Προσοχή, «επενδυτές στα επόμενα χιλιόμετρα»!

Δευτέρα 14 Δεκέμβρη. Ποιός δεν το ξέρει; Όταν μαζεύονται οι capo είναι είτε για να ξαναμοιράσουν τις δουλειές τους πολιτισμένα, είτε για να συζητήσουν τις τάσεις της αγοράς, είτε και για τα δύο μαζί. Συνεπώς το χτεσινό συνέδριο του ρημαδογκουβέρνου με επιφανείς ceo της «βιομηχανίας της υγείας» μπορεί είτε να εννοηθεί με τον τρόπο που σερβιρίστηκε, είτε να κεντρίσει το ερευνητικό / πολιτικό ενδιαφέρον: θέλουν κάτι απ’ το τομάρι μας αυτοί οι καλοί άνθρωποι;

Θα μείνουμε με την απορία – αλλά όχι εντελώς. Καλού κακού θα σας θυμήσουμε (ή θα σας ξεναγήσουμε) σε μερικά απ’ τα προσόντα που έχει αυτό το «ευλογημένο μέρος» (το ελλαδιστάν), εννοημένο όχι σαν βουνά, λαγκάδια και δανδελωτά ακρογιάλια, αλλά σαν κράτος / κεφάλαιο. Προσόντα που πράγματι θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν διεθνείς μαφίες ουπς! συγγνώμη, καλούς επιχειρηματίες των φαρμακοβιομηχανιών (και του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος). Δεν είναι μια ξενάγηση σε «αποκαλύψεις»! Είναι όμως του είδους «γνώριζε τίνος κράτους υπήκοος είσαι». Και, που ξέρετε; Μπορεί κάποτε να προκύψουν και οι κρίκοι που τώρα λείπουν (σχετικά και μ’ αυτό το διεθνές ενδιαφέρον).

Το πρώτο σπουδαίο προσόν που διαθέτει το ελλαδιστάν είναι η κομψότητα με την οποία κουκουλώθηκε / παραγράφτηκε το έγκλημα του χρηματισμού (δωροδοκίας) χιλιάδων ντόπιων γιατρών απ’ τις big pharma. Μερικοί πόντοι απ’ αυτό το πλέγμα ξηλώθηκαν όταν αμερικανικά δικαστήρια έβαλαν στο στόχαστρο την θρυλική novartis, ύστερα από καταγγελίες (με στοιχεία) πρώην στελεχών της. Στα στοιχεία περιλαμβάνονταν και τα ονοματεπώνυμα των καθόλου λίγων γιατρών που δωροδοκούσε η novartis στο ελλαδιστάν, για να προωθούν κάποια φάρμακά της. Ε, το λοιπόν, όσο και να μην το πιστεύετε (ο υπαρκτός ελληνισμός σαν «κουλτούρα» ποτίζει βαθιά τις συνειδήσεις), αυτή η πρακτική της συγκεκριμένης (και όχι μόνο) εταιρείας ήταν / είναι διεθνής· αλλά το μόνο μέρος του πλανήτη που οι δωροδοκούμενοι την έβγαλαν εντελώς καθαρή ήταν το ελλαδιστάν!!!

Το πράγμα εξηγείται βέβαια, αλλά οι εξηγήσεις πάνε βαθιά στα χαρακτηριστικά του ντόπιου κράτους και κεφάλαιου. Οπότε, θα αποφύγουμε μεν αυτές τις εξηγήσεις εδώ, αλλά θα τονίσουμε ότι το να υπάρχει ένα κράτος / μέλος της ε.ε. και της ευρωζώνης που να είναι πρωταθλητής στην «σιωπηλή παραγραφή» των δράσεων των big pharma (δεδομένου ότι η novartis ήταν απλά «άτυχη», και έπεσε στα δίχτυα του αμερικανικού νομικού συστήματος· ΟΛΕΣ οι big pharma κάνουν τις ανάλογες δωροδοκίες και στο ελλαδιστάν και παντού όπου μπορούν…), αυτό λοιπόν το προσόν δεν θα μπορούσε να μην συγκινήσει όλες αυτές τις big pharma. Και να θεωρούν το ελλαδιστάν επιβεβαιωμένο «παράδεισο» – από διάφορες απόψεις που οι ceo τους γνωρίζουν καλύτερα…

