Θα ζεις όπως θέλουμε ηλίθιε! (για το καλό σου…) 2

Πέμπτη 7 Απρίλη>> Στις 19 Φλεβάρη του 2022, η καθεστωτική «καθημερινή» (η ιδιοκτησία της έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον κυρ Βασίλη, τον Άρχοντα Θυρών και Παραθύρων, τον «πιο ισχυρό γιατρό του κόσμου»…) είχε ολοσέλιδη διαφήμιση της εταιρείας gnomon informatics sa. Πρόκειται για εταιρεία πληροφορικής, η οποία όμως έχει γνώμη (και φιλοδοξίες) για την …. υγεία σας / μας…. Δηλαδή για τα πολυθρύλητα health data – τα οποία είναι το “χρυσάφι” που θέλει και ο ευρωπαϊκός “δρόμος του εμβολιασμού”…

Στις δύο πρώτες παραγράφους της αυτοπαρουσίασής της στην καθεστωτική «καθημερινή» η εταιρεία ξεκαθαρίζει το «τοπίο», σε στυλ έκθεσης λυκείου ώστε όλα να γίνουν αντιληπτά. (Ο τονισμός δικός μας):

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας, ενός κλάδου που για διάφορους λόγους έχει μείνει πίσω σχετικά με τομείς όπως του ηλεκτρονικού εμπορίου, της ψυχαγωγίας, κτλ. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι πλέον οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εφαρμογές υγείας, καθώς και ΙοΤ [internet of things] συσκευές που οδηγούν σε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

Επίσης η πανδημία έχει επιταχύνει σημαντικά την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας και οι καταναλωτές νοιώθουν πιο άνετοι να διαμοιραστούν τα δεδομένα τους για ιατρικούς σκοπούς. Επίσης, η τρέχουσα έλλειψη διαλειτουργικότητας στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών, να συμβάλει στην εξάντληση των επαγγελματιών υγείας και να σπαταλήσει σημαντικά ποσά ετησίως…

Οι «καταναλωτές υγείας» είναι καταναλωτές, κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται… Και νοιώθουν «πιο άνετοι να διαμοιραστούν τα δεδομένα τους», τα προσωπικά data τους δηλαδή, «για ιατρικούς σκοπούς». (Ή οτιδήποτε τους σερβιριστεί σαν τέτοιο, αφού άλλωστε δεν μπορούν να ελέγξουν τίποτα απ’ τις διαδρομές των data τους).

Όμως αυτά ακριβώς τα health data είναι η βάση που πάνω της θα στηθούν, κτίζονται ήδη, μεγάλα τμήματα των νέων αλγοριθμικών φυλακών, αφού η υγεία είναι εμπόρευμα και είτε οι ιδιωτικές ασφαλιστικές είτε τα δημόσια ταμεία ενδιαφέρονται να ελέγξουν-τα-έξοδά-τους μέσου του διαρκούς ελέγχου της ζωής των πελατών τους…

Τον Μάρτη του 2022 το ΙΟΒΕ (ναι, μάλιστα, το «ίδρυμα οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών»…) σε συνεργασία με το ΕΜΠ («εργαστήριο βιομηχανικής και ενεργειακής οικονομίας») εξέδωσαν μια μελέτη 90 σελίδων με τίτλο Ψηφιακή υγεία και Real World Data στην Ελλάδα: Ο μετασχηματισμός στο οικοσύστημα της υγείας και ο αντίκτυπος στην οικονομία.

Κάποιος μπορεί να ένοιωθε θαλπωρή και μεγαλύτερη σιγουριά που τόσοι πολλοί και καλοί άνθρωποι, προγραμματιστές, μηχανικοί, μάνατζερς, think tank βιομηχάνων, ασχολούνται με την καλή του υγεία… Ακόμα κι αν ο ίδιος / η ίδια είναι μια μικροποσότητα μέσα σ’ ένα (επιχειρηματικό) οικοσύστημα, έννοια που παραπέμπει σε «άγρια φύση» και, ίσως (γιατί όχι;) σε κάτι σαν wild west… Ίσως όμως αντί για την θαλπωρή το σωστό αίσθημα είναι το πάγωμα: αυτό το μεγάλο πολυποίκιλο ενδιαφέρον δείχνει πως η «υγεία» γίνεται μια πολύ μεγαλύτερη και διαφορετική μπίζνα απ’ ότι ήταν ως τις αρχές του 21ου αιώνα, όπου άλλωστε ήδη τίποτα δεν ήταν αθώο και ανθρωπιστικό.

Και στη συγκεκριμένη έρευνα το βασικό θέμα είναι τα «δεδομένα υγείας» – και η «αξιοποίησή» τους (στον καπιταλιστικό κόσμο του 21ου αιώνα). Σε κάποιο σημείο της (σελ. 39) για παράδειγμα, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν (ο τονισμός δικός μας):

… Η γρήγορη εξάπλωση των ψηφιακών συσκευών θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές … καθώς το ενδιαφέρον των ασθενών για νέες εφαρμογές υγείας και φορητές συσκευές συνεχώς αυξάνεται και κατ’ επέκταση αυξάνεται και η δημιουργία και διαθεσιμότητα δεδομένων για συλλογή και αποθήκευση. Ωστόσο, οι σημαντικότερες επιπτώσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας αναμένεται να επηρεάσουν τα στάδια δημιουργίας real world data και της περαιτέρω επεξεργασίας τους για την παραγωγή real world evidence… μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων πληροφοριακών συστημάτων και νέων ψηφιακών εργαλείων και αναλυτικών τεχνικών όπως η μηχανική μάθηση (machine learning) και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data analytics)…

Πρόκειται για την α λα 4η βιομηχανική επανάσταση άποψη περί υγείας και το πανηγυρικό τέλος της κλινικής (όπως σωστά μας την παρουσίασε ο Foucault): η διαρκής ψηφιακή επιτήρηση 24/7 κάθε σώματος «μέσα κι έξω» θα «παράγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων» τα οποία στη συνέχεια, με βάση συγκεκριμένους αλγόριθμους, θα «παράγουν τις αποδείξεις» για την κατάσταση της υγείας… κλπ. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι α) ο καθένας θα είναι διαρκώς άρρωστος ή μισο-άρρωστος, και β) το αν είναι καλά θα ορίζεται απ’ τις μυστηριώδεις και άγνωστες προδιαγραφές των αλγορίθμων, που φυσικά κατά καιρούς θα αλλάζουν για να συντηρείται και η (πελατειακή) νοσηρότητα και ο καθεστωτικός έλεγχος στο όνομα της “κοινωνικής ευθύνης”.

Comments are closed.