Αναδιάρθρωση 4

Σάββατο 31 Οκτώβρη. Γράφαμε προχτές (αναδιάρθρωση 1, 2, 3): Αν είναι κάτι που κάνει δραματική την κατάσταση αυτούς τους καιρούς δεν είναι απλά αυτές καθαυτές οι κινήσεις των αφεντικών με αιχμή (και κουκούλα) τον covid-19, είτε είναι φανερές είτε (κυρίως) όχι και τόσο. Είναι η έλλειψη ενός αναγνωρίσιμου πολιτικού / κριτικού ερμηνευτικού πλαισίου αυτών των κινήσεων· αντικρατικού και αντικαπιταλιστικού με τον πιο σύγχρονο και επίκαιρο τρόπο. Χωρίς ένα τέτοιο ανανεωμένο ερμηνευτικό πλαίσιο, οι εννοήσεις του τι συμβαίνει κινούνται μεταξύ τερατολογίας και λούμπεν αυταρέσκιας…

Καλοί φίλοι της ασταμάτητης μηχανής συμβούλεψαν ότι η παρουσίαση του πολιτικού / κριτικού ερμηνευτικού εδάφους της είναι μάταιη· ότι δεν μπορεί να γίνει σε διακοπτόμενες συνέχειες με την ελπίδα να κατανοηθεί από ανθρώπους που ακόμα κι αν είναι φιλότιμοι αγνοούν τα βασικά· και ότι, τελικά, μια μεθοδολογία ανάλυσης και δράσης με σπουδαία καταγωγή, μεγάλο εύρος και ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα δεν αξίζει να πεταχτεί στα όρνια που (σε μεγάλο αριθμό είναι αλήθεια) φτιάχνουν τις αγέλες τους στον κυβερνοχώρο, «τρώγοντας δωρεάν». Κράτα τις αποστάσεις μήπως και σωθούν τα σημαντικά είπε μια ψυχή, και έχει δίκιο.

Το ότι δεν είναι η φτήνεια του διαδικτύου, είτε του διαγώνιου σαρώματος είτε, ακόμα ακόμα, αυτής της «τυφλής» ανάγνωσης που είναι της μόδας, η κατάλληλη ευκαιρία να ξεκαθαριστούν πολιτικά, μεθοδολογικά (ακόμα και ηθικά) ζητήματα ηλικίας μισού αιώνα, είναι τελικά σωστό. Αυτό, πάντως, δεν μας εμποδίζει να χρησιμοποιούμε τα πολιτικά / κριτικά εργαλεία μας· ακόμα κι αν οι μεν καλοπροαίρετοι δυσκολεύονται να τα αναγνωρίσουν, τα δε σκουλήκια του κυβερνοχώρου τα προβοκάρουν.

Ιδού λοιπόν μια ακόμα αφορμή: η πιο πάνω φωτογραφία. Υπάρχει (υποστηρίζουμε) πιο συντριπτική ήττα του «κοινωνικού» απ’ αυτές τις ουρές – για – το – τεστ – covid… Η φωτογραφία είναι απ’ την παραλία της Σαλονίκης, που μετατράπηκε σε «εξωτερικά ιατρεία» – αλλά δεν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα, κάτι «τοπικό». Τα ίδια συμβαίνουν κι αλλού.

Τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Επιδιώκουν – και περιμένουν – να εξεταστούν για το αν είναι «positive» ή όχι… Και γιατί αυτό είναι συντριπτική ήττα του «κοινωνικού»; Επειδή δεν ξέρουν τι κάνουν!!!

Comments are closed.