«Πάμε γερά ρε!! Όλοι μέσα!»

Τετάρτη 3 Μάρτη. Αν κάποιος έλεγε πριν ένα χρόνο ότι η κυκλοφορία των ιών δεν αντιμετωπίζεται με μαζική κατ’ οίκον φυλάκιση (και κάποιοι «αιρετικοί» ειδικοί τόλμησαν να το πουν) θα αντιμετωπιζόταν επιεικώς σαν ηλίθιος· ή, πιο εύκολα, σαν «απάνθρωπος», «συνωμοσιολόγος», κλπ. Η κατ’ οίκον φυλάκιση (ακόμα και τα “βραχιολάκια”…) ήταν επίδειξη “κοινωνικής ευθύνης”…

Ένα χρόνο μετά, τον τωρινό Μάρτη, του 2021, διάφοροι αρχιστράτηγοι του «πολέμου κατά του αόρατου εχθρού» μοιάζουν σαν τους στρατηγούς του Obama… Που όταν αναρωτήθηκαν τι να κάνουν για να νικήσουν στο αφγανιστάν, στις αρχές του 2009, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται «ακόμα περισσότερο» απ’ αυτό που είχαν ήδη κάνει απ’ την εισβολή τον Οκτώβρη του 2001 (και μετά από 7,5 χρόνια είχε ηττηθεί): ακόμα περισσότερο στρατό κατοχής. Ήταν η «big surge» που ανέβασε τον κατοχικό στρατό (αμερικανικό + υπόλοιποι του νατο) στις 85.000. Σε τρεις μήνες ο Obama άλλαξε επικεφαλής στρατηγό («η ομάδα δεν τράβαγε»…), και ο καινούργιος (Stanley McCrystal) ανακάλυψε ότι δεν είναι αρκετός ο στρατός, οπότε το καλοκαίρι του 2010 η «big surge» έγινε «bigger surge» με την προσθήκη άλλων 30.000 αμερικάνων πεζοναυτών…

Αποτέλεσμα; Ως γνωστόν η Ουάσιγκτον συνεχίζει να ηττάται στο αφγανιστάν από τότε ως σήμερα όπως συνέβαινε μέχρι τότε· μια ακόμα απόδειξη του ότι το να πολλαπλασιάζεις μια αποτυχημένη μέθοδο ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα βγάλει το «σωστό αποτέλεσμα» είναι αληθινά βλακώδες. (Εκτός αν είναι κάτι άλλο…)

Αλλά… οι αρχιστράτηγοι και το ιερατείο του «πολέμου κατά του αόρατου εχθρού» αποκλείεται να παραδεχτούν ότι … η κυκλοφορία των ιών δεν αντιμετωπίζεται με μαζική κατ’ οίκον φυλάκιση. Ετοιμάζονται για ένα ακόμα «big surge», ίσως «bigger surge», ίσως ακόμα και «the biggest ever surge» (μέχρι την επόμενη), μια επανάληψη της τρομοκρατικής και φονικής συνταγής του lock out – για δύο βδομάδες λένε. Ίσως και για περισσότερες. (Επιδιώκουν μια “χαλάρωση” γύρω απ’ την εθνική επέτειο (για προφανείς λόγους), ξανασφίξιμο στη συνέχεια που να περιλαμβάνει και το πάσχα, και ελεγχόμενη χαλάρωση απ’ τον Μάιο μπας και μπαλωθεί κάπως η τουριστική σαιζόν. Απλοί υπολογισμοί, επαρχιώτικοι…)

Έτσι φαίνονται τα πράγματα… αλλά δεν είναι έτσι! Η υγιεινιστική «surge» των πραξικοπημάτων και των ελιγμών τους δεν είναι ο στόχος. Είναι το μέσο! Όχι το μέσο για την εξαφάνιση του τσαχπίνη· αλλά το μέσο για την συντήρηση της τρομοεκστρατείας στο όνομά του!!

Φυσικά το λάθος να μπερδεύονται τα μέσα με τους στόχους και έτσι να ξεμπερδεύουν πολιτικά διάφοροι κατηγορώντας τα πρώτα και αγνοώντας τους δεύτερους, είναι ένα λάθος δημοφιλές. Ωστόσο μόνο επειδή είναι μέσο τα lock out μπορούν να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, με διάφορες εντάσεις, μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος.

Όσο ο στόχος της κατοχής (επί του κοινωνικού εργοστάσιου, δηλαδή επί των κοινωνικών σχέσεων) μένει ανέγγιχτος, τα μέσα για να επιτευχθεί θα εναλλάσσονται. Τα αφεντικά, άλλωστε, το έχουν πει καθαρά: αν δεν σας αρέσουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας … να πάτε τρέχοντας να πλατφορμιαστείτε (και να βγάλετε κι ένα «διαβατήριο υγείας»…)

Comments are closed.