Λάθη επί λαθών! (1)

Τρίτη 29 Δεκέμβρη. Θα καθυστερήσουμε μια μέρα ακόμα την συνέχιση της σειράς Δύση εναντίον κίνας και το ανάποδο: η περίπτωση ενός τσαχπίνη, επειδή τα γεγονότα τρέχουν και πρέπει να παρεμβάλουμε μερικά ξεκαθαρίσματα απ’ την μεριά μας.

Άνθρωποι που, σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαν να θεωρηθούν μετρημένοι και ψύχραιμοι (σε ότι αφορά την υγιεινιστική τρομοεκστρατεία) γίνονται, άθελά τους, «νεροκουβαλητές» της βίαιης μετάβασης στις νόρμες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Και πιο συγκεκριμένα της μετάβασης στις νόρμες της αναδιαρθρούμενης δυτικής / διεθνούς «βιομηχανίας της υγείας». Ο λόγος; Απλός αλλά και μοιραίος: τα καλύτερα κριτήριά τους κοιτούν στο παρελθόν (το οποίο, επιπλέον, στρογγυλεύουν επικίνδυνα…). Σε κάθε περίπτωση επιχειρούν να εκτιμήσουν πλευρές της τρέχουσας τρομοεκστρατείας έχοντες γνώμονα το παρελθόν (μερικές φορές το πολύ μακρινό, μερικές φορές πιο πρόσφατο) της δυτικής ιατρικής και φαρμακο-βιομηχανίας. Ως εάν ο Φλέμινγκ να μπορούσε να αθωώσει τους σύγχρονους ceo των δυτικών φαρμακο-μαφιών· ή ως εάν «παράγοντες» σαν τον κυρ Βασίλη, τον Άρχοντα Θυρών και Παραθύρων, να βρίσκονταν ανέκαθεν στο πιλοτήριο των «πολιτικών υγείας»…

Χωρίς να θέλουμε να προσβάλουμε ανθρώπους (που στο κάτω κάτω δεν γνωρίζουμε ούτε εξ όψεως) θα επαναλάβουμε ορισμένες θέσεις της ασταμάτητης μηχανής:

Καραντίνες / lockdown: Ορισμένοι εντόπισαν την ομοιότητα των τωρινών καθολικών απαγορεύσεων στις μεσαιωνικές συνθήκες της αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών (π.χ. της πανούκλας). Προσπάθησαν επίσης (χωρίς επιτυχία) να τονίσουν τον αναχρονισμό τέτοιων μεθόδων στον καπιταλιστικό 21ο αιώνα. Πράγματι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες «τότε» και «τώρα», αλλά αυτές (και, κατά συνέπεια, το επιχείρημα του αναχρονισμού) συσκοτίζει μάλλον την ιστορική συγκυρία παρά την φωτίζει.

Με τον βαθμό της συνθετότητας του (καπιταλιστικού) καταμερισμού εργασίας, κατανάλωσης, κυκλοφορίας και αναπαραγωγής στις αρχές του 21ου αιώνα τέτοιου είδους καθολικές απαγορεύσεις θα ήταν, απλά, αδύνατες / αδιανόητες … αν δεν είχε προχωρήσει σε ικανό βαθμό ένα απ’ τα διαμάντια της 3ης βιομηχανικής επανάστασης: η γενικευμένη ψηφιακή μεσολάβηση είτε μεταξύ ανθρώπων είτε μεταξύ μηχανών! Η «ωριμότητα» της χρήσης του διαδικτύου, που δεν ήταν δεδομένη καν πριν 10 χρόνια, ήταν ο αποφασιστικός τεχνικός παράγοντας που έκανε εφικτό εκείνο που ήταν πρακτικά αδύνατο ακόμα και πριν 10 χρόνια, σε επίσης σοβαρές (σοβαρότερες) μεταδοτικές ασθένειες· όσο κι αν άρεσε σαν ιδέα από τότε στα αφεντικά του ανερχόμενου βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος.

Συνεπώς, σε αντίθεση με ορισμένες προ-καπιταλιστικές καραντίνες που θα θεωρούνταν αμυντικές (απ’ την άποψη της διαφύλαξης του έμβιου τμήματος των όποιων παραγωγικών διαδικασιών…), τα πραξικοπήματα / απαγορεύσεις το 2020 ήταν / είναι επιθετικές κινήσεις στον δυτικό κόσμο. Σκόπευαν/σκοπεύουν στη βίαιη επιβολή (ή και γενίκευση) διαδικασιών και σχέσεων που σχετίζονται άμεσα με το καπιταλιστικό μέλλον: «τηλε-εργασία», «τηλε-εκπαίδευση», «τηλε-διασκέδαση», «τηλε-ζωή»· καθολική μηχανοποίηση του κοινωνικού εργοστάσιου όπως έχουμε επιλέξει να ορίζουμε αυτήν την κατάσταση. Είναι εύλογο ότι αλλιώς μπορεί να κρίνει κάποιος ένα μέτρο που το καταλαβαίνει σαν ανιστόρητη (και ανεξήγητη) αναβίωση του μακρινού παρελθόντος, και εντελώς διαφορετικά αν το καταλάβει σαν προκαταβολή απ’ το κοντινό μέλλον….

Οι τωρινές καθολικές απαγορεύσεις δεν κατάγονται, λοιπόν, απ’ τον ευρωπαϊκό μεσαίωνα, παρ’ όλες τις ομοιότητες. Κατάγονται από δύο άλλες μεριές. Πρώτον απ’ τους σχεδιασμούς του αμερικάνου προέδρου Μπους του Β και κάποιων συμβούλων του, το 2003, για την περίπτωση «βιολογικού πολέμου». Η καραντίνα σαν «μέτρο αντιμετώπισης μιας φονικής ιογενούς επιδημίας» απορρίφθηκε με ειρωνείες τότε απ’ τους ειδικούς της ιατρικής, έγινε όμως δεκτή απ’ τους καραβανάδες, και πέρασε στους φακέλους «in case of emergency» του αμερικανικού πενταγώνου. Για την μιλιταριτιστική λογική η φυλάκιση είναι φάρμακο για όλα… Απο εκεί, μέσω νατο, πέρασε σε όλα τα καραβανο-επιτελεία της δύσης… (Φυσικά κανείς δεν απόρησε για το γεγονός ότι στις περισσότερες απ’ τις «ιερές συνόδους σωτηρίας» των δυτικών κρατών συμμετείχε και ένας τουλάχιστον καραβανάς…) Απ’ το στρατο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τις έρευνές του (: DARPA) κατάγονται και οι mRNA πλατφόρμες…

Η δεύτερη πηγή ήταν, φυσικά, το Πεκίνο και η Wuhan. Αλλά κι εκεί υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η «αντιμετώπιση του covid» μέσω καθολικών απαγορεύσεων είχε πέρα από υγιεινομική αναγκαιότητα σε πρώτο χρόνο και ένα σαφές μιλιταριστικό background, σαν άσκηση «βιοασφάλειας», όπου στρατιωτικοί και μη στρατιωτικοί οργανισμοί μαθαίνουν να συνεργάζονται σε μεγάλη κλίμακα, σε πλάνα δημόσια τάξης +, και με διαδικασίες επείγοντος…

Comments are closed.