Οι αόρατοι (3)

Δευτέρα 26 Ιούλη>> Θαυμάσια δουλίτσα για το ελληνικό κράτος / παρακράτος! Την ξέρει, την έχει ξανακάνει κάμποσες φορές τα τελευταία 15 χρόνια… Θα πρέπει να είναι και καλοπληρωμένη αφού αφορά το image της ε.ε….

Πριν σχεδόν μια βδομάδα, στις 20 Ιούλη του 2021, η καθεστωτική «καθημερινή» είχε ένα πανηγυρικό ρεπορτάζ: βαριές διώξεις εις βάρος μελών τεσσάρων ΜΚΟ. Να μερικά βασικά αποσπάσματα (ο τονισμός με bold δικός μας):

Βαριές διώξεις για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών και κατασκοπεία εις βάρος μελών τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) ασκήθηκαν έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη της επιχείρησης «Αλκμήνη», που διεξήχθη πέρυσι το καλοκαίρι στο Ανατολικό Αιγαίο και είχε στο επίκεντρό της οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και διάσωση στη θάλασσα.

Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης αφορά συνολικά δέκα κατηγορούμενους. Οι τέσσερεις είναι υπήκοοι Νορβηγίας, ΗΠΑ και Βρετανίας και περιγράφονται από της χειριστές της υπόθεσης ως «μέλη ισάριθμων ΜΚΟ». Από τους υπόλοιπους έξι, δύο είναι μετανάστες που αποπειράθηκαν να μπουν παράνομα στη χώρα, ενώ τέσσερεις φέρονται – σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές – να ενεργούσαν ως διακινητές. Πρόκειται για υπηκόους Συρίας και Αφγανιστάν.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας Aegean Boat Report, στην οποία δημοσιοποιούνται πληροφορίες και φωτογραφίες από κινήσεις μεταναστών, που από τα παράλια της Τουρκίας επιχειρούν να προσεγγίσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η παροχή πληροφοριών προς τους διακινούμενους, διαδικασία που πάντως περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης, ερμηνεύεται από τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας ως μορφή παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα

…Πάντως, αρκετά από τα περιστατικά επαναπροωθήσεων στην Τουρκία μεταναστών που αποπειράθηκαν να φτάσουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας και των λογαριασμών στο Διαδίκτυο της Aegean Boat Report. Μάλιστα, φωτογραφίες και πληροφορίες προερχόμενες από τους ίδιους τους μετανάστες που «μοιράστηκαν» στα κοινωνικά δίκτυα μέσω της συγκεκριμένης ΜΚΟ δημοσιοποιήθηκαν στον διεθνή Τύπο, προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα.

Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι μια συνηθισμένη «δήλωση στον τύπο» του ελληνικού στρατοασφαλίτικου συμπλέγματος, το τι συμβαίνει είναι πεντακάθαρο: κατηγορεί (η Αθήνα…) τα μέλη των διεθνών μκο σαν «σωματέμπορους» κι έτσι βγάζει απ’ την μέση τους ενοχλητικούς μάρτυρες (ή τους ενοχλητικούς ενδιάμεσους των μαρτυριών των μεταναστών). Όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν, μπορεί να προφυλακίσει και κάποιους.

Σα να βλέπουμε μπροστά μας το «σήκωμα των ώμων»…. Οι σοφοί που είχαν καταλήξει (και προπαγανδίσει) ότι «οι μκο είναι μπάτσοι με πολιτικά» θα χαρούν ίσως γι’ αυτό που είναι ικανοί να «αναλύσουν» σαν «ενδο-μπατσικές διενέξεις»… Οι υπόλοιποι απλά θα συνεχίσουν αυτό που κάνουν ως τώρα: θα αδιαφορήσουν.

Για τις συνέπειες, φυσικά, κανείς δεν έχει την παραμικρή ευθύνη…

Comments are closed.