Συρία

Κυριακή 21 Μάη. Ο αμερικανικός βομβαρδισμός, πριν 3 ημέρες, της συριακής στρατιωτικής φάλαγγας στην περιοχή της al Tanf, έχει αναδειχθεί διεθνώς πια σαν το σημείο της επίσημης στροφής στην ιμπεριαλιστική μεθοδολογία της Ουάσιγκτον στο συριακό πεδίο μάχης. Πολύ περισσότερο απ’ τον “τιμωρητικό” (και συμβολικό) βομβαρδισμό με πυραύλους της αεροπορικής βάσης πριν 1,5 μήνα. Τότε η Ουάσιγκτον επιστράτευσε διάφορα άλλοθι, διάτρητα αλλά άλλοθι. Τώρα δεν χρησιμοποιεί κανένα.

Είχαμε προβλέψει μήνες πριν ότι η κυβερνητική αλλαγή στην Ουάσιγκτον σημαίνει ανάμεσα στα υπόλοιπα ότι ο αμερικανικός στρατός αναλαμβάνει “αυτοπροσώπως” δράση στο συριακό πεδίο μάχης, μετά την ήττα των “εργολάβων” του στο Aleppo και αλλού. Αυτή η «αλλαγή σχεδίων» επισημοποιείται πλέον. Τώρα η επόμενη κίνηση βρίσκεται στην μεριά του Άσαντ και, κυρίως της Μόσχας.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η ρωσία θα «καλύψει» την προέλαση του συριακού στρατού και των συμμάχων του προς τον συριακό νότο, με αντιαεροπορικά συστήματα και αεροπλάνα. Αν και φαίνεται λογικό δεν θα είναι τόσο απλό όσο ακούγεται αν η Ουάσιγκτον και οι δικοί της σύμμαχοι (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται εν προκειμένω και το Λονδίνο αλλά και … το Όσλο!) επιμείνουν. Ο Άσαντ διαθέτει S-200 (το προηγούμενο μοντέλο των S-300) αλλά η κατάρριψη αμερικανικού αεροπλάνου θα είναι «κλωτσιά στο μελίσσι». (Ακόμα περισσότερο αν γίνει από S-300…)

Πιθανό να γίνει μια προσπάθεια περιορισμού της αμερικανικής δράσης με “πολιτικά μέσα”… Αλλά η διακύβευση είναι, πράγματι, πολύ σοβαρή: η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της “θέλουν” οπωσδήποτε όχι μόνο τις ypgκρατούμενες περιοχές στον συριακό βορρά αλλά και όλη την συριακή ανατολή· την μισή συρία δηλαδή.

Στα υπόγεια της παγκόσμιας καθεστωτικής δημαγωγίας, μακριά απ’ την «ειδησειογραφία», το πράγμα δείχνει να αγριεύει (και) στη συρία…

Comments are closed.