Ίσως όχι και τόσο έκτακτο 1

Σάββατο 26 Φλεβάρη>> Να αρχίσουμε με την πρέπουσα αυτοκριτική, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Κάναμε ένα διπλό λάθος εκτίμησης. Απ’ την μια μεριά, αν και ήταν σαφές (ποιος δεν το ήξερε;) ότι η Μόσχα μπορεί να ισοπεδώσει τις στρατιωτικές υποδομές του Κιέβου, είχαμε την εκτίμηση ότι όταν θα το κάνει θα αφορά μια ευρεία περιοχή μεν γύρω απ’ το Donbass – αλλά όχι το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας. Και απ’ την άλλη εκτιμούσαμε ότι αυτό δεν θα γίνει άμεσα μετά την αναγνώριση του Donetsk και του Lugansk, αλλά αργότερα, σε δεύτερο χρόνο. Η γνώμη μας ήταν ότι η αναγνώριση καθ’ αυτή και το παρκάρισμα σ’ αυτές τις περιοχές μερικών εκατοντάδων ρωσικών αρβυλών με τα σέα τους θα χρησιμοποιούνταν σαν μοχλός για την όξυνση των ενδο-ουκρανικών αντιθέσεων και για την πρόκληση μιας κάποιας εσωτερικής κρίσης στο καθεστώς του κιέβου.

Κάναμε λοιπόν λάθος εκτίμηση ως προς τον χρονισμό (: timing που λένε και οι Ινουί…) και ως προς την έκταση / ένταση: το ρωσικό καθεστώς αποφάσισε ότι αυτή η εσωτερική κρίση στο Κίεβο δεν είναι δυνατόν να προκληθεί έμμεσα αλλά πρέπει να επιβληθεί άμεσα. Δια της βίας. Ούτε το ένα (ή έκταση / ένταση) ούτε το άλλο (ο χρονισμός) δεν είναι δευτερεύοντα: έτσι παράγονται τα γεγονότα.

Είχαμε ωστόσο μια σωστή σε γενικές γραμμές αντίληψη σχετικά με το ουκρανικό πεδίο μάχης. Στις 18 Οκτώβρη του 2021, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, γράφαμε:


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.