Blow up 3

Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη>> Όταν, τον περασμένο Δεκέμβρη, διάφοροι δημαγωγοί και σφουγγοκωλάριοι του συστήματος λύσσαξαν με την αφίσα μας «δεν είναι εμβόλια, είναι πλατφόρμες γενετικής τροποποίησης των κυττάρων» και καλούσαν τον κύριο κράτος να μας δέσει για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», οι ίδιοι δεν ήξεραν ακριβώς γιατί λυσσάνε εναντίον μας. Τα αφεντικά τους όμως ήξεραν.

Αν και τα έχουμε γράψει αναλυτικά για καιρό ας τα επαναλάβουμε περιληπτικά. Αυτά που επιβάλλονται σαν «εμβόλια» όχι μόνον δεν είναι τέτοια αλλά είναι, από πολλές απόψεις, το αντίθετο. Οι βιοτεχνολόγοι στην υπηρεσία των αφεντικών της βιομηχανίας της υγείας, δοκιμάζουν ένα «σασί», μια τεχνητή κατασκευή σε νανοκλίμακα, που πρέπει να λειτουργεί σαν φορέας γενετικού υλικού (οποιουδήποτε τέτοιου), ικανός αυτός ο φορέας, απ’ την μια να ξεγελάει / τυφλώνει το ανοσοποιητικό σύστημα για να δράσει «αόρατος» και απ’ την άλλη να τρυπάει την μεμβράνη των κυττάρων εισβάλοντας σ’ αυτά για να «ξεφορτώσει» το γενετικό υλικό που κουβαλάει.

Η ιδέα αυτής της ιστορίας είναι κατ’ αρχήν η πετυχημένη «πλοήγηση» ενός τέτοιου «σασί», μιας τέτοιας «πλατφόρμας», μέσα στο ανθρώπινο σώμα χωρίς το ανοσοποιητικό να την αντιλαμβάνεται σαν ξένο σώμα, όπως είναι, και να την καταστρέφει. Ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα έγιναν επί χρόνια πειράματα, υπήρχαν τρανταχτές αποτυχίες, μέχρι που όπως φαίνεται βρέθηκαν κάποιες (μυστικές και όπως όλα δείχνουν τοξικές) συνταγές… Από εκεί και πέρα, το γενετικό υλικό που κουβαλάει (για να αλλοτριώσει τα κύτταρα) αυτό το «σασί» μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την περίσταση. Μερικές αλληλουχίες Χ ή Ψ ή Ζ, με τον τάδε ή τον δείνα στόχο… Η precision medicine στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτήν την δυνατότητα εύκολης αλλαγής «γενετικού φορτίου / κώδικα» πάνω/μέσα σ’ ένα αξιόπιστο «σασί / εισβολέα», σε μια πατενταρισμένη απ’ την μία ή την άλλη βιομηχανία «πλατφόρμα». Το «κουστούμι» μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά κοψίματα αλλά έχει πάντα περιορισμένη γκάμα υλικών και «ραψίματος»….

Το ζήτημα αυτό έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος – αλλά δεν είναι η ασταμάτητη μηχανή το μέρος για περισσότερα (για όσους μπορούν να διαβάζουν υπάρχει το cyborg…) Υποθέτουμε ότι σε πολύ γενικές γραμμές καταλαβαίνει όποιος θέλει το γιατί οι πλατφόρμες γενετικής μηχανικής, εμφανιζόμενες σαν «εμβόλια», φονικές και άχρηστες ήδη, όχι μόνο δεν είναι ένα «δευτερεύον θέμα» αλλά, αντίθετα, ήταν εξ αρχής ο άξονας περιστροφής της υγιεινιστικής τρομοεκστρατείας στον δυτικό καπιταλιστικό κόσμο! Και τέτοιος παραμένει. Εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν επενδυθεί εδώ και χρόνια στο genetic engineering και πολλαπλάσια επενδύονται για το κοντινό και πιο μακρινό μέλλον στην μετατροπή της ιατρικής σε γενετική κοπτοραπτική. Οι κατ’ οίκον μαζικές φυλακίσεις, οι κάθε είδους απαγορεύσεις και οι κάθε είδους διαταγές, ήταν και είναι «χαμηλής τεχνολογίας». Πειθαρχικά αποτελεσματικές μεν, αλλά χωρίς φανερή υπαγωγή σ’ ένα σχέδιο αντάξιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αν τις αντιμετωπίσει κανείς αποσπασματικά, κομμάτι κομμάτι. Το κέντρο τους, κέντρο αντάξιο του καπιταλιστικού 21ου αιώνα και της πλήρους υπαγωγής των κοινωνιών στο κεφάλαιο, είναι υψηλής, υψηλότατης τεχνολογίας! Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Όπως άλλοτε η ατμομηχανή, η τηλέγραφος, το ηλεκτρικό ρεύμα / δίκτυο ή η απόσταξη του πετρελαίου και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, έτσι και τώρα ο καπιταλισμός σα σύστημα «ανοίγει τον δρόμο του» μηχανικά!

