Το όργιο καλά κρατεί!

Η εισαγγελία της ε.ε. (ποια ακριβώς;) ερευνά τα πεπραγμένα της κυρίας Ursula… Όμως είτε η έρευνα καταλήξει κάπου είτε όχι το άλλοτε «λαμπρό σχέδιο της ευρωπαϊκής ένωσης» δείχνει έντονα σημάδια παρακμής και σαπίλας – από μέσα… Εξηγούνται βέβαια…

Δευτέρα 5 Ιούνη>> Θα θυμάστε ίσως ότι η κυρία Ursula (παρακοιμώμενη του ιδιοκτήτη βιοτεχνολογικής επιχείρησης κυρίου von der Leyen…), που είναι κάτι σαν «πρωθυπουργός» της ε.ε. και πολύ γενναιόδωρη / αβέρτη όταν πρόκειται για το καλό των υπηκόων «της», είχε κάνει μυστικές / προσωπικές συμφωνίες με τον άλλο σωτήρα, τον κτηνίατρο ceo της φαρμακομαφίας, για την αγορά μιας τεράστιας ποσότητας πλατφορμών. Το τρίτο στη σειρά τέτοιο συμβόλαιο Leyen-Bourla (για το οποίο το «υπουργικό συμβούλιό» της / η commission αρνείται να δώσει οποιαδήποτε σοβαρή πληροφορία…) – τα δύο προηγούμενα ήταν τον Νοέμβρη του 2020 και τον Φλεβάρη του 2021 – που υπογράφτηκε τον Μάη του 2021 προέβλεπε ότι ως το τέλος του 2023 η ε.ε. θα έχει αγοράσει 900 εκατομμύρια δόσεις. Πλατφόρμες να φαν’ κι οι κότες!!

Υπάρχει όμως πλέον ένα προβληματάκι: έχουν παραληφθεί τα 400 εκατομμύρια που ουσιαστικά έχουν «περισσέψει» (το Βερολίνο έχει μόνο του 150 εκατομμύρια άχρηστες / ληγμένες δόσεις και ψάχνει που θα τις θάψει), και φυσικά επιπλέον 500 εκατομμύρια θα περισσεύουν απ’ όλους τους πάτους των αφεντικών και των ειδικών τους στην ενωμένη ευρώπη. (Τα αφρικανικά κράτη δεν ενθουσιάζονται πλέον καθόλου με το να είναι η χωματερή των δυτικών δηλητηρίων…)

Πριν μια δεκαριά μέρες, στις 26 Μάη, η commission ανακοίνωσε ότι επαναδιαπραγματεύτηκε με την φαρμακομαφία τις παραγγελίες που είχε κάνει το 2021. Το αρχικό επίδικο της νέας διαπραγμάτευσης ήταν αυτά τα 500 εκατομμύρια δόσεις που εκκρεμούν, οι οποίες με την «φιλική τιμή» των 20-ευρώ-η-δόση σήμαιναν 10 δις ευρώ (ψίχουλα σα να λέμε…) στα ταμεία της φαρμακομαφίας. Η καινούργια συμφωνία προβλέπει πως αντί για 500 εκατομμύρια δόσεις, η ε.ε. θα αγοράσει 70 εκατομμύρια για κάθε χρονιά απ’ το 2023 ως και το 2026∙ σύνολο 280 εκατομμύρια δόσεις. (Για ποιους άραγε; «Δόσεις» ό,τι νάναι; Θα φανεί σύντομα…)

Αλλά η φαρμακομαφία έβαλε την υπογραφή της σ’ αυτό το deal μόνο υπό τους εξής όρους (που εντοπίστηκαν για ελάχιστο χρόνο από τα καθεστωτικά διεθνή μήντια financial times, reuters και politico – και μετά «ξεχάστηκαν» σβέλτα). Πρώτον, η ε.ε. θα πληρώσει «πρόστιμο» 10 ευρώ για κάθε δόση που δεν παραλαμβάνει απ’ τα παλιά συμβόλαια. Δηλαδή 500 – 280 = 220 εκατομμύρια, επί 10 ευρώ = 2,2 δις «ποινή». Και δεύτερον, αυτές οι «καινούργιες δόσεις» (τα 280 εκατομμύρια…) δεν θα κάνουν 20 ευρώ η μία, αλλά μια άγνωστη (σε τρίτους) τιμή.

