Remdesivir 1

Δευτέρα 14 Φλεβάρη>> To remdesivir είναι (τουλάχιστον τυπικά) ένα αντιϊκό φάρμακο: υπάρχει, συνταγογραφείται, χορηγείται και στα ελληνικά νοσοκομεία… Θα πρέπει να πούμε: ήταν ένα αποτυχημένο αντιϊκό φάρμακο, παρά τις μεγάλες και παχιές υποσχέσεις των κατασκευαστών του. Υποτίθεται ότι ήταν αποτελεσματικό και «ευρέως φάσματος», συμπεριλαμβανόμενων των κορωνοϊών και του ebola. Μιας και λανσαρίστηκε μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’10, πρωτοδοκιμάστηκε κατά του ebola. Παρά τις εργαστηριακές διαπιστεύσεις του (διαπιστεύσεις που, φυσικά, προέρχονταν απ’ τους κατασκευαστές του…) το remdesivir αποδείχθηκε άχρηστο σε πραγματικές συνθήκες κατά του ebola. Ήταν μια «μεγαλοπρεπής φούσκα» – αλλά όχι ορφανή. Η εταιρεία που το προωθούσε είχε συνεργαστεί στην κατασκευή του με τα αμερικανικά cdc και τον αμερικανικό στρατό. Κι όταν ακούει κανείς για cdc και us army medical research θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι ακόμα κι αν τα αποτελέσματα της συνεργασίας είναι άχρηστα από υγιειονομική άποψη, θα πρέπει τουλάχιστον να βγάζουν λεφτά.

Το remdesivir λοιπόν ήταν «χαμένα λεφτά», παρκαρισμένο, να μαζεύει σκόνη… μέχρι που εμφανίστηκε ο τσαχπίνης. «Σαν έτοιμοι από καιρό» οι κατασκευαστές του (με την βοήθεια, φυσικά, των συνεταίρων τους…) πήδησαν στη σκηνή: ένα «έτοιμο φάρμακο», με full πατέντα, «ιδανικό» για την περίπτωση!! Με ελάχιστες κλινικές δοκιμές («έκτακτη ανάγκη» γαρ) το remdesivir εγκρίθηκε αμέσως απ’ το ψοφιοκουναβιστάν, και η έγκρισή του απλώθηκε και στην ευρώπη. Το χρήμα άρχισε να ρέει άφθονο στα ταμεία της κατασκευάστριας εταιρείας αφού 3 δόσεις ανά άτομο (που υποτίθεται ότι θα γλύτωναν τους μεσαίας και μεγάλης σοβαρότητας ασθενείς απ’ την covid 19 από μεγάλη νοσηλεία και, οπωσδήποτε, από θάνατο) κοστολογήθηκαν κάμποσα χιλιάρικα δολαρίων… Μπροστά στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών ποιο κράτος θα «λυπόταν» τα έξοδα; Κανένα. Σωστά…

Μόνο που η κατασκευάστρια εταιρεία είχε ήδη βαρύ ποινικό μητρώο. Λέγεται gilead, και είναι κατασκευάστρια ενός άλλου «σωτήριου» φαρμάκου, που γέμισε και τότε τα ταμεία της, για να αποδειχθεί άχρηστο και με επικίνδυνες παρενέργειες σε παιδιά: του tamiflu. Ναι: η gilead βρισκόταν πίσω και απ’ την προηγούμενη υγιεινιστική τρομοεκστρατεία (αποτυχημένη…), της «γρίπης των χοίρων». Δεν ήταν η μόνη, αλλά είχε καίρια θέση. Και είναι ταυτισμένη σ’ όλο τον δυτικό κόσμο μ’ εκείνο το τεράστιο σκάνδαλο της αγοράς (και πληρωμής…) απ’ τα δυτικά κράτη άπειρων ποσοτήτων του tamiflu, που κατέληξαν σε χωματερές… (σε αρκετές περιπτώσεις επί αφρικανικού εδάφους…)

Στο ελληνικό σκέλος εκείνου του σκανδάλου (μαζική αγορά του tamiflu της gilead / roche και του relenza της glaxosmithkline αξίας 80 εκατομυρίων ευρώ, κυρίως του πρώτου) δύο ήταν οι κύριοι πρωταγωνιστές: ο τότε υπουργός υγείας Δ. Αβραμόπουλος και ο στενός σύμβουλος του Σ. Τσιόρδας… (Απ’ την τσέπη τους τα έβαλαν τα 80;)

Τι είναι όμως αυτή η gilead, που μεταξύ των άλλων επιτυχιών της έχει καταδικαστεί (στις ηπα) για μαζικό χρηματισμό / δωροδοκίες;


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.