Κάτι νεώτερο απ’ το ουκρανικό πεδίο μάχης; (1)

Διαδηλώσεις χτες στη Γένοβα και στο Μιλάνο, κατά του νατο και υπέρ της ειρήνης. Είχαν προηγηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο αλλά και στην Ουάσιγκτον.

Δευτέρα 27 Φλεβάρη>> Δεν ήταν τις προάλλες η πρώτη επέτειος του πολέμου στην ουκρανία∙ είναι η ένατη. Στις 22 Φλεβάρη του 2014 ολοκληρώθηκε το φασιστικό πραξικόπημα στο Κίεβο, με την καθοδήγηση και την χρηματοδότηση της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στον άξονα: τότε ξεκίνησε ο πόλεμος στο ουκρανικό πεδίο μάχης.

Τι ένας χρόνος πολέμου, τι εννιά; Μήπως υπηρετούμε κάποια ιστορική σχολαστικότητα; Ή μήπως είμαστε «πουτινόφιλοι»; Πολλά έχουμε ακούσει για τις θέσεις μας, και θα ακούσουμε ακόμα περισσότερα. Το σίγουρο είναι ότι ένας πόλεμος που στο συγκεκριμένο πεδίο μάχης μετράει 9 χρόνια κουβαλάει και εκδηλώνει πολύ περισσότερες και πολύ συστηματικότερες μεθοδεύσεις από έναν πόλεμο που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή πριν ένα χρόνο. Ο ιστορικός διαλεκτικός υλισμός δεν ξεγελιέται: αυτά τα 9 χρόνια έγιναν πολλά, πολλά βρίσκονται πάντα σε εξέλιξη, όχι μόνο στο ουκρανικό πεδίο μάχης αλλά και στο μεσανατολικό, στο πεδίο του Ειρηνικού… Κανένα απ’ αυτά δεν είναι χωρισμένο απ’ τα υπόλοιπα∙ η γεωγραφία δεν είναι αρκετή για να κρύψει την πραγματικότητα του παγκόσμιου πολέμου. Ούτε την πραγματικότητα, ούτε τις αιτίες, ούτε τους συσχετισμούς δύναμης.

Γιατί αυτές οι κοινοτοπίες απ’ την μεριά μας; Γιατί επιμένουμε να θυμίζουμε ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε στις αρχές του 2014 στην ουκρανία σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο στη συρία που άλλαξε κατεύθυνση μετά την «απόβαση» της Μόσχας εκεί το φθινόπωρο του 2015, με το πραξικόπημα στην τουρκία το 2016, με την δαιμονοποίηση της Μόσχας μέσω της δήθεν εμπλοκής της στις αμερικανικές εκλογές το 2015, με τα κύματα «κυρώσεων» του ψόφιου κουναβιού κατά του Πεκίνου απ’ το 2016 και μετά, με τον εξοπλισμό της Ταϊβάν, με τον «ακήρυχτο πόλεμο» και ισραηλινές επιθέσεις στο συριακό έδαφος τα τελευταία χρόνια, την βιαστική αποχώρηση του νατο απ’ το αφγανιστάν, την συνεχιζόμενη κατοχή του 1/3 της συριακής επικράτειας απ’ την Ουάσιγκτον και τους υπεργολάβους της, και πολλά άλλα; Για έναν απλό και δυσοίωνο λόγο: η έκβαση στο ουκρανικό πεδίο δεν μπορεί να απομονωθεί απ’ τις εξελίξεις στα υπόλοιπα πεδία∙ οι ίδιες «μεγάλες δυνάμεις» και οι σύμμαχοί τους αναμετριούνται παντού.

Κι αυτό σημαίνει (κατά την εκτίμησή μας) ότι ο άξονας δεν έχει καθόλου (ή έχει ελάχιστα) περιθώρια υποχώρησης ή ελιγμών. Στο εσωτερικό του, κυρίως αλλά όχι μόνο στην Ουάσιγκτον, εμφανίζονται εδώ και μήνες διαφωνίες για την συνέχεια, που όταν δημοσιοποιούνται αποπνεύουν την ψευδαίσθηση ότι στο ουκρανικό πεδίο μάχης γίνεται ένας πόλεμος εδώ και μια μόλις χρονιά, διαχωρισμένος μεν αλλά όχι εντελώς:


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.