Μέση ανατολή

Πέμπτη 20 Ιούλη. Εκτός απ’ τις 2 ή 3 πρώτες ημέρες, όταν ο εμπορικός αποκλεισμός στέρησε τις αγορές της Ντόχα από διάφορα βασικά, είναι αμφίβολο αν το συγκεκριμένο σεϊχάτο στριμώχτηκε καθόλου απ’ την “περικύκλωση” του Ριάντ και των (λίγων) συμμάχων του. Η Τεχεράνη και η Άγκυρα έδρασαν αμέσως καλύπτοντας τα κενά· και η Ουάσιγκτον δεν πήρε την βάση / κεντρικό αρχηγείο απ’ την καταριανή επικράτεια.

Η προχθεσινή αποκάλυψη της καθεστωτικής Washington Post ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ενωμένων αραβικών εμιράτων (έχουν και τέτοιες!) χάκαραν επίσημο site της βασιλικής οικογένειας του κατάρ φυτεύοντας δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ, που όμως αμέσως μετά χρησιμοποιήθηκαν σαν αφορμή για την «περικύκλωση» του σεϊχάτου, σηματοδοτεί το παταγώδες τέλος αυτού του «ενδοοικογενειακού καυγά». Και την ακόμα πιο παταγώδη ήττα (όχι μόνο διπλωματική) του Ριάντ, του Καΐρου, και των υπόλοιπων.

Η λίστα με τις 13 τρελές απαιτήσεις που είχαν στείλει στην Ντόχα μπήκε ήδη στην άκρη. Τώρα οι «θιγμένοι» της σαουδαραβικής χούντας (σε στυλ: εντάξει, είμαστε ρεαλιστές…) θέλουν συμφωνία στα «6 βασικά σημεία» των απαιτήσεών τους, που είναι του είδους «καταδίκη της τρομοκρατίας, μη χρηματοδότησή της» και διάφορα τέτοια γραφικά. Αυτά είναι εύκολα «για να κλείσει το θέμα» και να μην ξεβρακωθούν εντελώς οι κοκάκηδες του Ριάντ και η χούντα του Καΐρου. Ειδικά αν πληρώσουν και τις αποζημιώσεις που θα τους ζητήσει η Ντόχα – είναι αμφίβολο αν θα το γλυτώσουν, είτε το μάθουμε είτε όχι.

Αυτό το κωμικό περιστατικό (για το οποίο ακούσαμε ακόμα και από έλληνες «ειδικούς» μαγικά πράγματα!!!) είναι μια παρωνυχίδα στην εξελισσόμενη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση / αναδιάρθρωση και τον 4ο παγκόσμιο πόλεμο που γίνεται εδώ και 16 σχεδόν χρόνια. Είναι όμως και ενδεικτικό της υποκειμενικότητας πολλών απ’ τους πρωταγωνιστές ή δευτεραγωνιστές του: σε μια «μεταβατική φάση» άγνωστης διάρκειας που είναι και παρακμιακή, δεν είναι δύσκολο να αναδεικνύονται σαν «στρατηγοί» καραγκιόζηδες κάθε είδους.

Αυτό δεν είναι κάτι που περιορίζεται στην αραβική χερσόνησο… Καθόλου… Αν ο λουμπενισμός είναι η νόρμα, οι λούμπεν πανηγυρίζουν. Μέχρι να…

Comments are closed.