Ο πραγματικός χάκερ είναι το αφεντικό!

Κυριακή 14 Μάρτη. Ναι, δεν ξέρατε (σας το χρεώνουμε, έπρεπε να έχετε φροντίσει αλλά εν πάσει περιπτώσει το αναγνωρίζουμε…) Ναι, επειδή δεν ξέρατε, η ασταμάτητη μηχανή έπεσε με τα μούτρα στο διάβασμα και στην έρευνα, με διπλάσια ένταση απ’ ότι πριν, για να καταλάβει όσο πιο καθαρά γίνεται, και να μπορεί να μεταφέρει την επίγνωση σε «ανειδίκευτους». Και το έκανε, συστηματικά και με προσοχή. Ίσως το παράκανε.

Με αποτέλεσμα; Μηδαμινό, τόσο από γνωσιολογική όσο και από πολιτική άποψη – και μ’ αυτό το τελευταίο δεν εννοούμε κάποιο δικό μας όφελος. Εννοούμε μάλλον την συνειδητοποίηση, την τρομακτική συνειδητοποίηση της ιστορικής συγκυρίας σ’ όλη της την έκταση· την αστραπή την στιγμή του κινδύνου που αναφέρει ο Benjamin, ταυτόχρονα σαν μνήμη και σαν πρόγνωση… (Τι άλλο είναι η συνείδηση;). Η ασταμάτητη μηχανή έκανε το μέρος της δουλειάς που της αναλογούσε με το παραπάνω, προχωρώντας με σφιγμένα τα δόντια στον απέραντο διανοητικό, ηθικό και πολιτικό βάλτο ανάμεσα στα ξερατά των ηλιθίων και την μελαγχολία των βαριεστημένων, σαν αυτόνομη εργάτρια (ίσως μοναδική νοτίως του Δούναβη) – κι αύριο, το ξέρει, εκτός απ’ την χολή θα εισπράττει και την αχαριστία… Στο ελλαδιστάν ζούμε….

«Δεν καταλαβαίνουμε» (το motto του «χαζού», που τον απαλλάσει από κάθε ευθύνη) – αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Μια ακόμα προσπάθεια θα αλλάξει κάτι; Όχι, δεν θα αλλάξει. Η άγνοια, το καταλαβαίνουμε με θυμό, έχει συγκεκριμένη μικροαστική σκοπιμότητα: άσε τώρα, που να μπλέξουμε… Καλύτερα τα απλά, τα τετριμμένα.

Θα επιμείνουμε όμως· για τα (πολιτικά) πεθαμένα μας και μόνο – ίσως.

Ο κύριος που θα δείτε στη συνέχεια (να τον δείτε, το video είναι 10λεπτο, δεν είναι δα σπουδαίος κόπος!) λέγεται Tal Zaks. Είναι ο επικεφαλής «ιατρός» της moderna από το 2015, την οποία κάπου την έχετε ακούσει: φτιάχνει πλατφόρμες γενετικής τροποποίησης των κυττάρων – σημαδεύοντας τα δικά σας / μας κύτταρα, τα κύτταρα των φίλων, των γνωστών σας / μας, των πάντωνΚαι εξηγεί, σε μια σύντομη διάλεξη (στο TED), το 2017 (επαναλαμβάνουμε: το 2017…) αυτό που οι ηλίθιοι δεν καταλαβαίνουν, οι εγκάθετοι προσπαθούν να απαγορεύσουν να φωνάζουμε, και οι υπόλοιποι (παριστάνουν ότι) «δεν καταλαβαίνουν», επειδή άσε τώρα, που να μπλέξουμε…

Αν δεν είμαστε τόσο αποτελεσματικοί στην εξήγηση του πράγματος, ακούστε τον καθ’ ύλη αρμόδιο… Και επειδή, απ’ ότι έχουμε καταλάβει, οι περισσότεροι / ες έχετε κρεμάσει κορνιζαρισμένο το lower που κάποτε πήρατε στο παιδικό σας δωμάτιο, αμέσως μετά έχουμε την μετάφραση 1 λεπτού απ’ την ομιλία του· είναι αρκετό.

 

[0.43 – 1.51]… Είμαι εδώ σήμερα για να σας πω ότι χακάρουμε πράγματι το software της ζωής. Κι αυτό αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε την πρόληψη και την θεραπεία των ασθενειών. Να, σε 30 δευτερόλεπτα, τι πρέπει να ξέρετε για την βιολογία: το σώμα μας είναι φτιαγμένο από όργανα, τα όργανά μας είναι φτιαγμένα από κύτταρα, και σε κάθε κύτταρο υπάρχει κάτι που λέγεται messenger RNA ή εν συντομία mRNA, που μεταφέρει τις κρίσιμες πληροφορίες απ’ το DNA, απ’ τα γονίδιά μας, στην πρωτεΐνη, που είναι τα data που δημιουργεί το software. Αυτές είναι οι κρίσιμες πληροφορίες που καθορίζουν τι πραγματικά θα κάνει ένα κύτταρο.

Αυτό λοιπόν το θεωρούμε σαν λειτουργικό σύστημα. και δεν είναι μόνο σε κάθε κύτταρο του δικού μας σώματος, είναι στην πραγματικότητα σε κάθε κύτταρο κάθε ζωντανού οργανισμού. Είναι το ίδιο πράγμα. Οπότε αν μπορείς πραγματικά να το αλλάξεις αυτό, αυτό που λέμε software of life, αν μπορείς να εισάγεις μια γραμμή κώδικα ή να αλλάξεις μια γραμμή κώδικα, προκύπτει ότι δημιουργούνται προφανείς συνέπειες σε οτιδήποτε, απ’ την γρίπη ως τον καρκίνο…

Αυτό το κατόρθωμα ο ειδικός το ονομάζει “πληροφορική θεραπεία”… Εμείς; Βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικο σύμπλεγμα… Του καπιταλισμού, στην φάση της 4ης βιομηχανικής επανάστασής του.

Comments are closed.