“Κυπριακό” 1

Τετάρτη 12 Ιούλη. … Λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, και μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής κ. Βούτση, ο γγ του ακελ είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο σκάι, ότι θα μπορούσε να υπήρχε καλύτερη παρουσία από την ελληνοκυπριακή πλευρά στο Κραν Μοντανά, “δίχως να θέλω να πω με αυτό πως εμείς είμαστε η αιτία που έχει καταρρεύσει αυτή η προσπάθεια”.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα ότι είναι παράξενο που τα Ηνωμένα Έθνη δεν αποδίδουν στην Άγκυρα αυτήν την ευθύνη [σ.σ.: για την “κατάρρευση”], αντίθετα υπάρχουν αξιωματούχοι του που θεωρούν ότι η τουρκία έκανε κάποια βήματα και ότι η δική μας πλευρά δεν έκανε, ο Άντρος Κυπριανού απάντησε:

“Η τουρκία έκανε κάποια βήμα τα οποία δεν ήταν αρκετά. Κι ό,τι αφορά εμάς, κάναμε βήματα που κατά την άποψή μου θα μπορούσαν να είχαν γίνει νωρίτερα, αφού εμείς στο ακελ είναι εδώ και έξη μήνες που επιμένουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε να είχε αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία για συζήτηση των θεμάτων ουσίας, αυτά δηλαδή που κατέγραφε ο γγ στην ελβετία ως ζητήματα σημαντικά, που εάν επιλύονταν, τότε θα δινόταν ώθηση στη διαδικασία. Επίσης, θεωρώ πως εκεί στην ελβετία θα έπρεπε να ήμασταν πιο αποφασιστικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχώρηση στα ζητήματα αρχών”.

Μπορεί το ελληνοκυπριακό ακελ να “στρογγυλεύει” την κριτική του στην κυβέρνησή του για την “αποτυχία” στο Κραν Μοντανά (ειδικά εφόσον ο δεξιός Αναστασιάδης το κατηγόρησε ότι ‘μ αυτά που λέτε βοηθάτε την άλλη πλευρά’, κάτι σαν light προδοσία δηλαδή) αλλά έστω κι έτσι μπορεί να καταλάβει όποιος θέλει ότι η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά «καρφώθηκαν» για μια ακόμα φορά διεθνώς σε ότι αφορά το «κυπριακό».

Όμως το «κυπριακό» είναι «εθνικό θέμα», με το έψιλον κεφαλαίο! Η ελληνική εθνικιστική προπαγάνδα είναι δουλεμένη τόσο συστηματικά απ’ την δεκαετία του ’60, για πάνω από μισό αιώνα, ώστε είναι εύκολο, για παράδειγμα, στον εθνικιστή υπ.εξ. Nick the greek, να αντιστρέφει τα πάντα – όταν μιλάει στο εθνικό ακροατήριο. Είναι προπαγάνδα διακομματική, δια-καθεστωτική, δια-ιδεολογική, έχει ποτίσει τα πάντα: στην κύπρο οι μόνοι που έχουν δίκιο και θα έχουν δίκιο στον αιώνα τον άπαντα είναι οι έλληνες…

Έχουν κι ένα ωραιότατο πλυντήριο…

Comments are closed.