Ενδεχόμενα…

Τρίτη 28 Μάρτη. Το τωρινό σχόλιό μας αφορά τα τρία ενδεχόμενα της τελευταίας παραγράφου. Τυπικά είναι ο.κ., και ένας οικονομολόγος αξιωματούχος δεν θα μπορούσε να μιλήσει διαφορετικά. Αλλά απ’ την αυτόνομη εργατική σκοπία μας μπορούμε να το πούμε: τον ξενοδόχο τον ρώτησε;

Να θυμήσουμε, λοιπόν, ότι είναι δηλωμένη απόφαση των καταραμένων ευρωπαίων δανειστών (σίγουρα της πλειοψηφίας τους…) δια στόματος κυρίου Σόιμπλε να ΜΗΝ υπάρξει “τέταρτο μνημόνιο”…. με το ελλαδιστάν εντός ευρωζώνης… Επιπλέον, επίσης δηλωμένο και ξεκαθαρισμένο είναι ότι η ισχύς του τρέχοντος βασίζεται στην τυπική έστω συμμετοχή του δντ. Χωρίς δντ δεν υπάρχει καμία “παράταση”. Δεν υπάρχει καν “3ο μνημόνιο”, οποτεδήποτε το δντ ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσει ούτε καν την τυπική συμμετοχή του.

Υπάρχει, τώρα, ένας τουλάχιστον απλός τρόπος για να μείνει το ελληνικό κράτος / κεφάλαιο στον αέρα: η απόσυρση του δντ απ’ το “πρόγραμμα”. Αυτή μπορεί να ανακοινωθεί κάποια στιγμή μετά το τέλος του ερχόμενου Απρίλη (όταν θα γίνει η πρώτη επανεκτίμηση των επίσημων στοιχείων του ελλαδιστάν για το 2016)· ή τον ερχόμενο Οκτώβρη, όταν η eurostat ανακοινώσει τα τελικά των τελικών δεδομένων για το ελληνικό 2016. Εν τω μεταξύ όμως θα είναι ξεκάθαρα «τα δύσκολα πράγματα» και για το 2017… Η διαφορά στο timing (είτε Απρίλης είτε Οκτώβρης), πάντα για το ενδεχόμενο απόσυρσης του δντ (υποθέτουμε ότι) θα εξαρτηθεί και απ’ την συνεννόηση της κυρίας Λαγκάρντ με το Βερολίνο: would you prefer before or after your elections?

Σε κάθε περίπτωση η φαιορόζ κυβέρνηση το πάει καρφί για να παλέψει – με – τα – κύματα του ερχόμενου Ιούλη (ενώ δεν υπάρχει πια κανένας άλλος, απ’ τους δανειστές, που να βιάζεται…). Εδώ υπάρχει ένα ενδεχόμενο άμεσης χρεωκοπίας ή ένα εξίσου βασανιστικό ενδεχόμενο καθίζησης τους πριν και μετά μήνες, αν οι φαιορόζ “σκουπίσουν” κάθε διαθέσιμο σεντς από τα δημόσια ταμεία, και καταφέρουν να πληρώσουν τα σχεδόν 7 δισ.

Φυσικά, μπορούν να κάνουν και εκλογές, για να αλλάξει coach η “εθνική ομάδα”. Ή να πέσουν στο χόρτο και να σφαδάζουν, ζητώντας πέναλτι απ’ τη σέντρα.

Τι είπατε κύριε καθηγητά;

Comments are closed.