Οι αόρατοι (4)

Δευτέρα 26 Ιούλη>> Να μια πρακτική συνέπεια της αδιαφορίας και της συνενοχής: η ακόμα πιο δυναμική μηχανοποίηση της «φύλαξης των συνόρων» που, πέρα απ’ τους συγκεκριμένους στόχους της είναι ένα απ’ τα test για την εξάπλωση της ανάλογης τεχνολογίας επιτήρησης και στο εσωτερικό των μητροπόλεων.

Γράφαμε πριν 3 μήνες:

… Το “εθνικό κέντρο έρευνας και τεχνολογίας” του ελλαδιστάν (center for research and technology hellas / CERTH) έχει αναλάβει “με το σπαθί του” τον συντονισμό του “σχεδίου Roborder”. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό σχέδιο μηχανοποίησης / ρομποτοποίησης της φύλαξης των (ευρωπαϊκών…) συνόρων σε στεριά, θάλασσα, βυθό και αέρα, με χρήση και συντονισμό όλων των διαθέσιμων σχετικών τεχνολογιών: από “αυτοτελή” ρομποτικά οχήματα μέχρι συγκέντρωση και επεξεργασία βιομετρικών data, και από αισθητήρες κάθε είδους μέχρι ραντάρ (επίσης) κάθε είδους. Σύμφωνα με το site του project, στόχος είναι …Η εφαρμογή ενός ενιαίου ρομποτικού συστήματος για τον έγκαιρο εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων στα σύνορα και στις παράκτιες ζώνες.. καθώς και περιστατικών μόλυνσης του περιβάλλοντος…

Πρόκειται για ένα μιλιταριστικό σχέδιο – δεν χωράει δεύτερη κουβέντα. Μια ματιά στους “συνεργάτες” του (φωτογραφία επάνω) δείχνει ότι περιλαμβάνονται εκτός από διάφορες αστυνομίες και μερικές αμιγώς στρατο/τεχνολογικές εταιρείες (όπως η ισπανική everis…), το ελληνικό υπουργείο άμυνας (και το ινστιτούτο τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών του εκπα…), ή εταιρείες που συνεργάζονται και με στρατιωτικές βιομηχανίες (όπως η cyberlens).

… Η προσθήκη υψηλής τεχνολογίας επιτήρησης (το διαρκές συνοριακό self testing δηλαδή) δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις “φυσικές” βίαιες επαναπροωθήσεις / εγκαταλείψεις. Προορίζεται να τις “αυτοματοποιήσει” στο σκέλος, σίγουρα, του εντοπισμού και της πρόληψης· ό,τι κι αν σημαίνει αυτό το τελευταίο. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να σημαίνει ιπτάμενα drones με μεγάφωνα που πετούν πάνω απ’ τους “εισβολείς” διατάζοντας τους να υποχωρήσουν· μια υπενθύμιση των ίδιων drones που στη Wuhan απαιτούσαν απ’ τους αιχμάλωτους στα σπίτια τους να μην βγαίνουν καν στις ταράτσες. Ή (η προσθήκη υψηλής τεχνολογίας) θα μπορούσε να σημαίνει καταναγκαστική ιριδοσκόπηση και απόσπαση dna και άλλων βιομετρικών δεδομένων (απ’ τους εισβολείς που καταφέρνουν να περάσουν) πριν αυτοί “πεταχτούν πίσω από εκεί που ήρθαν” έτσι ώστε να ξέρουν ότι την επόμενη φορά που θα τολμήσουν το ίδιο θα αναγνωρίζονται έγκαιρα, πριν καν φτάσουν στην όποια συνοριακή γραμμή.

Όμως σε πολλές πλευρές της αυτή η υψηλή τεχνολογία επιτήρησης των συνόρων (θα) είναι εξειδικευμένες μορφές της υψηλής τεχνολογίας επιτήρησης εντός συνόρων. Ποιο επιθετικές αλλά μέσα σ’ ένα συνεχές φάσμα.

Έχετε κάτι υπόψη γι’ αυτήν την τελευταία; Μπορείτε να συσχετίσετε πολιτικά την κρατική / καπιταλιστική “συνέχεια” στο σύνολο του εδάφους, φυσικού και κοινωνικού;

Κάποτε υποστηρίξαμε ότι οι πρόσφυγες / μετανάστες μας μιλούν για την “τύχη” μας μέσα στο εξελισσόμενο καπιταλιστικό σύστημα· ότι δεν είναι οι “ξένοι” αλλά μάλλον οι “πρώτοι” που υφίστανται την βία που δεν προορίζεται αποκλειστικά γι’ αυτούς.

Μάταια κάναμε αυτή την υπόδειξη.

Το ίδιο θα επαναλάβουμε και τώρα· πιθανότατα εξίσου μάταια.

Ναι, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας· έχουμε άλλωστε τόσα προβλήματα…

Comments are closed.