Το ποτάμι και η ασπίδα…

Πέμπτη 30 Μάρτη. Δεν πρέπει να παίρνει κανείς πάντα τοις μετρητοίς τις κουβέντες των πολιτικών βιτρινών. Το σωστό είναι να τις μετράει, έξω απ’ τα λόγια.

Πόσες φορές ο Ερντογάν, μετά την κατάληψη της al-Bab στη βόρεια συρία, είχε δηλώσει ότι «τώρα πάμε στη Manbij, και μετά κατηφορίζουμε για Raqqa»; Είχαμε σχολιάσει τότε: πάρα πολύ δύσκολο. Πάρα πολύ…

Χτες, με κάθε τιμή, και με την προεδρία του Ερντογάν (φωτό), το «συμβούλιο εθνικής ασφαλείας» της τουρκίας ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Σωστό. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται μελλοντικά να υπάρξει μια άλλη επιχείρηση. Σημαίνει (κατά την γνώμη μας) ότι περισσότερο από ποτέ αυτά τα χρόνια, μετά την ανοικτή απόβαση του αμερικανικού στρατού στην επικράτεια των κούρδων proxies του (ypg), Άγκυρα, Μόσχα, Τεχεράνη και Δαμασκός θα αναγκαστούν να κινηθούν (και) underground. Θα χρειαστεί να αντιστρέψουν ένα μέρος της μέχρι τώρα τακτικής τους. Αρκεί να βρουν τους δικούς τους proxies.

Αν θέλουν, φυσικά, να αντιμετωπίσουν την (τώρα πια) «αυτοπρόσωπη» εμπλοκή της Ουάσιγκτον στη διάλυση της συρίας, και ό,τι άλλο ακολουθήσει (που δεν θα είναι καθόλου «ειρηνικό»…).

Δυστυχώς η συρία δεν θα ειρηνεύσει στο ορατό μέλλον.

Comments are closed.