Ζωολογικός κήπος

Πέμπτη 28 Γενάρη. Στην αρχή μας κόπηκαν τα πόδια! Ζούσαμε σε τέτοια άγνοια; Υπήρχαν δύο κουνάβια στην Ουάσιγκτον, ένα ψόφιο και ένα ζωντανό, και δεν είχαμε καταλάβει τίποτα; Ένα ρεπορτάζ (μεταφρασμένη περίληψη μάλλον) της καθεστωτικής «καθημερινής» με προχθεσινή ημερομηνία και τίτλο «το δράμα του Φαούτσι και οι μύθοι του Τραμπ» ξεκινούσε έτσι:

Τις δυσκολίες της συνεργασίας με τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε σε συνέντευξή του στους Times της Νέας Υόρκης ο επιδημιολόγος Αντόνι Φάουτσι, παρομοιάζοντας τον εαυτό του με κουνάβι που επέμενε να χαλάει με τη δυσάρεστη οσμή του το πικνίκ….

Ωιμέ! Αν ήταν έτσι τότε το ψόφιο κουνάβι πέθανε (πολιτικά μιλώντας), το ζωντανό ζει – και ο αγώνας για την υγεία του πλανήτη συνεχίζεται…

Αλλά η ασταμάτητη μηχανή δεν αφήνει τίποτα χωρίς διασταύρωση· ούτε καν τέτοιες χαριτωμενιές που δίνουν υλικό για δυσώδεις σκέψεις. Λάθος στην μετάφραση, λοιπόν! Ο πολύς Fauci δεν είπε «κουνάβι»… Είπε «νυφίτσα»! Skunk. (Και ο τίτλος του πρωτότυπου ρεπορτάζ ήταν «Η νυφίτσα στο πικνίκ»: o δρ. Anthony Fauci για την δουλειά του με τον Trump).

Άλλο κουνάβι (ακόμα και ψόφιο) κι άλλο νυφίτσα (ζωντανή)!! Απ’ τα κάμποσα είδη κουναβιού μόνο ένα βρωμάει, το “βρωμοκούναβο” (mustela putorius). Επίσης – έτσι για να ξέρετε… – NOKIA (η γνωστή φινλανδική φίρμα κινητών) είναι το όνομα ενός είδους κουναβιού. Το κουνάβι, τέλος, το κυνηγούν για την γούνα του σε διάφορα μέρη και σε διάφορες εποχές. Αντίθετα η νυφίτσα εκκρίνει (απ’ την κωλοτρυπίδα της) ένα δύσοσμο υγρό – σαν αμυντικό όπλο… Βρωμοβόμβα… Δεν έχει σπουδαία γούνα, οπότε έχει λιγότερους μπελάδες με το ανθρώπινο είδος.

Ούτε που θέλουμε να φανταστούμε το γιατί κοτζάμ Fauci αναγκαζόταν να κάνει (για αμυντικούς λόγους υποθέτουμε…) αυτό που κάνουν οι νυφίτσες. Απ’ την άλλη, στη ντόπια λαϊκή αργκώ, «νυφίτσα» χαρακτηρίζεται κάποιος που είναι κατεργάρης, πονηρός, αρπακτικούλης στα μουλωχτά…

Αυτή η διευκρίνιση είναι καθησυχαστική. Μπορεί η Ουάσιγκτον να έχει γίνει «φάρμα των ζώων» – κουνάβι όμως είναι ένα και μοναδικό. Το ψόφιο!

Και η μπόχα της νυφίτσας μπόχα!

Αλληλλούια….

(φωτογραφία επάνω: Η νυφίτσα ανφάς. Τον άλλον ποιός τον είδε ποιος τον ξέρει!)

Comments are closed.