Τικ τακ

Τετάρτη 14 Ιούνη. Έκανε την ρητορική ερώτηση, η απάντηση όμως που έδωσε θα πρέπει να διδάσκεται στις σχολές οδηγών σαν παράδειγμα για το πως να καθαρίζει κανείς τα παπούτσια του μετά από πεζοπορία. (;;! Ε, ναι!). Είπε και ελάλησε ρωτώντας:

– Κάναμε καλά που ανοίξαμε το θέμα του χρέους; Μήπως αυτοεγκλωβιστήκαμε;



Είπε και ελάλησε απαντώντας:

– Κάναμε άριστα, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι… Χωρίς διευθέτηση του χρέους, αναστέλλεται επ΄ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση.

Ο εξοχότατος πρωθυπουργός είναι αυτός ο πλατωνικός φιλόσοφος. Αυτό που υποστηρίζει είναι βλακώδες, στοιχειωδώς βλακώδες. Και ανιστόρητο, αν και θα ήταν πολυτέλεια να περιμένει κανείς από post modern ελληνικές πολιτικές βιτρίνες να έχουν σοβαρή και συνεκτική σχέση με την ιστορία. Το “χρέος” ήταν πάντα η “αφορμή” (και για την ντόπια γενική επίθεση των αφεντικών εναντίον μας σαν σύγχρονων εργατών ήταν το πρόσχημα)! Ποτέ δεν ήταν η “αιτία” (που οι “αγορές χρήματος” ξέρασαν το ελλαδιστάν)!!! Ούτε το 2009, ούτε το 2010. Ούτε καν το 2012 όταν το “χρέος” προς τους ιδιώτες κόπησε στο μισό (το μεγαλύτερο “κούρεμα χρέους” στην παγκόσμια καπιταλιστική ιστορία, μην το ξεχνάτε!) και άλλαξε χέρια… Ούτε τότε ήταν η “αιτία”. Η αιτία, οι αιτίες πιο σωστά, έχουν σχέση, χμμμμ, ας πούμε ενδεικτικά: με το λαθρεμπόριο καυσίμων (και πολλά άλλα, παρόμοια και κρατικά επιδοτούμενα)… Κι αν δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την αιτία (τις αιτίες) τότε…

Δεν ήταν η “αιτία” το χρέος ούτε όταν ο κυρ Δραγασάκης δήλωνε (ή κάνουμε λάθος;) ότι και να μας το διαγράψουν ολόκληρο το χρέος σε λίγα χρόνια πάλι θα χρωστάμε έναν περίδρομο – έτσι που έχουμε φτιάξει το μαγαζί… (Οι τελευταίες 7 λέξεις είναι δικές μας, όχι όμως το νόημά τους).

Αν ο εξοχότατος πρωθυπουργός ετοιμάζεται, αύριο, να κατέβει στο γήπεδο του eurogroup όπως δηλώνει, δηλαδή με το υπερόπλο “ή μας υποσχόσαστε ότι πάλι κάτι θα μας χαρίσετε απ’ το χρέος ή θα σας πάω απ’ το αυτί στους κηδεμόνες σας, στη ‘σύνοδο κορυφής’” τότε είναι και υποκριτής (πέρα από χρήσιμος ηλίθιος, όπως είναι εδώ και πάνω από 5 χρόνια): παίζει έναν ρόλο του οποίου τις συνέπειες θα ξεφορτωθεί… ξέρουμε σε ποιούς ακριβώς… Παριστάνει άλλη μια φορά τον terminator, αυτή τη φορά χωρίς Γιάνη… Solo!

Σε κάθε περίπτωση: «τικ τακ» είναι ο ήχος των δεικτών του ρολογιού· του παλιού, με τα γρανάζια και τους δείκτες. Δεν τον προσέχει κανείς παρά μόνο όταν είναι αργά…

Comments are closed.