Το δεύτερο σπουδαίο προσόν του ελλαδιστάν είναι πως αποτελεί βασικό «σημείο» στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής και λαθρεμπορίου διάθεσης απαγορευμένων ουσιών…Ή αλλιώς αναβολικών! Έχουμε περιγράψει στο παρελθόν ένα μικρό μέρος αυτής της «πρωτιάς», στο χάρτινο Sarajevo (τεύχη 44, 55, 82…). Αλλά το θέμα είναι σπουδαιότερο, ένας κρυφός έπαινος για το εντόπιο φαρμακευτικό κεφάλαιο. Διότι, δεν θα πρέπει να σας διαφύγει, τα αναβολικά (που πουλιούνται ελεύθερα σε ντόπια φαρμακεία, πράγμα που φέρνει διεθνή πελατεία, και, κατά συνέπεια, συμβολή στο εθνικό αεπ) είναι χημείες. Που κατασκευάζονται από φαρμακοβιομηχανίες…

Το τρίτο σημαντικό προσόν του ελλαδιστάν είναι ότι αποτελεί διεθνές hub λαθρεμπορίου (και ξεπλύματος)· χάρη, δε, στη νομοθεσία της ε.ε., είναι μια καλή (όχι η μοναδική, οπωσδήποτε όμως καλή) βάση για μπίζνες ευρωπαϊκές. Πέρασμα ηρωΐνης, κοκαΐνης ή άλλων συνθετικών ναρκωτικών που φτιάχνονται σε home made (ή επίσημα) εργαστήρια της μέσης Ανατολής; Όπλα; Σωματεμπορία; Εκμετάλλευση μεταναστών / μεταναστριών; Στο ελλαδιστάν μπορείς εύκολα να αξιοποιήσεις την γεωγραφική θέση και ακόμα πιο εύκολα να είσαι είτε «αόρατος» είτε «συγχωρεμένος» – αν κάπου στραβώσει το πράγμα και καταλήξεις στα δικαστήρια. (Τι να θυμίσουμε; Εκείνο το θρυλικό noor 1 που στο τέλος θα εξατμιστεί σα να μην υπήρξε ποτέ, σα να ήταν ‘fake news’;)

Το τέταρτο και τελευταίο προσόν είναι ότι οι επαγγελματίες «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» αγοράζονται στα μέρη μας με το κιλό εύκολα – και φτηνά. Παντού υπάρχουν τέτοιοι διατεθειμένοι να εξασφαλίσουν αυξημένα έσοδα προσέχοντας τι λένε και τι δεν λένε, αλλά στο χωριό ελλαδιστάν σπανίζουν εκείνοι που θα έλεγαν «όχι» – κι αυτοί εύκολα «εξαφανίζονται». Επιπλέον όσοι πουλιούνται έχουν πολύ χαμηλή τιμή (σε σχέση με τα διεθνή στάνταρς…)

Είναι μικρό το μέρος, και σίγουρα δεν είναι η σπουδαιότερη αγορά του κόσμου! Ούτε για πολεμικές βιομηχανίες, ούτε για φαρμακευτικές, ούτε για το πρεζεμπόριο, ούτε και για παπούτσια… Απ’ την άλλη μεριά το ελληνικό κράτος / κεφάλαιο (: νο 1, εφοπλισμός…) έχει εξασφαλίσει λειτουργικές άκρες τέτοιες που, σε συνδυασμό με την θεσμική «απλοχεριά», έχει δυσανάλογα βαρύνοντα ρόλο σε διάφορα κόλπα. Λέμε «δυσανάλογα» εννοώντας ότι πρόκειται για γεωοικονομικές προσόδους όταν δεν αρκούν οι γεωπολιτικές τέτοιες.

Υποθέτουμε ότι οι ceo των big mafia, ουπς! πάλι λάθος!! των big pharma θέλαμε να πούμε, μπορούν να εκτιμήσουν τέτοια προσόντα. Πράγματι, λοιπόν, έκαναν φροντιστήριο στο ρημαδογκουβέρνο, με αφορμή τον covid… (Έχει δείξει, άλλωστε, ικανοποιητική στάση στην τρομοεκστρατεία). Τώρα τι ακριβώς ενδιαφέρει, ποιούς, και πόσους, δεν ξέρουμε.

Είναι, πάντως, εν δυνάμει επενδυτές… Καλό αυτό για τον λαό και τον τόπο…

(φωτογραφία: Θα μπορούσε να είναι πίνακας των αρχών δημόσιας τάξης και ασφάλειας, με καταζητούμενους ποινικούς… Αλλά όχι!!! Είναι αγαθοί και φιλάνθρωποι ceo, στην οθόνη του ρημαδογκουβέρνου. Έχουν ράματα για τις γούνες μας, καμμία αμφιβολία…)

Comments are closed.