Ανατολική ασία

Παρασκευή 7 Απρίλη. Επειδή ο οππορτουνισμός είναι επίκαιρη σχολή, να μια ακόμα επίδειξή του. Τον περασμένο Οκτώβρη το αφεντικό των φιλιππίνων, ο διάσημος Duterte, διαολόστελνε τους αμερικάνους και δήλωνε φίλος του Πεκίνου. Έβαζε τις συνοριακές διαφορές με την κίνα για τις ατόλες της «νότιας θάλασσας της κίνας» στην άκρη. Έκανε επίσκεψη στο Πεκίνο και υπέγραφε συμφωνίες για αγορές όπλων και λοιπές κινεζικές επενδύσεις. Και υποσχόταν ότι θα αγοράσει και ρωσικά όπλα, που «είναι καλύτερα και φτηνότερα απ’ τα αμερικανικά».

Χτες διέταξε τον στρατό του να καταλάβει όλες τις νησίδες που δεν έχει «πιάσει» το Πεκίνο, δηλώνοντας ότι θα γιορτάσει σε μία απ’ αυτές την «μέρα της ανεξαρτησίας» των φιλιππίνων (απ’ τον ισπανό βασιλιά) στις 12 Ιούνη.

Αποφάσισε ότι «η Ουάσιγκτον είναι τα λεφτά;» Τρελάθηκε; Το πιθανότερο είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είτε έχει συμφωνήσει υπόγεια με το Πεκίνο σε κάποια μοιρασιά (κάτι που θα ήταν μεγάλη παραχώρηση εκ μέρους του κινεζικού καθεστώτος), είτε ελπίζει ότι τονώνοντας το «εθνικό φρόνημα» θα διαπραγματεύτει καλύτερα με το Πεκίνο.

Υπάρχει ένα υλικό έδαφος σε τέτοιες μεθοδεύσεις: σε αρκετές απ’ τις νησίδες έχουν αξιώσεις και το βιετνάμ, η μαλαισία, το μπρουνέι και η ταϊβάν. Αν ο Duterte δεν σκοπεύει, τελικά, να τσακωθεί με το Πεκίνο, σίγουρα τσακώνεται με τους υπόλοιπους….

Comments are closed.