Παλαιστινιακή αντίσταση (2)

Περιθωρικοποιημένοι μέσα στις γενικότερες αντιθέσεις, θεωρούμενοι ως γραφικοί, οι ορθόδοξοι εβραίοι αντισιωνιστές υποδεικνύουν κάτι ευρύτερης σημασίας σε σχέση με τον αριθμό τους: ότι οι θρησκείες, μονοθεϊστικές ή ό,τι άλλο, είναι ΜΗ κρατικές και ΜΗ κρατικοποιήσιμες στη βασική τους σύλληψη. Είναι η υπενθύμιση του διπόλου ανάμεσα στην «σωτηρία της ψυχής» και την εξουσία…

(Η δεύτερη φωτογραφία είναι από την Χεβρώνα, στις 25 Φλεβάρη του 2022)

Δευτέρα 8 Γενάρη>> Ενώ μέσα κι έξω απ’ την Γάζα οι παλαιστίνιοι (οπωσδήποτε οι πολιτικές οργανώσεις) σφυρηλατούν την-ενότητα-μέσα-και-ενάντια-στην-φρίκη, στο θεοναζί, απαρτχάιντ καθεστώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα της αποτυχίας / ήττας: οι διαφωνίες, οι καυγάδες και οι καταγγελίες στην κορυφή του πολιτικο/στρατιωτικού επιτελείου. Ήδη απ’ τις 22 Δεκέμβρη η ha’aretz έγραφε για το Αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα στη Γάζα και την ρητορική των πολιτικών στο Τελ Αβίβ. Ένα χάσμα που όχι μόνο μεγαλώνει αλλά είναι αδύνατο να κρυφτεί – όπως φάνηκε καθαρά πριν λίγες ημέρες, στις 4 Γενάρη (περισσότερα στη συνέχεια). Η αντίθεση είναι ουσιαστικά ανάμεσα στο hardcore θεοναζί γκουβέρνο και στους κοσμικούς φασίστες που εκπροσωπούνται, κυρίως, από κρίσιμα τμήματα της ισραηλινής καραβανο-ιεραρχίας.

Στην αρχή της σφαγής όλοι ήταν σίγουροι για την «τελική λύση», μεθυσμένοι απ’ την σίγουρη επιτυχία τους και το απελπισμένο άγχος τους να υποτιμήσουν τους «ξυπόλυτους» που τους είχαν ρεζιλέψει λίγο νωρίτερα, με την «εισβολή του al Aqsa». Αλλά συν τω χρόνω η παλαιστινιακή αντίσταση άρχισε να αποδεικνύεται πολύ πιο ζόρικη απ’ το βολικό φάντασμα που ήλπιζαν. Όχι μόνο στο ένοπλο σκέλος της αλλά και στο άοπλο: οι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιες αρνούνται να φύγουν απ’ την περιοχή, αρνούνται να αρχίσουν να «σπρώχνουν» προς το πέρασμα της Ράφα (κάτι που θα εικονογραφούσε την «ανθρωπιστική ανάγκη» του να τους δεχτεί ως φυγάδες η αιγυπτιακή χούντα), αρνούνται να συμβιβαστούν με μια Nakba 2.

Φυσικά δεν εξαντλείται σ’ αυτά η πραγματικότητα που προβληματίζει σοβαρά τους πιο ρεαλιστές ανάμεσα στους φασίστες / χασάπηδες του Τελ Αβίβ.


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.