Περασμένα μεγαλεία

Δευτέρα 18 Οκτώβρη>> «Κάποτε μας παρακαλούσαν… τώρα τους παρακαλάμε…» Αυτό παρατηρούσε μελαγχολικά μια πρώην αριστερή και νυν καραδεξιά δημαγωγική περσόνα στην πρωϊνή της ραδιοφωνική εκπομπή στις 15 του μήνα. Το πρώτο (το «μας παρακαλούσαν») είναι συζητήσιμο… Το δεύτερο όμως είναι γεγονός. Απ’ τις αρχές του 2015, επί φαιορόζ γκουβέρνου, γιγάντιες πολιτικές βιτρίνες σαν τον ψεκασμένο (τότε) υπ.αμ και τον ογκόλιθο (τότε) υπ.εξ. φίλησαν όσες κατουρημένες ποδιές μπορούσαν στην Ουάσιγκτον προκειμένου να πείσουν τον μεγάλο σύμμαχο ότι το ελληνικό οικόπεδο έχει αξία για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ο ψεκασμένος υπ.αμ. της «πρώτης φοράς αριστεράς» διέπρεψε στο να κάνει προσφορές κάθε είδους: απ’ τα υποτιθέμενα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου του Αιγαίου, μέχρι την Κάρπαθο για στρατιωτική βάση. Το ρημαδογκουβέρνο συνέχισε αυτήν την παράδοση των παρακαλιών: και την Σκύρο έδινε… προκειμένου το Joνυσταλεάν να κάνει μια «καλή δήλωση υπέρ…» Κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει! Και με δεδομένες τις σταθερές επιλογές του νο 1 «εθνικού κεφάλαιου», αυτό θα το πληρώσουμε εμείς.

Τα πρώτα δείγματα εμφανίστηκαν αφενός με την «στρατηγική σχέση» ελλαδιστάν – ενωμένων αραβικών εμιράτων (τα οποία εμφανίστηκαν σαν μια «δύναμη της Μεσογείου»!!!), αφετέρου με την αποτυχημένη προσπάθεια οριοθέτησης αοζ με την χούντα της αιγύπτου παρά την απεριόριστη ελληνική υποστήριξη προς τον χασάπη Σίσι και την συμμορία του. Ο θρυλικός «πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο» (έτσι διαφημίζει εαυτόν το ελλαδιστάν) δεν φαινόταν να πουλάει ιδιαίτερα. Αν προσέθετε κάποιος τις ήττες του ελληνικού ιμπεριαλισμού στη λιβύη και στην αρμενία θα συμπέραινε «μωραίνει ο κύριος…»

Η «στρατηγική σχέση» με το Παρίσι ήρθε να δώσει μια κωμική διάσταση στο έργο «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Αν ένα κράτος χρεωμένο ως τις ρίζες των μαλλιών των υπηκόων του δίνει 10 δις ευρώ σε ένα άλλο για να αγοράσει όπλα κρατώντας στοιχειωδώς ζωντανή την πολεμική / ναυπηγική βιομηχανία του δεύτερου, κι αν επίσης δεσμεύεται να δώσει κάποια βοήθεια στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες του δεύτερου, τότε ναι. Ένας βασιλιάς σαν τον Μακρόν μπορεί να δείξει μεγαλοψυχία και να υποσχεθεί ότι «αν δεχτείτε επίθεση πάρτε μας τηλέφωνο». (Το Παρίσι έχει παράδοση σε τέτοιες υποσχέσεις. Είχε δώσει κάποτε μια ανάλογη στην Βαρσοβία…) Όμως αυτό το ολοφάνερα ετεροβαρές deal δεν είναι εκδήλωση σημαντικού ενδιαφέροντος του γαλλικού ιμπεριαλισμού για το ελλαδιστάν, έτσι δεν είναι; Αν πληρώνεις για μια (αμφίβολη μάλιστα) προστασία…;;; Μάλλον για εκδήλωση του «… τους παρακαλάμε» πρόκειται.

Όσο για τις ηπα; Μετά τον φίλο κι αδελφό Πομπηία (Pompeo) ήρθε ο Παρωπίδας (Blinken)…

(φωτογραφία: «Μα κανείς δεν ενδιαφέρεται για την σχέση μας;»)

Comments are closed.