Πόσος καιρός χρειάζεται για να φτιαχτεί μια «ενεργειακή κρίση»; (1)

Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη>> Όχι, πάντως, έξι ή εφτά μήνες – απ’ τα τέλη Φλεβάρη και μετά!! Ειδικά σε ότι αφορά την ε.ε., τα πρώτα βήματα ξεκίνησαν πριν πάνω από μια 10ετία. Το αν τα όσα συμβαίνουν τώρα ήταν εξ’ αρχής ο στόχος ή αν είναι η φυσιολογική συνέπεια της συστηματικής μετατροπής της «αγοράς ενέργειας» σε πεδίο χρηματοπιστωτικού / χρηματιστηριακού τζόγου, αυτό θα το δούμε στην ώρα του. προς το τέλος.

Ας δούμε λοιπόν την αλληλουχία των βασικών εξελίξεων.

Γύρω στο 2010, και ενώ η «χρηματοπιστωτική κρίση» (ξεκινώντας, κατ’ αρχήν, απ’ τον τζόγο πάνω στα στεγαστικά δάνεια τόσο στις ηπα όσο και σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη) είχε ξεσπάσει για τα καλά απειλώντας αλυσιδωτά με κατάρρευση τράπεζες και επιχειρήσεις, στην ε.ε. άρχισε «η κουβέντα» για την απορρύθμιση της αγοράς του φυσικού αερίου. Από μόνο του αυτό το γεγονός θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά ύποπτο για τους στόχους του: το φυσικό αέριο ήταν ήδη βασική ενεργειακή πρώτη ύλη για την ε.ε., όχι μόνο για τους υπηκόους αλλά και για τις βιομηχανίες της∙ προαναγγελλόταν σαν η «ενεργειακή γέφυρα» προς την πλήρη κατάργηση τόσο του πετρελαίου όσο και του λιθάνθρακα για τις επόμενες δεκαετίες∙ μεγάλο μέρος της παροχής φυσικού αερίου (αλλά όχι όλο!) ήταν ρωσικής προέλευσης, με αγωγούς, μακρόχρονα συμβόλαια και σταθερές τιμές… Μ’ άλλα λόγια η «ρυθμισμένη» και ομαλή αγορά φυσικού αερίου ήταν βασικός πυλώνας της σταθερής και ομαλής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού∙ και, κατά συνέπεια, της ομαλής εξέλιξης των ευρωπαϊκών καπιταλισμών. Αντίστροφα, η απορρύθμιση και η μετατροπή του φυσικού αερίου σε στόχο χρηματοπιστωτικού τζογαρίσματος, θα έφερνε μεν άγρια κέρδη σε συγκεκριμένους «παίκτες», καταστροφές δε για όλους τους υπόλοιπους: αυτό δεν ήταν καθόλου δύσκολο να γίνει ξεκάθαρο την δεκαετία του 2010, όταν οι τζογαδόροι έκαναν επιθέσεις κατά κύματα ακόμα και στα ως τότε «ιερά» κρατικά ομόλογα / δάνεια, φέρνοντας στα όρια της χρεωκοπίας όχι μόνο το ελλαδιστάν, αλλά και κράτη / καπιταλισμούς σαν τον ιταλικό ή τον ισπανικό! Για αγέλες από ύαινες είχαν μιλήσει τότε κάποιοι, κι αυτοί οι «κάποιοι» δεν ήταν ούτε αναρχικοί ούτε κομμουνιστές! Ήταν ανώτατοι αξιωματούχοι της ε.ε….

Ποιους θα εξυπηρετούσε, λοιπόν, η απορρύθμιση μιας ομαλής και αποδοτικής αγοράς ενεργειακής πρώτης ύλης όπως το φυσικό αέριο, και πως θα ήταν δυνατόν να γίνει αυτή η «αλλαγή»;


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.