Είναι, τουλάχιστον, αυτή η «ιατρική ακριβείας» ακριβής; Η υπόσχεσή της για «εξατομικευμένη θεραπευτική επιτυχία» είναι βάσιμη; Όχι!!! Όλο αυτό το κόλπο στηρίζεται (ως προς την «θεραπευτική» ευστοχία του) σε στατιστικές εκτιμήσεις και δημογραφικά διαγράμματα. Ακόμα και η «ερμηνεία» του ίδιου του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι βασικά στατιστικού τύπου! Συνεπώς η «εξατομίκευση» είναι τέτοια και τόση όση επιτρέπει η κατάταξη του καθενός και της καθεμιάς, είτε από γενετική άποψη είτε απ’ την άποψη του τρόπου ζωής, σε κατάλληλα επιλεγμένα υποσύνολα / τύπους. Ένα φάντασμα, ιδεολογία… Ο ελεγχόμενος φορμαλισμός της εξουσίας… Οι περιφράξεις, αυτή τη φορά κινούμενες… Από πολλές απόψεις η διέπουσα αρχή της precision medicine είναι η ταιηλοροποίηση του συνόλου της καθημερινής ζωής και των βιολογικών υποθεμάτων της σε όλες τις ζωϊκές μορφές, και οπωσδήποτε του είδους μας – ως το πιο ακραίο σημείο που επιτρέπει η κάθε φορά διαθέσιμη τεχνολογία καταγραφής, αποθήκευσης και επεξεργασίας (data).

Η διαγραφόμενη επιτυχία αυτού του μοντέλου δεν είναι υγιειονομική αλλά πολιτική, με την έννοια των τεχνικών της (καπιταλιστικής) εξουσίας. Η επιδίωξη δεν είναι η υγεία – τι θα κάνουν δηλαδή οι φαρμακομαφίες; Θα γίνουν καστανάδες; Όχι λοιπόν. Η επιδίωξη είναι η μέσω γενετικής μηχανικής μαζική προσαρμογή σε ελεγχόμενα και εξελισσόμενα «πρότυπα νοσηρότητας» και «πρωτόκολλα διαχείρισης» τέτοια που να επιτρέπουν την κάθε φορά κατάλληλη / πρέπουσα κοινωνική διαστρωμάτωση / διαφοροποίηση. Τόσο της εργασίας ειδικά, όσο και της ζωής στο σύνολό της. Πάντα υπό την προϋπόθεση πως η συντριπτική πλειονότητα των υπηκόων θα «αποδεικνύεται» ασθενική, δηλαδή αδύναμη να φροντίσει τον εαυτό της, εξαρτημένη απ’ την βιομηχανία της υγείας. (Α-σθενής: χωρίς σθένος…)

Οι ανίδεοι μια ιδέα έχουν μόνο, για τον εαυτό τους… Οι άσχετοι μια γλώσσα μόνο χρησιμοποιούν, της άγνοιας τους… Οι ματαιόδοξοι μια φορεσιά έχουν μόνο, τον ναρκισσισμό τους… Αυτά είναι ανθρώπινα βέβαια. Αλλά ο καπιταλισμός σα σύστημα δε δίνει δεκάρα τσακιστή. Κι ούτε φοβάται φυσικά μην τον παρεξηγήσουν.

Δεν μπορείς να αναλύσεις τον ελέφαντα – στο – δωμάτιο λέγοντας ότι είναι ποντικός με προβοσκίδα και μεγάλα αυτιά, κι ότι το βασικό μ’ αυτόν είναι τα ποντικοκούραδα επειδή μόνο τέτοιου μεγέθους κόπρανα μπορείς να σκουπίσεις απ’ το πάτωμα. Δεν μπορείς να αντιληφθείς τον καπιταλισμό του 21ου αιώνα φέρνοντάς τον στα μέτρα της μυωπίας σου. Οι διαχωρισμοί και η διαστρωμάτωση δεν είναι στατικές καταστάσεις – έχουν δυναμική και ρευστότητα που καθοδηγείται τεχνολογικά. Θυμηθείτε τον Rove: φτιάχνουμε πραγματικότητες και μόλις προσπαθήσετε να τις καταλάβετε φτιάχνουμε καινούργιες… Η δημιουργική καταστροφή / ρευστοποίηση των κοινωνικών σχέσεων απ’ το κεφάλαιο συμπεριλαμβάνει ακόμα και τις κουτοπόνηρες μπαμπεσιές των παλιών καιρών – κι έχει «ατμομηχανές».

Η ζωή δεν συνεχίζεται «as usual»….

 

Comments are closed.