σ’ αυτές τις βρωμοδουλειές την αδελφή Λευκωσία. Είναι ωστόσο γεγονός ότι με τον φιλοχουντισμό τους οι έλληνες και οι ελληνοκύπριοι καθεστωτικοί και οι κάθε είδους λακέδες τους, εκτός απ’ το να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των «εθνικών πρωταθλητών» τους που έχουν «επενδύσει» πάνω στην εργατική τάξη της αιγύπτου (και δεν είναι ούτε λίγοι ούτε ασήμαντοι), προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες και σ’ άλλα ευρωπαϊκά αφεντικά. Οπωσδήποτε στα γαλλικά και στα ιταλικά. Που επίσης κάνουν χοντρές μπίζνες με του σφάχτες του Σίσι, απολαμβάνουν ιδιαίτερα την «κοινωνική ειρήνη» (νεκροταφείου) που επιβάλλουν, αλλά δεν μπορούν να εκτεθούν στις κοινωνίες τους αγιάζοντας φανερά την χούντα… με «βέτο» σαν αυτά που μόνο ένας έλληνας ογκόλιθος θα είχε την ξεφτίλα να καταθέτει.

Κάπως έτσι η «7η συνάντηση του συμβουλίου συνεργασίας ε.ε. – αιγύπτου», στα τέλη του περασμένου Ιούλη, περιελάμβανε και την εξής αναφορά στην καούρα της ε.ε. για τα «ανθρώπινα δικαιώματα»:

… Η αίγυπτος και η ε.ε. εξέφρασαν την προσήλωσή τους στην ενίσχυση της δημοκρατίας, των θεμελειωδών ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων σαν συνταγματικών δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες τους σε συνάρτηση με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, και συμφώνησαν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια κοινή αξία και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για ένα δημοκρατικό, σταθερό κράτος, με ευημερία.

Η ε.ε. και η αίγυπτος συμφώνησαν ότι η κοινωνία των πολιτών είναι ένα σημαντικός και ισχυρός συντελεστής για την εφαρμογή των προτεραιοτήτων της συενργασίας τους, και για μια διαφανή και συμμετοχικη διακυβέρνηση, και μπορεί να στηρίξει την βιώιμη ανάπτυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αίγυπτο. Θα εργαστούν με την κοινωνία των πολιτών υπέρ της αποτελεσματικής συνεισφοράς στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη, σε αρμονία με το αιγυπτιακό σύνταγμα και την εθνική νομοθεσία…

Ούτε σαν ειρωνεία δεν μπορεί να το πάρει κανείς: το «σύνταγμα» και η «νομοθεσία» της αιγυπτιακής χούντας κατασκευάζονται και εφαρμόζονται με τέτοια ακρίβεια ώστε η «σταθεροποίηση της χώρας» που ευλογάει και εύχεται ο ογκόλιθος Nick the Greek να είναι λουσμένη στο αίμα. Αλλά και οι υπόλοιποι “ευρωπαίοι ομόλογοί” του ούτε καν τους μπάτσους δολοφόνους ενός ιταλού φοιτητή, πρωτοκοσμικότατου, του Giulio Regeni (δολοφονήθηκε ύστερα από φρικτά βασανιστήρια στο Κάιρο, στα τέλη Γενάρη του 2016), ούτε αυτούς λοιπόν δεν τολμούν να ζητήσουν στο ταψί… να βάλουν σαν όρο την αποκάλυψή τους για τα deal τους με την χούντα. Ενάμισυ χρόνο μετά παριστάνουν τα κουνέλια του Νείλου…

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αιγύπτιους εργάτες. Εννοείται, σε κάθε περίπτωση, ότι υπάρχει κάτι σαν “αποχωρητήριο τύψεων” και στην ε.ε. Ένα απ’ αυτά είναι η “υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου”. Ο πρόεδρός της είναι ιταλός, όπως ήταν και ο Regeni. Ε, για να υπάρχουν και κάποια προσχήματα δήλωσε πριν μια βδομάδα, στις 3 Οκτώβρη, μιλώντας στο ε.κ.:

… Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, διαπράχθηκαν από τις αιγυπτιακές αρχές σε αυξημένο μάλιστα βαθμό, βασανιστήρια σε βάρος διαφωνούντων, κάποιοι από τους οποίους, εξαφανίστηκαν βίαια… Δεν μπορούμε ως ευρωπαϊκή ένωση να συζητούμε οικονομική συνεργασία, εμπόριο, επενδύσεις, ή ακόμα και τη μετανάστευση και την τρομοκρατία με την αίγυπτο, όταν η χώρα αυτή συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ε.ε. έχει την ευθύνη να υπερασπισθεί εκείνους που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απαιτήσει από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να απελευθερώσει εκείνους που φυλάκισε για πολιτικούς λόγους…

Ανατριχιαστικό το ότι θεωρεί πως “ως ε.ε. δεν μπορούμε” αυτό που υπογράφτηκε πριν 3 μήνες ενώ, απ’ την άλλη, θεωρεί υποχρέωση της ε.ε. να υπερασπιστεί κάποιους που καθόλου δεν τους γουστάρουν τα ευρωαφεντικά και το ευρωπόπολο, να σώσει όλους αυτούς τους αντιρρησίες που με ευχαρίστηση έχει παραδώσει στους χασάπηδες του Σίσι.

Συγκινούν, τώρα, κανέναν τα παραμύθια της «αριστεροσύνης» και της «προοδευτικότητας» του Κουμουνδούριου εθνικισμού; Ναι, συγκινούν. Με κάτι ψίχουλα εδώ κι εκεί, η τρέχουσα βιτρίνα του ελληνικού βαθέος κράτους έχει λυμένα τα χέρια της να συνεργάζεται στο outsourcing εγκλημάτων· «για εθνικούς λόγους» πάντα…

Comments are closed.