Montenegro

Πέμπτη 30 Μάρτη. Ήταν (μόνο «ήταν»;) συμπλήρωμα της σερβικής μαφίας, ήδη απ’ την εποχή της παντοκρατορίας του (αδελφού των ελλήνων) Μιλόσεβιτς. Ήταν και παραμένει ένα κράτος / μαφία. Με πληθυσμό λιγότερο από 700.000 είναι εύκολα χειραγωγήσιμη περίπτωση. Έχει σα νόμισμα το ευρώ, χωρίς να ανήκει όχι στην ευρωζώνη αλλά ούτε καν στην ε.ε. – μια προσπάθεια να ελεγχθεί, με οικονομικά μέσα…

Τον περασμένο Οκτώβρη ένα σχέδιο της ρωσικής fsb για την δολοφονία του Τζουγκάνοβιτς (του «αφεντικού» του κράτους / μαφία, απ’ το 1991) ώστε να αποτραπεί η ένταξή του montenegro στο νατο, αποκαλύφθηκε την τελευταία στιγμή. Και τώρα αυτό το βαλκανικό κράτος / μαφία ετοιμάζεται επίσημα για μέλος του νατο (υποθέτουμε ότι θα πληρώνει το μερδικό του για την «προστασία»…), μετά την έγκριση της αμερικανικής γερουσίας. Τελικά θα ελεγχθεί με στρατιωτικά μέσα…

Άσχημα νέα, έτσι κι αλλιώς. Υποσχόμαστε να ασχοληθούμε σύντομα και αναλυτικά με το θέμα, αλλά για τις εδώ ανάγκες αυτό: η Ουάσιγκτον (εκτιμάμε ότι) θα χρησιμοποιήσει τα δυτικά βαλκάνια εναντίον του project europe. Όπως έκανε (χωρίς να φαίνεται τότε, μέσω του αδελφού Μιλόσεβιτς) στο πρώτο μισό των ‘90s … τώρα κάτω από άλλα δεδομένα. Και ενώ έχει βάσεις και αλλού στην περιοχή, θέλει «επίσημα» στο κόλπο το montenegro. Ίσως επειδή έχει άμεση πρόσβαση στην Αδριατική.

(Ενστικτώδικα, εντελώς ενστικτώδικα, χωρίς στοιχεία, έχουμε συνδέσει τις πρόσφατες μαζεμένες εκκαθαρίσεις διάφορων στελεχών του ρωσικού υπ.εξ. – και προφανώς και των μυστικών υπηρεσιών – όπως π.χ. πρεσβευτών, με την αποτυχία του ρωσικού σχεδίου στο montenegro. Ποιος ξέρει;)

(φωτογραφία: Δεξιά ο γνωστός αμερικανικός «τρελός σκύλος». Αριστέρα ο Predrag Boskovic, υπ.αμ. του montenegro… Απ’ τη σύνοδο του νατο τον περασμένο Φλεβάρη. Θα μπορούσε να είναι στο καρέ και ο ψεκασμένος, υπ.αμ. ενός άλλου “κανονικού βαλκανικού κράτους”. Αλλά φαίνεται ότι γελάνε μόνο δυο δυο…)

Comments are closed.