Συρία

Κυριακή 2 Ιούλη. Στο συριακό πεδίο μάχης ο ρόλος της Άγκυρας και της Ντόχα (είχαμε γράψει έγκαιρα επ’ αυτού) αναγνωρίζεται πλέον, δύσθυμα, απ’ τους συνεταίρους του «άλλου πόλου». Ήταν αυτά τα δύο κράτη που διέταξαν τους proxies τους να σταματήσουν τον πόλεμο κατά του Άσαντ σε διάφορα επιμέρους σημεία του πεδίου μάχης, επιτρέποντας στην φιλοΆσαντ πλευρά να ανασυντάξει τον δικό της στρατό στρέφοντάς τον προς τα ανατολικά. Η επίσημη πλευρά του πράγματος ήταν οι 4 «ζώνες αποκλιμάκωσης» που αποφασίστηκαν πριν μερικές εβδομάδες μεταξύ Μόσχας, Τεχεράνης, Άγκυρας και Δαμασκού.

Η συμφωνία δουλεύει· πράγμα που αρχικά μας έκανε εντύπωση (: η πειθαρχία αυτών των proxies…) Αλλά δουλεύει. Οι επιτυχίες του φιλοΆσαντ στρατού, ακόμα κι όταν δεν είναι εντυπωσιακές, είναι σταθερές έχοντας «κολλήσει» ως τώρα τον σχεδιασμό της Ουάσιγκτον, του Τελ Αβίβ και του Ριάντ. Το μόνο σημείο όπου δεν υπάρχει ακόμα πρόοδος είναι στη νότια πόλη Dara’a, κοντά στα σύνορα με την ιορδανία αλλά και το ισραήλ. Εκεί ο ισραηλινός στρατός κτυπάει θέσεις του Άσαντ δίνοντας κρίσιμη βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς. Υπάρχει ωστόσο μια πληροφορία ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να εγκαταστήσει βάση εκεί, ώστε να εγγυηθεί με ορατό τρόπο την «εκκαθάριση των τρομοκρατών». Μένει να αποδειχθεί.

Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν την αλλαγή (ουσιαστικά ανατροπή) της κατάστασης τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Οι περιοχές που ελέγχονται απ’ τον Άσαντ και τους συμμάχους του είναι οι κόκκινες. Οι μαύρες είναι ο isis, οι κίτρινες οι ypg, και οι πράσινες διάφοροι άλλοι αντικαθεστωτικοί (συμπεριλαμβανόμενων των proxies της Άγκυρας και της Ντόχα, αλλά και της Ουάσιγκτον).

Οι χρονολογίες, από πάνω προς τα κάτω είναι:

18 Νοέμβρη 2015

18 Νοέμβρη 2016

1 Ιούλη 2017.

(Στους χάρτες περιλαμβάνεται και ένα τμήμα του ιράκ).

Comments are closed.