Οδηγίες (3)

Τετάρτη 5 Γενάρη>> Ερώτηση: Θέλω να σταθούμε εδώ. Βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι εμβολιασμένοι στην Αυστραλία… μεγάλος αριθμός ανθρώπων που υποτίθεται ότι είχαν αυτήν την προστασία μολύνονται απ’ αυτήν την καινούργια παραλλαγή. Οπότε αυτό είναι που λέτε; Ότι γίνονται εκτροφείο; Εννοείται πως αν έχεις εμβολιαστεί είναι περισσότερο πιθανό να κολλήσεις τη νέα παραλλαγή; Πώς δουλεύει αυτό;

Απάντηση: Είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει κάποιος. Κάθε είδους εμπόδιο που συναντάει ο ιός προφανώς τον φρενάρει. Αλλά οι ιοί μεταλλάσσονται, και αυτός ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται συνέχεια, οπότε σε κάθε πολλαπλασιασμό του δημιουργείται ένας μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων, που έχουν κάθε είδους διαφορετικό χαρακτηριστικό. Κάποιες απ’ αυτές θα έχουν το χαρακτηριστικό της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ξεπεράσουν την ανοσοπίεση του πληθυσμού, που έχει ανοσοποιηθεί μ’ αυτά τα εμβόλια. Η αρχική παραλλαγή, της Wuhan, δυσκολεύεται να ξεπεράσει αυτήν την ανοσοπίεση. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για τον ιό, γιατί έχει μια καλή εφεδρεία παραλλαγών πιο μολυσματικών, πιο μεταδοτικών, που σε κανονικές συνθήκες δεν έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στην αρχική, στην μητρική εκδοχή. Όταν, λοιπόν αυτή η αρχική παραλλαγή αρχίσει να συναντάει δυσκολίες, όταν συναντάει αυτά τα εμπόδια στην αναπαραγωγή της, τότε οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αναπαραγωγή. Κι αυτό γίνεται όπως φαντάζεσθε: η πιο αποτελεσματική παραλλαγή μολύνει ένα άτομο που είναι εμβολιασμένο αλλά τα εμβολιαστικά αντισώματα δεν της δημιουργούν πρόβλημα, δεν την εμποδίζουν, οπότε μεταδίδεται σ’ ένα άλλο άτομο επίσης εμβολιασμένο, και σ’ ένα τρίτο εμβολιασμένο, κ.ο.κ. Ο μαζικός εμβολιασμός έχει δημιουργήσει το υπόβαθρο ώστε να κυκλοφορήσει εύκολα μια τέτοια παραλλαγή, ένα υπόβαθρο που είναι ευνοϊκό γι’ αυτήν.

Έτσι τελικά εμπλουτίζεται ο ιικός πληθυσμός με πιο μεταδοτικές παραλλαγές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές κυριαρχούν. Κι αυτό είναι προβληματικό. Είχαμε την παραλλαγή της Wuhan, ύστερα την Α, την Β, την Γ, την Δ, και μόλις κυριάρχησε η Δ εμφανίστηκε η Ο. Ο κοινός παρανομαστής όλων αυτών των παραλλαγών είναι η εξέλιξη, η ανάπτυξη της μεταδοτικότητας, από παραλλαγή σε παραλλαγή. Η μολυσματικότητα μεγαλώνει. Η Δ ήταν πιο μολυσματική απ’ τις προηγούμενες, η Ο είναι ασύγκριτη. Κι αυτό οφείλεται στην γενικευμένη προστασία των πληθυσμών με εμβολιαστικά αντισώματα που μπορούσαν να ασκήσουν ανοσοπίεση στην αρχική εκδοχή, αλλά δεν εμπόδιζαν την μετάδοση. Ο ιός κυκλοφορούσε, πολλαπλασιαζόταν, μεταλλασσόταν. Και ακολουθεί τον δρόμο της φυσικής επιλογής. Ξέρετε, αυτό είναι ένας Δαρβινικός νόμος, που είναι βασικός στην εξελιγκτική βιολογία.

Comments are closed.