Όχι το νερό! (1)

Περισσότερα και χρήσιμα εδώ

 Δευτέρα 3 Απρίλη>> Δεν λέγεται ύδρευση ή/και αποχέτευση… Λέγεται «παροχή υπηρεσιών ύδατος»… Σ’ αυτές τις λεκτικές ακροβασίες συμπυκνώνεται και μυστικοποιείται η «επιχειρηματικοποίηση» των δικτύων ύδρευσης / αποχέτευσης. Η «επιχειρηματικοποίηση» είναι κάτι παραπάνω απ’ τον μισό δρόμο ως την καθιέρωση και εμπέδωση (απ’ τους «καταναλωτές των υπηρεσιών ύδρευσης») ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων για την «αξιοποίηση των υπηρεσιών»… Για την τιμολόγησή τους δηλαδή.

Υπάρχει εγκεκριμμένος ήδη ένας τέτοιος ιδιωτικοοικονομικός όρος, με νόμο του 2016 (φαιορόζ γκουβέρνο, για να μην έχετε αυταπάτες…). Λέγεται ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος: «… Ο προσδιορισμός των τιμολογίων γίνεται κατά τρόπον ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ύδατος του συγκεκριμένου παρόχου…» Σα να λέμε: ισολογισμένοι προϋπολογισμοί (στο λογιστήριο του «παρόχου»…).

Φαίνεται λογικό οι (ακόμα δημοτικές…) εταιρείες ύδρευσης / αποχέτευσης να συμπεριφέρονται σαν εταιρείες (χωρίς φανερή κερδοφορία μεν, αλλά…) και, κατά συνέπεια, τα έξοδά τους να καλύπτονται απ’ τα έσοδά τους, τελεία και παύλα; Φαίνεται λογικό οι υποδομές ύδρευσης / αποχέτευσης να βγαίνουν έξω απ’ τα (λεγόμενα) «δημόσια έργα», των οποίων τα έξοδα καλύπτονται απ’ την φορολογία;

Όχι, δεν είναι καθόλου λογικό! Επειδή η καθιέρωση λογιστηρίων στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά «κάτι» απόλυτα απαραίτητο όσο και αναντικατάστατο στην καθημερινή ζωή, άρα ανεκτίμητο∙ επειδή για την χρησιμοποίηση αυτού του ανεκτίμητου «κάτι» οι ανθρώπινες κοινότητες (στα χωριά του πλανήτη…) προσέφεραν επί αιώνες συλλογική εθελοντική εργασία (για το σκάψιμο και την συντήρηση καναλιών απ’ τις φυσικές πηγές ως τα χωράφια και τα σπίτια για παράδειγμα…), δηλαδή «συλλογικό έξοδο για το κοινό καλό» χωρίς κανένα χρηματικό έσοδο, και χωρίς να υπολογίζουν τον κόπο∙ επειδή, εν τέλει, ένα ποτήρι νερό σε κάποιον διψασμένο ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ να «γίνεται κατά τρόπον ώστε…»

Αλλά οι κερκόπορτες έχουν ανοίξει∙ σχεδόν διάπλατα. Είναι οι κερκόπορτες των «εξόδων» και του «κόστους» πάνω στο ιδιωτικοοικονομικό μοντέλο της «ανάκτησης»…

Στις 30 Μάρτη 2023 η καθεστωτική καθημερινή κάτω απ’ τον τίτλο ««Σήμα κινδύνου για τις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης» έγραφε μεταξύ άλλων:

… Απαντώντας σε όσα υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε σχέση με τον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ, ο κ. Μαρινάκης [δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της Ένωσης των 250 Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης] έκανε λόγο για «άδικη κριτική» και διευκρίνισε ότι «οι ΔΕΥΑ απορρόφησαν το πρόσθετο ενεργειακό κόστος, το οποίο υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μεταφέρουν την επιβάρυνση στους πολίτες και χωρίς να έχουν λάβει καμία σχετική επιδότηση από την πολιτεία».

… Σύμφωνα με την έκθεση της DG Region, της ευρωπαϊκής επιτροπής που πραγματοποίησε έλεγχο στις ΔΕΥΑ της Ελλάδας, «οι ΔΕΥΑ που λειτουργούν στη χώρα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μπορούν υπό προϋποθέσεις να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στο έργο τους». Η βασική λειτουργική αδυναμία τους είναι το μεγάλο ποσοστό απωλειών του δικτύου παροχής που κατά μέσον όρο είναι της τάξης 40%, το οποίο οφείλεται στην έλλειψη υποδομών.

Όσον αφορά το κόστος του νερού που πληρώνουν οι καταναλωτές, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η τιμολόγηση του νερού είναι σχεδόν … επαρκής. Το «ποσοστό ανάκτησης κόστους των ΔΕΥΑ» (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το νερό πρέπει να τιμολογείται ανάλογα με το πόσο κοστίζει η παροχή του) είναι της τάξης του 85% κατά μέσο όρο. Ωστόσο δεν έχει ενσωματωθεί στην τιμολόγηση το κόστος χρηματοδότησης έργων υποδομής. «Με πολύ κόπο συντηρούμε δίκτυα διανομής σε κάθε χωριό. Το 99,5% του νερού της χώρας έχει καλή ποιότητα» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: «ενεργειακό κόστος», «έλλειψη υποδομών», «συντήρηση υποδομών»… Αυτά για αρχή… Πώς σας φαίνονται σαν έξοδα, ακόμα περισσότερο αν είναι ανεξέλεγκτα, που πρέπει να ενσωματωθούν στην τιμολόγηση του «προϊόντος» (κι όχι στις δαπάνες δημόσιων έργων…); Δεν είναι μια χαρά ιδιωτικοποίηση-χωρίς-να-φαίνεται; Δεν είναι μια χαρά αρμοδιότητα κάποιας «ρυθμιστικής αρχής εμπορικού ανταγωνισμού»;

Είναι! Εδώ βρισκόμαστε…

Comments are closed.