Ο 4ος (παγκόσμιος πόλεμος) σε δημόσια θέα. (2)

Δευτέρα 13 Φλεβάρη>> Τα πιο εκτενή ντοκουμέντα σχετικά μ’ αυτό το θέμα θα τα εκθέσουμε σύντομα, σα Sarajevo.pdf (λόγω μεγέθους). Εδώ θα θυμίσουμε ορισμένα βασικά σημεία. Επιτρέψτε μας σύντομες ιστορικές αναδρομές.

1) Ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός σημαίνει πόλεμος με «θεμιτά» και «αθέμιτα» μέσα. Ποια είναι τι; Αυτό το καθορίζει ο ισχυρότερος σε τέτοιες αναμετρήσεις…

Στη δεκαετία του 1990 το αμερικανικό βιομηχανικό κεφάλαιο κήρυξε πόλεμο κατά του ιαπωνικού. Ο κωδικός του πολέμου ήταν «αυτοκίνητα», αλλά στις αρχές εκείνης της δεκαετίας το ιαπωνικό κεφάλαιο με τις πλάτες του ισχυρού γιέν βρισκόταν σε θέση να υπερκεράσει σταθερά το αμερικανικό σε μια γκάμα βιομηχανικών εμπορευμάτων: απ’ τα αυτοκίνητα ως τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, και απ’ τα ηλεκτρονικά ως…

Ο «δημοκρατικός» πρόεδρος Clinton (απ’ τις αρχές του 1993) κήρυξε πόλεμο στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία (ως κωδικό του πολέμου στο σύνολο του καπιταλιστικού δυναμισμού του Τόκιο).

Ο ιαπωνικός καπιταλισμός τιμωρήθηκε τελικά με χρηματοπιστωτικά μέσα: με μια χρηματιστηριακή επίθεση στο γιέν, και την πρόκληση σχεδόν χρεωκοπίας όλων των μεγάλων επιχειρήσεων λόγω των δανείων τους. Το κράτος στήριξε τις επιχειρήσεις, αλλά σαν αποτέλεσμα δημιουργήθηκε ένα (κρατικό) χρέος 2,5 φορές μεγαλύτερο απ’ το ΑΕΠ, 9,8 τρις δολάρια (το αντίστοιχο αμερικανικό είναι 1,2 φορές μεταλύτερο απ’ το αμερικανικό ΑΕΠ).

Ουσιαστικά ο ιαπωνικός καπιταλισμός δεν συνήλθε ποτέ ως τώρα από εκείνη την επίθεση σε ότι αφορά την δυναμική του. Έχασε το global momentum του. (Λίγο αργότερα θα κάλυπτε αυτό το «ασιατικό κενό» ο κινέζικος…) Η Ουάσιγκτον νίκησε στα ‘90s το Τόκιο όχι λόγω της βιομηχανικής ανωτερότητάς της αλλά χάρη στις χρηματοπιστωτικές προβοκάτσιες που κατάφερε να κάνει!

2) Δυόμισυ δεκαετίες αργότερα, κάπου εκεί μετά τα μέσα των ‘10s, το ψόφιο κουνάβι


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.