Συρία 1

Παρασκευή 7 Απρίλη. Γράψαμε χτες ότι « ΔΕΝ πρόκειται να επιτεθεί ο αμερικανικός στρατός στις περιοχές του Άσαντ!»… Ξεχάσαμε όμως τις δυνατότητες μιας πυραυλικής επίθεσης, που γίνεται από μακρυά, και εκ του ασφαλούς. Λάθος μας, το αναγνωρίζουμε: το έχει ξανακάνει η Ουάσιγκτον, ακόμα και στα ‘90s. Εναντίον «στόχων» στο αφγανιστάν και στο σουδάν… Η Ουάσιγκτον διαθέτει δύο πολεμικά στη Μεσόγειο φορτωμένα με 90 tomahawk, που μπορούν να αναλάβουν την επιχείρηση. Εναντίον «επιλεγμένων στόχων» στη συριακή επικράτεια, που θα μπορούσαν να είναι και στρατιωτικά αεροδρόμια.

Πρόκειται για όξυνση του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού, που δεν θα είναι στιγμιαία. Γιατί; Επειδή ο ρωσικός στρατός έχει ήδη εγκαταστήσει (στις βάσεις του στη συρία) υψηλού επιπέδου συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας, τους S-400, που εντοπίζουν γρήγορα αεροπορικές ή πυραυλικές «κινήσεις». Θα τους χρησιμοποιήσει, όμως, η Μόσχα τους S-400 εναντίον μιας πιθανής αμερικανικής επίθεσης κατά του Άσαντ;

Εναντίον της στρέφεται μια τέτοια πιθανή επίθεση – και το καταλαβαίνουν οι πάντες. Η Ουάσιγκτον έβγαλε ήδη προειδοποίηση προς την Μόσχα «να ζυγίσει την υποστήριξή της στον Άσαντ». Το ευκολότερο για την Μόσχα είναι να μην αντιδράσει (και να πείσει και τον Άσαντ ότι αξίζει τον κόπο να πιει το πικρό ποτήρι…). Αλλά η Ουάσιγκτον, προσπαθώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στο συριακό πεδίο μάχης του 4ου παγκόσμιου, σ’ αυτό ακριβώς ποντάρει: ότι θα δημιουργήσει ένα τετελεσμένο / προηγούμενο, στο να μπορεί να κτυπάει κατευθείαν τον Άσαντ, με τον κυριότερο σύμμαχό του (τον ρωσικό στρατό) να το βουλώνει, για να μην ξεκινήσει έτσι η κορύφωση του 4ου παγκόσμιου. Μιλώντας λογικά λοιπόν, αν η Μόσχα «πάει πασο» σε μια τέτοια πιθανή επίθεση, θα πρέπει να κάνει κάτι άλλο αρκετά «δυνατό», και αρκετά αμφισβητησιακό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, είτε στο συριακό πεδίο μάχης, είτε κάπου αλλού. Όχι για συμβολικούς αλλά για ουσιαστικούς λόγους.

Το δυσκολότερο είναι να προειδοποιήσει πριν γίνει η επίθεση ότι θα «κτυπήσει» οτιδήποτε στραφεί κατά του Άσαντ, αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον την πάρει την τελική σκληρή απόφαση για το τι θα κάνει – μαζί με τις ευθύνες.

Μπορεί οι αμερικανικές απειλές να μείνουν στα λόγια. Σημειώστε ωστόσο αυτό: μια «μυστηριώδης» επίθεση με χημικά (κάλιστα: μια προβοκάτσια, είτε σαν ενέργεια είτε σαν ερμηνεία) λειτουργεί σαν εν δυνάμει επιταχυντής της ιστορίας (του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού).

Κάπως έτσι γίνονται και θα γίνονται οι ελιγμοί… Είναι ο 4ος παγκόσμιος πόλεμος ηλίθιε!

(Να θυμίσουμε ότι με την επιμονή της Μόσχας το 2013 ο Άσαντ «έδωσε» το χημικό του οπλοστάσιο προς καταστροφή. Συνεπώς η τωρινή κατηγορία εναντίον του έχει και αναδρομική (έστω συμβολική) ισχύ: ότι δεν τα έδωσε όλα, και, άρα, φταίει και η Μόσχα για την εξαπάτηση…)

Comments are closed.