Μικρό-βια 2

Τετάρτη 19 Γενάρη>> Λίγο πριν την έναρξη της «εποχής covid 19», στις 19 Νοέμβρη του 2019, στα καθεστωτικά «νέα», κάτω απ’ τον τίτλο Νοσοκομειακά μικρόβια: Αντοχή έως 100% στα αντιβιοτικά μπορούσε κανείς να διαβάσει μεταξύ άλλων κι αυτά:

Προκαλούν σοκ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έγκριτοι Έλληνες λοιμωξιολόγοι, σύμφωνα με τα οποία τα μικρόβια που ενδημούν σε νοσοκομεία εμφανίζονται ανθεκτικά σε ποσοστό σχεδόν 100% απέναντι στα όπλα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες…. Σύμφωνα με την κα. Γιαμαρέλλου, εξαιτίας της αλόγιστης από τον άνθρωπο χρήσης και κατάχρησης των αντιβιοτικών, πολύτιμα φάρμακα που ήταν μέχρι σήμερα ισχυρά εργαλεία στα χέρια των γιατρών για την καταπολέμηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων … είναι πλέον ανίσχυρα, και μάλιστα σε υψηλότατα ποσοστά, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και το 98%

… Στα παραπάνω ανησυχητικά έρχονται να προστεθούν και τα αποτελέσματα πρόσφατης πανευρωπαϊκής μελέτης, που περιελάμβανε και τη χώρα μας, η οποία έδειξε ότι 1 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 9,6%) νοσηλευόμενους εμφάνισε κατά τη νοσηλεία του λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια. Το απογοητευτικό αυτό στοιχείο ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από δημοσίευμα του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Lancet, το οποίο ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από πολυανθεκτικά μικρόβια έφτασε τους 1.626 για το 2018.

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως, καθώς σχετίζεται με 700.000 θανάτους τον χρόνο. Κι όσο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν τη νέα γενιά των αντιβιοτικών που θα νικήσει τους μηχανισμούς άμυνας των μικροβίων, τόσο οι αριθμοί αυτοί χρόνο το χρόνο θα αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θάνατοι από ανθεκτικά μικρόβια υπολογίζονται για το 2050 περισσότεροι από 10.000.000 τον χρόνο παγκοσμίως, δηλαδή περισσότεροι απ’ όσους προκαλεί ο καρκίνος.

… Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος και δ/ντής του Γ Παθολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Νίκαιας κ. Θεόδωρος Πέππας, ανέφερε χαρακτηριστικά:

Κάθε καινούργιο ισχυρότερο φάρμακο που έβγαινε παλιά και δημιουργούσε ελπίδες – όπως ήταν οι κεφαλοσπορίνες 3ης ή 4ης γενιάς, μετά οι κινολόνες κ.α. – οι πρώτοι που τα αχρηστεύαμε ήμασταν εμείς οι ίδιοι οι γιατροί…

Τουλάχιστον 4 άτομα πέθαιναν το 2018 κάθε μέρα στα ελληνικά νοσοκομεία απ’ την κρίση της δυτικής φαρμακευτικής “λογικής”… Της εξαιρετικά κερδοφόρας δυτικής φαρμακευτικής λογικής!

STOP.

Comments are closed.