“Μακεδονικό”

Τετάρτη 12 Ιούλη. Είτε σαν αντιπερισπασμό (για τις πασίγνωστες διεθνώς ελληνικές ευθύνες για την “κατάρρευση”…) είτε επειδή έχουν μεγάλα άγχη, οι εκπρόσωποι του λαού γύρισαν μια κοινοβουλευτική συζήτηση για το “κυπριακό” σ’ ένα άλλο “εθνικό πρόβλημα”, το “μακεδονικό”. Κι εκεί, εννοείται, «οι έλληνες και μόνον αυτοί έχουν δίκιο». Αλλά…

Ο ελληνικός εθνικισμός έχει υποστεί μια (τουλάχιστον τακτική) ήττα απ’ την στιγμή που δεν κυβερνάει ο ακροδεξιός Γκρουέφσκι. Η καινούργια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Zaev φαίνεται διατεθειμένη να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς· και να βρει λύσεις «καλής γειτονίας». Και στα δύο (θα) έχει την υποστήριξη της ε.ε. και, σίγουρα, του Βερολίνου.

Εντελώς συμπωματικά, τις ώρες που στο ελληνικό κοινοβούλιο προσπαθούσαν να θυμηθούν πόσο σκληρή είναι η γραμμή «απέναντι στα Σκόπια» στην πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους βρισκόταν ο Michael Roth, γερμανός υφυπουργός εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπ.εξ. Nikola Dimitrov, αφού χαιρέτησε τον μεταρρυθμιστικό οίστρο της νέας κυβέρνησης, είπε κι αυτά (επί λέξει):

…Κανένας εκτός Μακεδονίας και εκτός Ελλάδας δεν καταλαβαίνει αυτήν την διένεξη για το όνομα, που είναι εντελώς παράλογη. Νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουμε την ιστορία στην ιστορία και να ασχοληθούμε μαζί με το κοινό μας μέλλον…

Πρώτο σκάνδαλο: αποκάλεσε το μακεδονικό κράτος «μακεδονία»! Μήπως πρέπει να αρχίσει πόλεμος των ελλήνων κατά των καταραμένων γερμαναράδων; Δεύτερο σκάνδαλο: είπε ότι η διένεξη για το όνομα είναι εντελώς παράλογη. Δηλαδή; Η «ψυχή μας» είναι τρελή ε; Αυτό είπε!! Εν τέλει ζήτησε να αφήσουμε την ιστορία στην ιστορία. Ε, είναι σίγουρο, αυτοί πάνε γυρεύοντας: πρέπει να αρχίσει πόλεμος κατά των καταραμένων γερμαναράδων!!!! (Βυθίσατε το Βερολίνο! Που είναι ο στιβαρός ηγέτης που θα το φωνάξει;)

Ώσπου να ετοιμαστούν κράνη και παλάσκες γι’ αυτήν την εκστρατεία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Zaev θα έχει υπογράψει μια ευρύτατη συμφωνία «φιλίας» με την Σόφια. Δεν είναι εθνικά συμφέρον αυτό, ε;

Οπότε ο ταχυδακτυλουργός της ελληνικής διπλωματίας Nick the greek πρέπει να κινηθεί γρήγορα, πάνω στο άσπρο άτι του. Πρέπει να κάνει κάτι που να μπορεί μετά να το πουλήσει στην εσωτερική αγορά σαν “μεγάλη επιτυχία”… Ε, δεν σκοπεύει και σε καμιά διεθνή καριέρα!! Πρώτος (πατριώτης) στο χωριό να είναι, κι ας πάει να πηδηχτεί η υφήλιος. (Ο κυρ Νίκος είναι κάτι σαν κυρ Γιάνη, αλλά σε πιο ευαίσθητο εθνικά πόστο. Οπότε δεν κάνει πασαρέλα, αλλά δεν ακούει κι αυτά που του αξίζουν…)

Κάτι θα σκεφτεί για να συντηρηθεί η εκκρεμότητα – και αυτή, όπως και τόσες άλλες. Αν τα αφεντικά του ελληνικού κράτους / παρακράτους έγραφαν ποτέ το εγχειρίδιο της διαχρονικής εξωτερικής πολιτικής τους, αυτό δεν θα είχε τίτλο “μηδενικά προβλήματα” αλλά Καμμία Λύση, Ποτέ και Πουθενά!…

Καυγάδες με όλους, απαιτήσεις από όλους: οι έλληνες είναι ο ευλογημένος λαός του μεγαλοδύναμου. Οπότε δικαιούνται τα πάντα.

(φωτογραφίες: Πάνω, ο Roth με τον Dimitrov. Κάτω, οι συναντήσεις των πολιτικών βιτρινών μακεδονικού και βουλγαρικού κράτους).

Comments are closed.