Ποια μπορεί να είναι αυτή; Στις ηπα η φαρμακομαφία πουλάει «λιανική» από 110 έως 130 δολάρια την δόση. Στην ε.ε. πουλάει «χοντρική», συνεπώς μπορεί να κάνει μια «καλύτερη τιμή»… ας πούμε 40 ευρώ την δόση (ας το επαναλάβουμε: αυτό είναι δική μας υπόθεση, όχι όμως εντελώς αυθαίρετη). Με 40 ευρώ η μία, ο λογαριασμός για την επόμενη τετραετία θα πάει άλλα 11,2 δις. Με 30 ευρώ η μία («δεν πουλάμε, χαρίζουμε!!!») θα πάει άλλα 8,4 δις. Συν τα 2,2 δις της ποινής, ο λογαριασμός θα κλείσει έτσι στα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό είναι «το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε κυρία Ursula, μόνο επειδή είστε εσείς!!!»

Με δυο λόγια: η θρυλική commission ακύρωσε μια άχρηστη συμφωνία για φονικές πλατφόρμες γενετικής μηχανικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων για να κάνει μια καινούργια για φονικές πλατφόρμες αξίας 10,6 δισεκατομμυρίων – στην καλύτερη (από οικονομική άποψη).

Οι caradinieroi/pfizeroi ίσως διαμαρτυρηθούν, αφού 70 μύρια δόσεις πλατφορμών τον χρόνο δεν φτάνουν «για όλο το λαό» της ε.ε…. Απ’ την άλλη μεριά όμως αυτή η πανδημία «έχει λήξει»∙ και είναι αμφίβολο το πόσοι υπάρχουν που θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα δίνοντας μπράτσο.

Έτσι υπάρχουν στον πάγκο του χασάπη δύο ζητήματα μαζί. Το πρώτο: τα δισεκατομμύρια που πάνε στα ταμεία της φαρμακομαφίας, για να μπορέσει να εξαγοράσει … ακόμα και τα δένδρα! Να το θυμίσουμε: κάτι ανάλογο, σε μικρότερη κλίμακα, είχε γίνει με την «βγήκε ο χάρος παγανιά» δήθεν θανατηφόρα επέλαση της «γρίπης των χοίρων» το 2009. Η φαρμακομαφία roche ξεπούλησε το «σωτήριο» tamiflu με τα φορτηγά, με τις κυβερνήσεις να κάνουν deal «έκτακτης ανάγκης» μαζί της∙ μόνο για να καταλήξουν οι τόνοι του «σωτήριου» στις χωματερές. Τότε εκείνες οι συμφωνίες θεωρήθηκαν «σκάνδαλο», αν και δεν πήγαν φυλακή εκείνοι που τις έκαναν (και στα μέρη μας… γνωστοί είναι…). Σε κάθε περίπτωση, αν για παράδειγμα, η κυρία Καϊλή αποδειχθεί ένοχη χρηματισμού και βρεθεί με κάποια ποινή στην πλάτη της, για την κυρία Ursula και τους περί αυτήν θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη το γνωστό «Νταχάου της Κέρκυρας» (παλιά φυλακή / κάτεργο) όπως ήταν όταν έκλεισε, σαν ευνοϊκή αντιμετώπιση και σαν η καλύτερη κατά το δυνατόν φιλική μεταχείριση.

Το δεύτερο: η καινούργια παραγγελία εκατομμυρίων «δόσεων» πλατφορμών οι οποίες, υποθέτουμε βάσιμα, είναι με ανοικτό περιεχόμενο!!! Όχι, δηλαδή, για τον γνωστό τσαχπίνη… με το ίδιο «σασί» (οπότε δεν χρειάζονται άλλοι έλεγχοι, δοκιμές και οι παρόμοιες αηδίες…) αλλά … διαφορετικό mRNA… Η ε.ε. δεν πληρώνει καν και καν γενετική μηχανική για συγκεκριμένο λόγο∙ πληρώνει εταιρεία γενετικής μηχανικής, γενικά. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Για τι όμως; Τι ετοιμάζουν άραγε; Από τι θέλουν να μας σώσουν;

 

Comments are closed.