Ο καπιταλισμός εξελίσσεται

Κυριακή 18 Ιούνη. Προοριζόταν για παγκόσμιο εργοστάσιο σε φτηνά είδη: T shirts, παπούτσια, παιχνίδια, απομιμήσεις και ανταλλακτικά… Προοριζόταν επίσης για μεγάλη καταναλωτική αγορά των πιο εξελιγμένων (τεχνολογικά) πρωτοκοσμικών εμπορευμάτων.

Δυστυχώς όσοι (πρωτοκοσμικοί) είχαν τέτοια κατα νου, υπολόγιζαν χωρίς τον κινέζο ξενοδόχο. Μια επιστημονική ανακοίνωση στο γνωστό, καθόλα σεβαστό και αναγνωρισμένο δυτικό περιοδικό science, βάζει το κινέζικο τεχνοεπιστημονικό κεφάλαιο στην πρωτοπορεία των κβαντικών εφαρμογών. Αφού πρώτα έβαλαν σε τροχιά γύρω απ’ τη γη, πέρυσι στο τέλος της χρονιάς, έναν κατάλληλα κατασκευασμένο δορυφόρο, οι κινέζοι τεχνοεπιστήμονες ανακοίνωσαν προχτές την πετυχημένη «αποστολή» και «λήψη» ενός ζευγαριού συζευγμένων φωτονίων που «χωρίστηκαν» σε μεταξύ τους απόσταση 1203 χιλιομέτρων. Δεν καταλαβαίνετε ίσως (καταλαβαίνουμε κάτι λίγο παραπάνω), αλλά το προηγούμενο (δυτικό) ρεκόρ στο ίδιο διαζύγιο συζευγμένων φωτονίων είναι κάτι λιγότερο από 100 χιλιόμετρα. Πρόκειται για κάτι σαν το άγιο δισκοπότηρο των εφαρμογών της κβαντικής φυσικής, ειδικά στους τομείς των επικοινωνιών και της κρυπτογραφίας.

Η (τεχνολογική) απόσταση του Πεκίνου απ’ την «δύση» δείχνει ήδη πολύ μεγάλη σ’ αυτήν την αιχμή. Και το «εθνικό κέντρο διαστημικών επιστημών» της κίνας σχεδιάζει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πρωτοπόρας έρευνας Pan Jianwei, να βάλει σε τροχιά ακόμα πιο “προχωρημένους” δορυφόρους με δυνατότητα ισχυρότερων και πιο καθαρών laser εκπομπών συζευγμένων φωτονίων, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας· κάτι που θα είναι «μια επανάσταση μέσα στην σε εξέλιξη κβαντική επανάσταση».

Αν μετατοπίζεται το «κέντρο βάρους» του καπιταλιστικού πλανήτη προς την ανατολική ασία κι αυτό προκαλεί αλλεπάλληλες ναυτίες, υπάρχουν και οι δραμαμίνες…

(Ίσως κινέζικης κατασκευής).

Comments are closed.